Založ si blog

Otázky 4. – Pán Sullivan, srdečne Vás pozývam. . .

Srdečne pozývam pána Sullivana. Presne niekto taký ako on mi tu chýba.

Nie, počkajte, upresním to – aj vám tu niekto taký chýbal. Nám všetkým.

A nie ku mne domov ho pozývam, ale na Slovensko.

Prezradím o chvíľu, kto pán Sullivan je, aj prečo by som ho tu rada videla – alebo aspoň jeho verejné vyjadrenie o Slovensku rada počula.

 

Takže, pán Sullivan a jeho odborné vyjadrenia…

Pôvabný článoček o Číne a koronavíruse priniesol v Pravde článok

https://spravy.pravda.sk/svet/clanok/541814-v-cine-zabija-nielen-virus-ale-aj-cenzura

Píše sa v ňom o postupe čínskych úradov a cenzúre.

Začínam byť naozaj alergická na tieto kecy – lebo, na rovinu, píšu azda naše médiá pravdu o situácii u nás? Koľko testov sa v skutočnosti urobilo na koronavírus na Slovensku? A koľko ľudí sa nám vrátilo (nerátajme ani čínskych turistov) na Slovensko z Číny od 1.11.2019 doteraz?

Verejne poďakujem tomu médiu, ktorý tento údaj pravdivo zverejní.

A taktiež reči o prísnom postupe čínskych úradov ohľadne karantény – niektoré krajiny ľudí podozrivých z možnej nákazy odviezli na vojenské základne. Myslí si niekto z vás, že u nás podozrivý z ochorenia by sa mohol prechádzať voľne? Zrejme by bol v prísnej karanténe. (Alebo možno aj nie, ak beriem do úvahy situáciu, aká reálne bola v našom regióne pri infekčnej žltačke – no potom by bolo Slovensko vzorom toho, ako možno rýchlo a efektívne šíriť vírus vlastnou hlúposťou).

Článok prináša vyjadrenia o čínskom režime. Je všeobecne vidieť, že médiá kritizujú Čínu vo veľkom hlava – nehlava, aj keď podľa mňa ich režim prejavil obrovské úsilie a rozhodol sa pre obete svojich občanov (ako to asi dopadne, ak rodiny s chorým členom izolujú karanténne v bytoch?), len aby pandémiu zastavil.  Zrejme jediní, kto ich úsilie ocenil, boli Rusi. Tiež si však myslím, že údaje ani to všetko úsilie pandémiu celosvetovo nezastaví, ale aspoň na území Číny minimalizujú tým počty obetí.

Bloger, ktorý chodil do nemocnice a vysielal youtube správy, ako z nej možno zmiznúť, sa stratil. No predstavte si – u nás by azda taký človek dostal vyznamenanie za zásluhy? Však môže roznášať infekciu, pokojne môže byť len jej nosičom. Rozum sa človeku zastavuje, ako ho niektorí ešte za to chvália, aký je to hrdina. Lebo proti Číne, však? Aj v Amerike by ho médiá tak chválili, keby takto poskakoval v infekčných priestoroch, kde je vysoké riziko prenosu infekčnej choroby? Alebo by ho rovno odstrelili policajti?

No a konečne si prezraďme, kto je to ten pán Sullivan a čím ma tak očaril.

 

Pán Sullivan…

Pán Sullivan je expert z Inštitútu čínskej politiky na Nottinghamskej univerzite. A očaril ma jeho výrok, ktorý článok v Pravde uvádza

Podľa experta je šírenie koronavírusu a s ním spojené úmrtie lekára problémom pre režim. Mŕtvy doktor zvýraznil pomalý postup úradov a to, že zakrývali rozsah nákazy. „Kríza vzbudzuje otázky o kapacite štátu zabezpečiť blaho obyvateľstva. De facto tu hovoríme o sociálnej zmluve. Od Číňanov sa očakáva, že sa podvolia všetkým politickým rozhodnutiam. Strana sa však za to musí postarať o materiálne blaho, stabilitu a vytvorenie podmienok na udržateľné fungovanie životov obyvateľov. Stav súčasnej zdravotnej núdze znamená, že režim nedodržiava svoju časť sociálnej zmluvy,“ pripomenul Sullivan.

Jasne pomenoval, že režim v Číne nedodržuje svoju časť sociálnej zmluvy voči občanom. 

 

Pán Sullivan, ste inšpiratívny…

Čo budeme ustavične Čínu analyzovať, hodláte tam azda emigrovať? No vidíte, ani ja nie. Pozametajme preto radšej pred vlastným prahom touto metlou. Ako je to u nás?

Platná Ústava SR nám garantuje

  • mzdu na dôstojný život,
  • bezplatnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť pre každého,

Viete, že ten dokument hlása

(2) Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon?

Vážne? Koľko kočnerovských zapredancov  napríklad, ktorí mu predávali informácie získavané v rámci práce pre štát, stíhajú  – a kedy ich odsúdia?

(1) Nerastné bohatstvo, jaskyne, podzemné vody, prírodné liečivé zdroje a vodné toky sú vo vlastníctve Slovenskej republiky. Slovenská republika chráni a zveľaďuje toto bohatstvo, šetrne a efektívne využíva nerastné bohatstvo a prírodné dedičstvo v prospech svojich občanov a nasledujúcich generácií.

Skutočne?A čo tie súkromné ruky na vodárňach, kúpeľoch a kade – tade? Čo tie uhoľné bane, na chod ktorých sa skladá národ zvýšenou cenou elektriny? Čo to budovanie a kšeftárenie v Tatrách? Čo tie súkromné zahraničné spoločnosti, čo tu chcú kadečo ťažiť?

Čl. 12(1) Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné.

Fakt? A čo tá spravodlivosť len pre bohatých? Tie súdy, vlečúce sa desaťročia? Čo práva obetí v porovnaní s právami páchateľov silne nerovné?

(2) Každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života.

Čo tak obete lekárskych pochybení?Kde je ich právo na ochranu života? Roky a roky sa vlečúce riešenia ich prípadov, s úbohým odškodnením, ktoré vonkoncom neumožňuje reparáciu ich životov? 

Čl. 46 (1) Každý sa môže domáhať zákonom ustanoveným postupom svojho práva na nezávislom a nestrannom súde a v prípadoch ustanovených zákonom na inom orgáne Slovenskej republiky.

Čl. 40 Každý má právo na ochranu zdravia. Na základe zdravotného poistenia majú občania právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť a na zdravotnícke pomôcky za podmienok, ktoré ustanoví zákon.

 

Čo poviete, ako dodržuje svoju časť sociálnej zmluvy Slovenská republika voči vlastným občanom?

Keď vidím

  • aké množstvo ľudí u nás nepracuje, alebo sa zamestnáva len fiktívne aktivačnými prácami,
  • aké sú dôchodky ľudí po desaťročiach poctivej práce, 
  • aké sú platy – a to i v oblasti štátom riadenej priamo, kde by mohol ísť príkladom, napríklad v školstve či v sociálnej oblasti,
  • aké sú výsledky slovenského zdravotníctva, ako som spomenula v minulom blogu tisíc ľudí každý mesiac v ňom u nás zomiera na neposkytnutie potrebnej zdravotnej starostlivosti, 
  • aké sú u nás cesty, 
  • ako u nás upadá poľnohospodárstvo, klesá potravinová sebestačnosť a dováža sa doslova odpad,  
  • ako zisky z krajiny vyciciavajú zahraniční investori,
  • ako sme vťahovaní do vojnových plánov vojnových štváčov, čoraz viac sa zadlžujeme, aby sme si kupovali vojenskú techniku na „svoju obranu“, 
  • aké sú ceny potravín, vody, elektriny, tepla v pomere ku platom  v porovnaní s vyspelými európskymi krajinami, 
  • ako vzdelaní mladí ľudia desiatky rokov musia platiť hypotéku na vlastné bývanie, lebo im bývanie štát nedá zadarmo, hoci by si ho vážili a nezhumpľovali ho za pol roka,  
  • ako devastujeme životné prostredie, 
  • aká je tu mizerná vymožiteľnosť práva, páchatelia majú viac práv ako obete a procesy sa vlečú roky až desaťročia, 
  • ako solidarizujeme s kadekým – počnúc Grékmi, končiac migrantmi, len nie s vlastnými občanmi, pre deti s postihnutím ich rodičia musia prosiť o peniaze na liečbu cez zbierky, domovy dôchodcov sú preplnené, chorí ľudia stoja hodiny nadránom pred ambulanciami,  
  • ako tu mafia rozhoduje o smerovaní spoločnosti, len aby si maximalizovala zisky, zbiera špinavé informácie a vraždí, 
  • ako v rôznych oblastiach štátu platíme čoraz viac a dostávame čoraz menej,

tak ja mám pre seba túto odpoveď jasnú.

A čo vy?

 

Elena 10.2.2020

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986668x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie