Založ si blog

Haf 3. – Naletíme zasa raz?

Kapustné hlavy by sme museli mať, aby sme neprehliadli túto hlúpu hru na odpútavanie pozornosti. Je to smutný fakt – Kollárova diplomka centrom sveta sa stala na Slovensku na dva týždne – a pár hlupákov na to skočilo.

Ostatní si položili tie správne otázky.

Psy štekajú a karavána zatiaľ ešte stále ide ďalej. Dokedy?

 

V živote je podľa mňa mimoriadne dôležité vedieť dať si správne otázky.

Odpovede nie sú natoľko dôležité ako otázky – lebo odpovede potom hľadáme. A akosi som presvedčená, že práve správne otázky nám pomáhajú nájsť ten správny smer. Lebo odpovede sa v čase môžu meniť, otázky by mali zostávať ako svetlo betlehemskej hviezdy.
Prezradím vám teraz jednu naozaj hlbokú vec o mne – najviac na mňa zapôsobí človek, ktorý mi pri prvom stretnutí s ním položí múdru otázku. Lebo rozumiem, že ide za presne takým svetlom, ako spomínam vyššie. Je to taká moja tajná hra – opýtaj sa ma niečo, a ja pochopím, aký si človek. 

Neprezradím vám, pravdaže, akú otázku pokladám za No.1.

 

Od čoho sa odpútava pozornosť? 

Žeby od podmienok, za akých by sme „dostali“ peniaze na opravu letiska Sliač?

Žeby od problematiky migrácie a „úspešnosti“ integrácie migrantov v krajinách, kam ich primigrovali?

Žeby od zúfalosti situácie, v ktorej teraz Slovensko je – a jej neriešenia?

Veď uvažujme – koľko problémov máme.

Pribúda nám prípadov COVID. 

Myslím, že to problém bude. A že pribudne aj mŕtvych – skrátka ja nie som natoľko otrlá, aby som mávla rukou ako niektorí, že veď ľudia umierajú na kadečo, tak čo by nie i na COVID, aby sme to nedramatizovali. Pre mňa žiadny ľudský život bezcenný a nepokladám ho za list hodený do koša, len tak, bezcitne a bez zábran. Vidím zakaždým za ním človeka, ktorý chcel a mohol žiť. Mal svoje obyčajné ľudské sny a radosti. Mal, no ktosi spôsobil, že jeho cesta skončila. Mnoho ľudí by dnes celosvetovo žilo – keby nebolo bezohľadných a nedbalých, ktorí jazdia bezohľadne, konajú bezohľadne, alebo v súvislosti s koronou rozvláčajú nákazu, lebo sa im lení sedieť v karanténe, či dať si spraviť testy.

Pribúda nám nezamestnaných.

Hŕba ľudí sa primigrovala zo zahraničia, neplatili tu poistné odvody zdravotnej a sociálnej poisťovni, a sú pre nás v tomto smere záťažou navyše. Hoci i bez nich sme tu mali ťažkú situáciu, lebo rastie nezamestnanosť, ktorú mnohé firmy skrývajú pod hlavičku COVID.

Pribúda hrozieb v našom životnom štýle.

Od všetkým viditeľných a pozornosť pútajúcich – ako počasie prinášajúce pohromy, cez rastúce ceny a životné náklady, až po také zdanlivo neviditeľné, ako je meniaca sa pozícia ľudí vo vzťahu ku spoločnosti. Stávame sa na jednej strane otrokmi konzumu, a veľmi ťažko vieme žiť bez základných civilizačných výdobytkov, ako je elektrina, mobil, auto. Na druhej strane sa stávame v dôsledku toho otrokmi na gombík, za žobrácke mzdy pracujeme a za čoraz menej prijateľných podmienok. A na tretej strane spoločnosti a štátu dôverujeme čoraz menej.  O tom všetkom by sme mohli písať hodne dlho.

 

Odpovedí na otázku, čo všetko sa týmito malými humbugmi zakrýva, by sme mohli nájsť ešte viac – ale nejdem konšpirovať. Je na každom z nás, aby sa dobre díval, a uvažoval a uvažoval…

 

 

Elena  9.7.2020

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005223x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie