Založ si blog

Veď hej 8. – Vitajte v pandémii. . .

Ku šíreniu koronavírusu sa už vyjadril kadekto  – a kadejako. Ale to, čo potrebujete naozaj vedieť, o tom sa mlčí.

Naivita poniektorých diskutérov na socsieťach by bola na smiech, keby situácia nebola taká vážna – preletelo mi hlavou, keď som čítala vyjadrenia ku situácii ohľadne koronavírusu pred týždňom.

Preto dnes venujem ešte jeden blog vyjadreniu ku pandémii, ktorá sa podľa mňa už rozbehla. Ľudia by mali byť riadne informovaní. Dám k tomu pár slov – nie aby som šírila poplašnú správu, ale preto, aby sa ľudia mohli zorientovať v situácii a aspoň trochu pripraviť na to, čo prichádza.

V mojom prvom blogu k téme Veď hej 4. – Pandémia prináša smrť. . . som písala o možnej pandémii základný náčrt situácie. Odvtedy sa ukazuje jasnejšie, že pandémia sa naozaj rozbieha. Chce to teraz už naozaj veľkú naivitu vyhlasovať nezmysly o falošnom poplachu a biznislobby, ktorá ťaží z prehnane zveličených správ o hrozbe čínskeho koronavírusu – zrejme to už pochopili skoro všetci. Ja osobne skôr verím informáciám o tajnom spaľovaní mŕtvych – mimoštatistikových. Nedostatok testov a mnoho ľudí s „nepotvrdeným, a teda štatisticky neexistujúcim“ vírusom bude tiež smutnou realitou, a nie hoaxom.

Najnovšie Čína vyzýva obyvateľov ku zabíjaniu domácich miláčikov. A podarilo sa im úspešne zabiť postihnutého chlapca, ktorého rodinu nechali v karanténe – a jeho úplne bez akejkoľvek starostlivosti.

https://www.topky.sk/cl/1003165/1857439/Hrozny-pripad–Cinske-urady-drzali-otca-v-karantene–jeho-postihnuty-syn-doma-bez-pomoci-zomrel

To svedčí o zúfalstve čínskych orgánov pri zvládaní (či skôr nezvládaní) situácie. Ďalším signálom je, že Čína oficiálne požiadala o medzinárodnú humanitárnu pomoc – lieky a medicínske zásoby
(podotýkam že to robí krajina schopná postaviť nemocnicu za štyri dni!!!) –  tak kto z vás ešte verí tomu, že chorých je pár tisíc?

Ak Bill Gates písal pred dvomi rokmi, že za pol roka môže zomrieť pri pandémii cca 30 miliónov ľudí, neklamal. Niektorí odborníci v článku o pandémii z minulého roka hovoria až o možných 80 miliónoch mŕtvych v dôsledku pandémie

glob.zoznam.sk/pri-dalsej-pandemii-moze-zomriet-80-milionov-ludi-svet-nie-je-pripraveny-varuju-vedci/

Gates podcenil ešte riziko, podľa nezodpovedného a bezohľadného správania niektorých ľudí veru poriadne. Veď si to poskladajme – na kongres lekárov do Berlína sa dovliekol chorý Číňan – na takéto podujatie nechať prísť človeka z rizikovej oblasti, Lekári, to vážne? A potom na Kanárske ostrovy vírus zavliekli lekári, ktorí šli na dovolenku už z toho kongresu nakazení. No ak sa takto správajú samotní zdravotníci, čo možno čakať od ostatných potom?

 

Vyšla správa Svetovej zdravotníckej organizácie, že hrozbu pandémie podcenili…

S tým súhlasím – podcenili veru. A tento chybný krok viedol ku časovej strate, čo v tomto prípade znamená veľmi veľa.

V Číne to naozaj nevyzerá dobre, obetí pribúda. Do postihnutej oblasti  Čína priváža nový a nový personál – a ako uvádza spomenutý článok, je otázne, kto z nich sa vráti ešte domov.  To všetko svedčí o jedinom, že situácia je tam dramatická – a vykladať o niekoľko sto či tisícov nakazených je nehanebné klamanie verejnosti. Podľa médií v meste Wu-chan sú lekári totálne vyčerpaní, nestíhajú ísť dokonca na WC a nosia plienky. Zomierajú z vyčerpania.

ww1.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/dramaticky-online-virusovej-epidemie-statocnych-lekarov-prirovnavaju-cernobylskym-hasicom?utm_source=hp-centrum&utm_medium=box-spravy&utm_campaign=hp990&utm_content=2

Jeho šírenie sa zrýchľuje, bezohľadnosťou a hlúposťou podaktorých tiežcestovateľov sa šíri do rôznych krajín. Je nutné zablokovať okamžite všetky cesty z Číny – leteckú i ďalšiu dopravu. V ostatných krajinách, kde nie je ešte tak veľa chorých, je nutné bezodkladne hospitalizovať všetkých podozrivých do karantény – a aj tých, ktorí s nimi akokoľvek prišli do kontaktu. Len tak sa to ešte dá zastaviť. Sú nevyhnutné takéto drastické opatrenia, ale pandémia nie je počítačová hra – tu sú v hre reálne milióny ľudských životov.

 

Vírus s pôvabným názvom 2019-NCoV…

Zlé je to, že médiá nehovoria jasne, aby aj tým menej chápavým spoluobčanom došlo, že sa rútime do hrôzy. Mediálne zatiaľ poskytovaný popis naozaj laik nepochopí ako veľkú hrozbu. Napríklad pluska vo vyššie uvedenom linku ho popisuje na spôsob virózy

Šíri sa vzduchom, zrejme kvapôčkovou infekciou, podobne ako chrípka. Medzi symptómy patria bolesť hlavy, nádcha, kašeľ, zimomriavky a horúčka. Často je nerozoznateľný od bežných vírusových ochorení. Inkubačná doba sa pohybuje od jedného do 14 dní, pričom vírus je schopný nákazy aj počas nej – na rozdiel od SARSu, ku ktorému ho prirovnávajú. Zatiaľ neexistuje vakcína.

Skutočnosť je o dosť iná.

Odborníci popisujú jeho vysokú rezistenciu – t. j. odolnosť voči akejkoľvek liečbe, v súčasnosti je liečba len podporná. A v ťažkých prípadoch nepomáha ani umelá pľúcna ventilácia a chorý sa udusí. Na rozdiel SARS tento vírus má schopnosť šíriť nákazu zrejme už v štádiu neidentifikovateľných príznakov – tzv. inkubačnej dobe, ktorá trvá od 1 do 14 dní. Vykazuje pritom falošnú negativitu – t. j. v tej dobe sa človek môže javiť i cítiť úplne zdravý. Špecifikom je tiež, že nákaza údajne preniká aj očami, čiže je úplne bezpredmetné chodiť i v kvalitnej maske bez zakrytia očí. A už úplne do vzduchu vyhodenými peniazmi je investícia do kadejakých jednorazových papierových masiek.

Pre naivných ďalšie upozornenie – neviem, kto vymyslel štatistiku, že jeden chorý nakazí dvoch ďalších ľudí, je to blud, môže ich nakaziť hromadu. Zachytila som mediálnu správu,ako jeden chorý nakazil 14 zdravotníkov.  https://www.denik.cz/zdravi/virus-cina-vakcinolog-prymula-20200126.html

Epidemiológ tvrdí, že doba prežitia vírusu je niekoľko hodín a cestu z Číny na zásielke by zrejme neprežil. Neviem, možno, netúžim byť prvá, kto to bude overovať – vy azda hej? Lenže náš epidemiológ vykladá mediálne i to, že nevieme či vírus je infekčný aj v inkubačnej dobe, hoci to už jasne potvrdili Číňania.

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51254523

Potvrdili, že vírus mutuje, t. j. zosilnieva. Odborníci v očakávaní pandémie minulý rok upozorňovali, že pandémia nie je sezónna záležitosť ako chrípka, že potrvá aj dva roky

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/164002-pandemia-moze-trvat-aj-dva-roky/

A nie, netešte sa na vakcínu, ktorú už-už vynájdu. Za prvé ju budú testovať na zvieratách, a potom na ľuďoch – obvykle skúšky trvajú len na ľuďoch cca rok. Aj v situácii, že by ju použili bez skúšok bude vakcíny tak málo, že určite bude len pre rizikové skupiny, pracujúce priamo s ohrozením.

 

Dočkali sme sa vďaka „cestovateľom“, ich nezodpovednosti a hlúposti, že máme koronavírus zrejme už aj u nás.

Určite sa niektorým nebude páčiť, čo teraz napíšem, ale napíšem to – lebo o tom treba otvorene hovoriť. Podľa mňa nápad chodiť na služobnú cestu do Číny v súčasnosti si zasluhuje trestné stíhanie. Nech si skajpujú, ak potrebujú čokoľvek pracovne riešiť. Dvoch hospitalizovaných máme údajne v súčasnosti bez vedomostí o tom, ako dopadli ich testy, v Martine. A tiež sa na Slovensko vracajú dvaja Slováci s podozrením na koronavírus. Špeciálne sanitky po nich poputujú cez dve krajiny – však to nebude zadarmo. Myslím, že by mali zostať v Číne a tam sa liečiť, alebo by mali plne uhradiť prevoz a všetky s ich liečbou spojené náklady.  Ak niekto v súčasnosti ide do Číny na dovolenku alebo na služobnú cestu, mal by si byť vedomý rizika a niesť ho sám.

 

Ako by to vyzeralo u nás?

Skutočnosť je podľa mňa desivejšia, ako si vieme predstaviť.

Stačí položiť verejne jednoduchú otázku – koľko bolo doteraz realizovaných testov  na podozrenie z rizika koronavírusu na Slovensku? Ak si myslíte, že tie dva u podozrivých hospitalizovaných teraz v Martine, tak ste riadne vedľa.

Predstava, že u nás budú všetci povinne nosiť ochranné rúška je väčšie sci-fi ako že sem prídu mimozemskí obyvatelia Mesiaca. Najmä v niektorých lokalitách nemožno vážne čakať, že ľudia spokojne behajúci po meste i v situácii ich karantény kvôli žltačke, budú nosiť masky na tvári a dodržiavať zásady hygieny. Rúška treba pravidelne meniť, mnohé sú len jednorazové, na pár hodín. A niektoré ani neposkytujú dostatočnú ochranu, tak ich možno naozaj nahradiť ako na humornom obrázku dnes ráno na fb bežiacom – podľa receptu Ládi Hrušky – dámskou vložkou. Aj ich účinok je zrejme na podobnej úrovni. Takže väčšina obyvateľstva nebude mať účinnú ochranu – jednak nebudú mať na kupovanie ani jednoduchých masiek, jednak ani v lekárni tieto masky nebudú, vypredajú sa, a koniec – koncov, ani účinné nebudú tie jednoduché typy.

Takže na rovinu – účinné sú iba niektoré druhy masiek, aj respirátorov. Navyše potrebujete aj nepriedušné okuliare. Podľa mňa môže vírus prenikať možno aj rankou na ruke, drobným porezaním či poškriabaním, tak i ochranné rukavice by asi boli vhodné.  Masky a respirátory posielajú v predĺžených lehotách, niektoré už úplne vypredali v špecializovanom zahraničnom obchode, z ktorého som ich i ja objednala aj s filtrami. Lieky oficiálnej medicíny sú zatiaľ len podporné, v alternatívnej oblasti v liečbe skúšajú s hopempatikamu –  zaistila som ich pre rodinu i ja. K nám panika nedorazila – hlásajú niektorí  – a podľa mňa hodne hlúpo, lebo ochranné opatrenia treba robiť včas.

 

Myslím, že vláda by mala konať ďaleko zodpovednejšie, aby uchránila obyvateľstvo…

Jednoznačný okamžitý zákaz ciest do Číny, uzavretie letísk a zákaz turizmu z Číny by nepochybne boli opatrenia, ktoré by spomalili šírenie vírusu. Iste, môže sa dostať odkiaľkoľvek, i z Viedne či Česka, lebo nikto nevie odhaliť chorého v inkubačnej dobe. Pandémia sa sem tak či tak dostane, ale toto je aj hra o čas, aby sem dorazila čo najneskoršie.

Lebo myslím, že u nás to bude vyzerať ešte menej dobre ako v Číne. Rozhodne nepostavíme žiadnu nemocnicu za štyri dni. Obávam sa, že ani za štyri roky. A nedostatok zdravotníckeho personálu máme i dnes. Odpoveď na otázku, čo s týmto v článku popísaným stavom zdravotníctva reálne zvládneme

https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/540956-zvladne-slovensko-nakazu-smrtiacim-koronavirusom/.

si dajte sami.

 

Pandémia u nás by skrátka bola riadna paseka…

O to viac, že na ňu občanov nikto systematiky a racionálne v  tomto štáte nepripravuje. Bol by namieste aspoň príhovor premiéra o tom, že ako sa bude postupovať v prípade rozbehnutia pandémie u nás, ak nie oboznámenie občanov prostredníctvom CO v obciach.  Čo bude povinnosťou občanov, ako bude zaistený chod štátu a nevyhnutných odvetví – jednoducho dostať občanov do obrazu. Nič predvolebne príjemné.

Malo by sa hovoriť aj

  • o pripravených plánoch na hromadné hroby v prípade potreby,
  • o povinnej pracovnej povinnosti občanov v prípade pandémie,
  • a o povinnosti ubytovať u seba ošetrujúci či záchranársky personál. Mňa konkrétne zaujíma ten posledný bod, čo by bolo s občanmi, ktorí by museli ubytovať takýchto pracovníkov – ich samých by vysťahovali z vlastného bytu? Alebo by im chodili do bytu tí ľudia s potenciálnym rizikom ochorenia deň za dňom prespávať? Podrobný pandemický plán to nešpecifikuje.

Ak o tom budeme teraz mlčať, potom to bude v prípade rozbehnutej pandémie pre podaktorých náhle riadny šok. Lebo nevyvolávať paniku je jedna vec – a neinformovať občanov dostatočne spôsobom, akým porozumejú, na situáciu, ktorá s vysokou pravdepodobnosťou reálne príde, je vec úplne odlišná.

 

 

Elena  2.2.2020

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004755x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie