Založ si blog

Nemlčím 9. – Byť policajným vyjednávačom. . .

Nelákajú vás zaujímavé a dobrodružné práce?

Byť policajným vyjednávačom nepochybne takou prácou je. Zaujímavý článok o policajných vyjednávačoch priniesol Blesk.

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/649684/tri-policejni-vyjednavaci-exkluzivne-o-silenci-na-strese-a-nejtezsi-zkousce-ohnem.html

A tak na túto tému pouvažujem.

 

Policajný vyjednávač…

Komunikuje veľmi často s páchateľmi rôznej trestnej činnosti. Terorista vezme rukojemníkov a je nutné minimalizovať straty na ich životoch. Alebo druhou alternatívou  ich činnosti je komunikácia so samovrahmi. Naozaj neviem, čo je ľahšie  a čo ťažšie z tých alternatív. Možno si poviete, že s tým samovrahom je to ľahšie, pri neúspechu sa zasamovraždí a hotovo, kým pri rukojemníckej dráme je v hre obvykle životov viac. A často aj viac páchateľov, ktorí útok často dlhodobo plánujú. Je to jeden z možných uhlov pohľadu.

Iným uhlom pohľadu je, že pri rukojemníckej dráme je páchateľ najmenej podstatný z hľadiska prežitia. Eliminovať ho nezaváhajú, t. j. v prípade potreby jeho život ukončia, aby uchránili životy obetí.  Pri samovražednej dráme sa páchateľa pokúšajú zachrániť aj proti jeho vôli.

Tretím uhlom pohľadu je komunikácia. Terorista je páchateľ. Samovrah je obeť, v tom lepšom prípade človek túžiaci po pozornosti, neubližuje nikomu inému (ak neberieme do úvahy zranenie jeho blízkych, ktorých by trápila jeho smrť).

Štvrtým uhlom pohľadu je, že pri rukojemníckej dráme je situácia náročnejšia.

Možno by sa našli aj ďalšie uhly pohľadu, skúste pouvažovať…

 

Práca vyjednávača ako práca mojich snov?

Dobrodružstvo má láka a som dosť pochabá na to, aby som sa pustila do niečoho nového a úžasného. Odkráčala som tak profesijne v živote už predtým z istého a stáleho miesta v mojej profesii priamo v mieste bydliska do práce v okresnom meste s denným dochádzaním a síce v mojej profesii, ale v úplne odlišnej oblasti ako dovtedy. Takže kedykoľvek a kamkoľvek vykročiť zvládam.

Nejakú tú odbornú prípravu rôznymi výcvikmi i praxou mám. Mnohé z toho, čo som sa doteraz naučila, by mi v takej práci bolo prospešné. A neváham sa učiť kedykoľvek nové veci aj profesijne, nové poznatky prijímam s vďakou, ľudsky sa snažím učiť po celý život.

 

A tak som si dala otázku, či by som mala na takú prácu predpoklady… 

Práca vyjednávača je o trpezlivosti, lebo vyjednávanie trvá obvykle dlhé hodiny.  Prebieha v nepriaznivých podmienkach – za vetra, v horúčave, v situácii napätia. Jeho práca je aj o rozvahe, lebo záleží na každom slove. Aj o komunikačnej zdatnosti a sociálnej inteligencii určite. A aj o schopnosti spolupracovať tímovo, rýchlo sa rozhodovať a predvídať. Všetky tieto vlastnosti v sebe viem vydolovať.

Ale nemohla by som robiť takú prácu. Určite nie. Empatia tam nie je namieste – lebo empatik sa vžije do situácie obetí a je riziko, že preniknú emócie do jeho komunikácie a do jeho postoja voči páchateľovi. Asi by chodu vecí veľmi nepomohol, keby v jednej chvíli zásahovej jednotke nahlas zakričal – „ach, odstreľte ho rovno“.

Vyjednávač musí udržať emócie pod kontrolou – aj v tých najkrutejších situáciách, ktoré v rámci zásahu môžu nastať a môžu ísť riadne pod kožu – napríklad páchateľ odstrelí niekoho z rukojemníkov. No vyjednávač musí pokračovať ďalej.

Sebakriticky priznávam, že som človek, ktorý sa riadi srdcom. Som hodne emocionálna, takže to by bol pre mňa bod zlomu, keby taký lump niekomu ublížil. V tej chvíli by odo mňa ako vyjednávača počul razantné “ zlatko, urob aspoň niečo užitočné pre ľudstvo – tých ľudí nechaj na pokoji a odstreľ sám seba, ak nedokážeš žiť normálne“. Viem, že by som tým pokazila prácu celého tímu, ale jednoducho by som to neuniesla.

I kvôli zvládaniu neúspechov v tej profesii by som ako empatik mala problém. Lebo nie každého sa podarí zachrániť. Nie každá akcia je stopercentne úspešná. Logicky to chápem, no prežívala by som to bolestne.

Laici si nedokážu predstaviť, koľko úsilia v takej situácii stojí vyjednávača každé slovo a každá minúta tej práce. A tak namiesto slov pochopenia a uznania, že šlo o náročnú situáciu, zasahujúcich kritizujú. Poviem vám pravdu – niekedy uvažujem, či otec Chucka Norrisa po Slovensku kedysi nebehal a nemá tu Chuck nevlastných bratov a sestry, lebo zakaždým máme po čine expertov na bezpečnosť a zásahové akcie ešte lepších ako Chuck Norris. Tak ako po zásahu  v Česku

https://www.blesk.cz/clanek/regiony-brno-brno-krimi/423018/drama-na-moste-pres-moravu-policie-sebevraha-premlouvala-6-hodin-nakonec-skocil.html

Tento prípad nedopadol nijako tragicky, skočil nakoniec a  vytiahli ho z rieky živého. No niektoré zásahy ma i teraz v predstavách desia, hoci od nich uplynul už nejaký čas. Napríklad Beslan.

 

Záverom…

Byť policajným vyjednávačom je práca nepochybne potrebná a dôležitá. Zachráni hodne životov. Pravdaže je to práca náročná, zodpovedná, odborne musí byť zabetónovaná – tú teda nemôže robiť protekčne šéfov syn – babrák a nedouk, ani papalášova frajerka.

 

Elena   17.7.2020

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou, KDH chce ministerku odvolávať

26.04.2024 16:34, aktualizované: 18:05

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006116x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie