Založ si blog

Dych pravdy 6. – Viac ako viac. . .

 

Zamatová tma sa rozprestieralo krajom doširoka – doďaleka v kopci pod balkónom. Zamatovo čierna a zamatovo hebká, vlažná. Rozliehalo sa ňou ticho, také pravé prednohorské, aké inde nekúpiš. Hviezdy sa ligotali a vo výške letel nebom blikajúci satelit. Vešala som bielizeň – a uvažovala som o kráse toho okamihu. Bol prekrásny, taký viac ako viac…

Viac ako viac – čo to znamená? Sú to veci, ktoré nám vyrážajú dych a ani ich nevieme presne pomenovať, len ich naplno prežívame.

Čoho v živote máme či chceme „viac ako viac“? O tom uvažujem v tejto chvíli.

 

Čím viac máš…

Nejdem teraz hovoriť o bohatstve – je stará známa vec, že niektorým ľuďom vniká hlboko pod kožu. Ruší všetky ich hranice, ak nejaké vôbec kedy mali. Poškodzuje aj ich myslenie – ak nejaké kedy mali, lebo sú presvedčení, že si možno kúpiť všetko a všetkých. Peniaze ma neovládajú ani neriadia, nemám na sebe visačku – ďalej nemám potrebu riešiť tento aspekt témy.

Ľudia niekedy hovoria, že majú viac ako dosť toho, čo je okolo nás – politických pletích a špinavostí. No koľkí sú ochotní dať sa kúpiť korýtkom, akokoľvek úbohým a malým, a preto ozlomkrky lezú ako členovia do nejakej z nekonečna novovznikajúcich strany? A koľkí podpisujú hárky za zakladanie nových a nových strán?

Postoj „viac ako viac“ preniká však do nášho života nielen zbohatlíckym pozlátkom majetku, luxusu, moci a peňazí, derie sa k nám denne cez kadečo. Mne to bleskne hlavou zakaždým, keď vidím autá preplnené hubami všetkého druhu s komentármi – našiel som už tretí raz tento týždeň vyše 900 dubákov. Čo s nimi taký hubár robí, prosím vás – podelí sa s celou dedinou? Alebo ich azda počas roka zavarené a zamrazené zje sám? (Ak áno, gratulujem, tá rádioaktivita v hubách je vyššia ako paradajkách…).

A teraz vážne – uvedomujete si, ako drancujeme prírodu? Doslova ju drancujú podaktorí. Aj ja rada občas nájdem pár húb, niečo zjeme a aj zavaríme, nasušíme. Ale nie na stovky. Vyzbierame huby, maliny, čučoriedky, brusnice. Zvieratám ničíme ich prirodzenú potravu – a potom sa pohoršujeme, že medvede lezú do dedín a vyhrabávajú smetné koše. Však sú hladné – a do obchoďákov na nákup na rozdiel od nás nechodia. Myslím, že nám chýba taká zdravá hranica ohľadu – vezmem si a nechám aj pre iných, ohľaduplnosť voči prírode.

 

Čoho máme „viac ako viac“?

Aby ste si nemysleli, že len prázdno filozofujem – budem teraz praktická a adresne osobná, čoho mám viac ako viac ja.

Kníh. Som si istá, že by ste mnohí nepredýchali moju knižnicu. Mám knihy rôzneho druhu. Odborno-psychologické, aj alternatívne – šamanské, konštelačné, o horoskopoch, kuchárske, o záhradách. Kedysi som mala veľa kníh o zvieratách a vesmíre, tie som nechala u mamy. Poéziu mám, aj humoristické knihy a romány nejaké, pravdaže. V priebehu rokov som na Vianoce od bývalého manžela dostala pár krásnych románov, tie som po jeho odchode nevyhodila, moje knihy mám rada. Mala som aj „viac ako viac“ časopisov – o ručných prácach ich mám už len pár, aj tie o varení a bývaní plánujem pretriediť.

Snov. Som stále veľký snívač, či som bola? Vo vzťahu ku knihám  mojim snom bolo mať čitáreň s pohodlným kreslom, krbom a veľkým oknom. Postupne som to pri kreslení plánov na „náš dom“ zredukovala na čítací kútik – výklenok s kreslom pri okne v chodbe a knihy poukladané v skrinkách, lemujúcich dlhú chodbu popri izbách. Po Maroškovej smrti som prestala kresliť plány domu. Kedysi boli moje sny radostné, plávali mojim srdcom ako veľké dúhové bubliny – možno mám teraz strach snívať o čomkoľvek.

Odpovedzte aj vy, len sami sebe, na otázku – čoho máte „viac ako viac“? A čoho by ste chceli mať „viac ako viac“?

 

Čoho by som chcela „viac ako viac“ ja?

Času – zápasím s ním zasa raz. Konečne do Červenice pôjdem budúci týždeň, ešte ma držia neodkladné pracovné povinnosti najbližšie tri dni. Potom ešte sobotňajšia Hubertka a v nedeľu popradské konštelácie. Slnečné jesenné dni milujem, lákajú ma do hôr – snáď hrejivé počasie ešte vydrží. Do Česka pôjdem do hôr za pár dní, na miesta, kde som nikdy nebola a osud skladá, aby som tam zašla.

Dôvery. Nie voči ľuďom, tam vypínam „načúvanie, počúvanie i zvuk“, uzavrela som sa. Pritom mám okolo seba hodne láskavých ľudí, no neviem, či chcem niekomu naozaj veriť. Chcem viac dôvery voči Zámeru sveta, a s tým spojeného prijatia voči prichádzajúcemu. Počujem jeho tichý hlas „no tak, no tak, pokojne“, ale pokojná nie som.

 

 

Elena   1.10.2019

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Austria Tokyo Olympics Belarus Runner

Stovky Slovákov možno teraz zo Schwechatu neodletia na dovolenku. Čo im hrozí na rakúskom letisku?

27.07.2024 11:00

Rakúska polícia nasadí takmer 700 svojich príslušníkov, ktorí majú úlohu zabrániť narušeniu plynulého fungovania veľkého letiska.

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9302485x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív