Založ si blog

Dych pravdy 5. – Zvyšovať vraj budú dane. . .

 

Budúca vláda bude musieť zvyšovať dane – takýto článok priniesol denník Pravda v minulom týždni.

https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/527238-buduca-vlada-bude-musiet-zvysit-dane/

Už sa skrátka manipulatívne robí priestor na to, by ľuďom vzali zasa raz viac peňazí. Je otázne, či vláda uvažuje prognosticky – sotva. Donekonečna dane zvyšovať nemožno.

Dám k tomu môj názor – a aj nejaký ten nápad, ako ten rozpočtový výpadok riešiť…

 

Ach, prečo?

Predbežne sa hovorí o výpadku cca 615 miliónov eur z plánovaných daní, čo nie je málo.  Podľa mňa to bude cez 700 miliónov, načo toľká skromnosť?

Žiadne hlúpe nápady a kroky vlády, moji milí, ekonomika spomaľuje. Celosvetovo – za to predsa vláda nemôže, ako by nám tu chcel možno nejaký neprajník nakukať. O spomaľovaní ekonomiky – a to v celosvetovom meradle – sa vie už dlhšie, písali o tom médiá u nás opakovane už od minulého roka, mohol si to slovenský pán minister financií prečítať. Alebo, ak to čítal ešte ten predchádzajúci, mohol to terajšiemu ministrovi financií aspoň povedať.

A teraz vážne – je pravdou, že nie za všetko, čo spôsobuje  daňový a tým aj rozpočtový výpadok, môže vláda. Viacero faktorov súčasného stavu nášho rozpočtu je všeobecných, tzv. externých, možno aj celosvetových – predovšetkým sú prepojené s globálnym ekonomickým ochladzovaním a stratégiami veľkých štátov pri riešení jeho dopadov – tieto faktory nevieme ovplyvniť, je ich nutné akceptovať. Viaceré zmeny sú aj s nimi prepojené v našom prostredí. A k tomu sa pridávajú viaceré hlúpe opatrenia – niektoré v štýle „no lebo voľby“, iné v štýle „no lebo kamoši“, či „no lebo nám ich prikázali“…

O zlých krokoch môžeme hovoriť bez zaváhania – lebo v posledných rokoch vláda priviedla na svet a zrealizovala celý rad veľmi hlúpych nápadov. Je otázne, či si vôbec sami uvedomujú ich dopady.

 

Zvýšime dane…

Jasné, že takýto krok vyvoláva hnev u poctivo pracujúcej skupiny občanov, pretože sú to stále oni, kto dopláca na zlé kroky vlády.

 

Malý hlúpy nápad…

Jedným z najnovších „rozdávacích“ krokov tejto vlády je zrušenie poplatku za televíziu pre časť obyvateľstva a jej prenesenie na ten zvyšok v podstatne vyššej miere – však vznikne výpadok, ten musí niekto zaplatiť, no hádajte kto to bude? Žeby zvýšili poplatky za televíziu tým, ktorí pracujú?

Riešiť by sa podľa mňa v tejto situácii mala verejnoprávna televízia rovno z verejných zdrojov rozpočtovo, a nie cez poplatky. Načo zbytočne priamymi platbami naštvávať pracujúcich voličov, keď to zaplatia i tak, cez rozpočet?

 

Ďalší malý hlúpy nápad…

Zavedenie dovolenkových poukazov je nepochybne nápadom nezmyselným. Lebo ľudia by iste radšej uvítali zvýšenie platu o tú sumu, ako nejakú dovolenkovú poukážku. Tí, ktorí majú napätý rozpočet a na dovolenkovanie nemajú, aj tak nevyužijú takúto poukážku – práve tým chudobnejším pracujúcim preto tento štát takýmto opatrením nedá nič.

Diskriminačne fungoval tento nápad od začiatku aj tým, že štát takto rozdával len zamestnancom veľkých firiem.

A odhliadnuc od toho, tento nápad spustil ďalšie problémy – lebo na dovolenkové poukážky sa skladáme zdravotníkom i pracovníkom zdravotnej poisťovne cez zdravotné odvody. Vo VšZP len v dôsledku toho opatrenia chýba v tomto roku viac ako 20 miliónov eur.

To ako vážne, vláda, toto treba pokladať za dobrý nápad?

Tieto peniaze by mali byť prevedené na zvýšenie miezd, nech si za ne každý zamestnanec kúpi dovolenku, alebo nové topánky, alebo čo on sám uzná za vhodné. Mohli by sme dať podmienku, nech nakúpi slovenské výrobky, lenže čo už je dnes slovenské?

 

Veľký hlúpy nápad…

Zvedenie bezplatných obedov je nezmyslom ešte z väčšieho súdka. Nie že by som nedopriala sa deťom najesť, ale oveľa lepšie by sa za tie peniaze najedli, ak by ich rodičia dostali tú sumu a mohli za ňu obedy kúpiť. lebo zadarmo je zadarmo, nevážime si to.

Nehovoriac o organizačných problémoch – napríklad povinnom odhlasovaní dopredu, alebo nutnom zaplatení obedu rodičom v plnej výške, ak dieťa ochorie – ktoré bez internetu nezrealizuješ.

 

A ešte jeden veľký hlúpy nápad…

Znižovanie DPH na vybrané potraviny. Avšak vláda nemá nijaké mechanizmy na skutočné zníženie cien vybraných potravín pre koncových spotrebiteľov. Takto peniaze skončia vo vreckách veľkých podnikateľov, ktorí nie sú nijako viazaní premietnuť to zníženie do cien ľuďom a peniaze skončia akurát tak v ich vreckách.

 

Veľmi veľký hlúpy nápad…

V situácii, kedy sa blížila ďalšia ekonomická kríza, sa tu ktosi rozhodol investovať do zbrojenia. Rozhodne nemalé sumy – miliardy eur.

Ešte stále nevieme, kto by nás mal napadnúť. Najskôr to môžu byť Maďari, tipujem, podľa toho ich futbalového správania. Ale to by sme nemali byť s nimi v jednom vojenskom spolku, mali by sme im vyhostiť veľvyslanca a zaviesť ekonomické sankcie – príma nápad, čo poviete? Vojakov našich z ukrajinsko-ruských hraníc, kam sa omylom vybrali, by sme mali stiahnuť – a na slovensko-maďarské hranice ich v takejto situácii musíme radšej postaviť. Veď nech nás bránia, na čo si ich platíme?

Len sa trochu obávam, že ak na tej americkej krápovej stíhačke vyletia, Maďarsko preletia šup-rup-dup, a zastanú až niekde v Srbsku.

 

Nejaké tie nápady, ako vylepšiť rozpočet Slovenska…

Nie, drahá vláda, nepôjde to spraviť tak, že zvýšime ceny alkoholu a cigariet o 5000 percent.

V prvom rade je nutné bezodkladne zrušiť zmluvu na nákup tých amerických stíhačkových krápov, z ktorých nepotrebujeme ani jediný – a nie to ešte 14. Ušetríme minimálne 7 miliárd (možno až 10,  ak pridáme všetky dodatočné výdavky) – a rozpočet Slovenska bude za vodou.

To by úplne na zlepšenie rozpočtu SR a nezaťaženie budúcich generácií ďalším dlhom postačilo, ale predsa len prihodím ešte zopár ďalších nápadov.

V druhom rade namiesto dovolenkových poukazov a ďalších nápadov vládnych strán na kupovanie si lacných voličov, je potrebné za tie peniaze zrealizovať reálne opatrenia na podporu zamestnanosti. Aj cez prenesenie tých peňazí do platov by to celkom šlo, lebo veď spotreba stúpne…

V treťom rade je potrebné sa pozrieť na zdroje daňových únikov – podnikatelia si kadečo, skutočne kadečo odpisujú z daní. Pokladám za úplne zbytočné im k tomu ešte znižovať daň na 15%. Takisto daňové prázdniny a úľavy veľkých zahraničných firiem je nutné zrušiť.

 

 

Elena  1.10.2019

 

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8980383x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie