Založ si blog

Haf 4. – Banskoštiavnicky. ..

Úzke točité uličky, stúpajúce krivoľako nahor. Kopa pamätihodností – to je v mojich spomienkach včerajšia Banská Štiavnica. Neskutočná únava na mňa doľahla včera večer po návrate domov, a tak som ani nedokázala zhodnotiť svoje pocity. A tak dnes ich premieľam, skladám tie čriepky dokopy.

 

Predvčerom večer som zakotvila vo Zvolene, občas tam prespím na intráku, aby som skorým ránom putovala ďalej. V krátkej medziprestávke v Banskej Bystrici  cestou tam som poslúchla volanie Zámeru sveta – a tak vyšla som do obchodného centra.

„Nemyslíš si, že sa budem trepať do potravín tu, ešte by som bus zmeškala, nakúpim vo Zvolene“ povedala som v duchu Zámeru sveta.

Pobavený smiech zaznel.

„Tak načo si ma tu vytiahol? Idem späť“ zvrtla som sa.

„Ach, bižutéria, nikdy som si nevšimla, že je tu“ povedala som si. Po ďalších dvoch krokoch som vedela, že ma ťahá tam. A vrátila som sa, rozhliadajúc sa. Swarovski. Hviezdičky, skoro som nahlas zvýskla, hviezdičky. Nosím hviezdičku v  ľavom uchu, presnejšie nosila som, lebo jedna sa pokazila a druhú som pred pár mesiacmi stratila. Nikde som ich už odvtedy nezohnala, doteraz teda.

Nie je za čo, smial sa Zámer sveta.

„Veď ďakujem, to vieš, naozaj mám radosť“ odpovedala som v našom tichom dialógu krotko.

 

Slnko vychádza nad Zvolenom rovnako ako nad Veľkou lúkou. Jeho prvé lúče dodávajú všetkému rozprávkový nádych.

 

 

Mesto sa pomaly prebúdzalo do nového dňa.

Ďalšiu časť príbehu vám nepoviem celú, len toľko, že zvolenský židovský cintorín je pre mňa miesto zvláštnej sily.  Aj jeden silný príbeh ma s ním spája. Vkráčala som naň včera vo veľmi skorom ráne,  cestou k busu.

„No tak, o čo ide“položila som otázku Zámeru sveta, brodiac sa žihľavou vyššou ako ja, „posolstvo je uzavreté.“

Len sa otoč, zašepkal. Agát, agátový stromček, priamo predo mnou. Ďalšia vec, po ktorej som túžila.

No tak som putovala so stromčekom.

 

Mnoho ľudí putuje Banskou Štiavnicou… 

Fotia pamiatky, zachytávajú históriu mesta. Mala som necelé tri hodiny na zachytenie atmosféry mesta, a tak som chvíľu hovorila s pani venčiacou psíka.

Potom som počula volanie stromu. Starý gaštan. Zachránila som zopár jeho detí, malé neduživé stromčeky v hlbokom tieni hynuli. Putovali k nám do hôr. A potom som si náhle uvedomila, že vedľa neho je i obrovská kvitnúca lipa. Oba moje dlhoročne obľúbené stromy,

 

A keďže nemám rada štandardné fotenie pamiatok, tak ako to robia všetci, ponúkam pár mojich vodnársky netypických pohľadov…

 

Elena 9.7.2020

 

P.S.:

Ach, áno, pre príjemný večer…

https://www.youtube.com/watch?v=aZCe1XTk4XY&fbclid=IwAR1J1S0xcWAvQErtGHbTY-LYrxRHWBE01abH1fwaq1nZoyaIHDOJXKnGfUA  

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986679x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie