Založ si blog

Povedz mi 7. – Hlboké posolstvo. . .

Najhlbšie v mojom srdci je uložená myšlienka, ktorá pochádza z Biblie. Prvý list apoštola Pavla Korinským je to, ktorý hovorí

„… a tak teraz ostáva viera, nádej a láska, tieto tri, no najväčšia z nich je láska…“ 1. Korintským 13.13

Boh týmito slovami zanecháva posolstvo každému a stopu v životoch nás všetkých.

V týchto slovách je hlboká pravda, lebo niekedy sa stane, že naša viera sa rozkolíše v ťažkej životnej situácii, aj nádej strácame, ale láska, práve láska je v  našich životoch svetlom, ukazujúcim nám smer ďalej.

 

A práve láska k našim deťom nás vedie i v tejto chvíli…

My, mamy Otvoreného listu premiérovi SR, pripomínam ho

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/06/06/fukanie-do-pupav-2-treti-a-posledny-otvoreny-list-premierovi/

toto sú deti mám, ktoré list parafovali na začiatku

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/06/07/fukanie-do-pupav-3-bez-slov/

odvtedy sa naše rady rozrástli, aspoň niektorí z našich blízkych na pripomenutie

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/04/10/cesta-7-my-netlieskame/

sme po smrti našich detí volali k Bohu, plné bolesti. Obracali sme sa na neho s otázkou, prečo dopustil, aby niekto zobral život našim deťom. Chceli žiť, hlboko sme ich milovali, tak prečo???

Fotografia prevzatá z https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=3953046838100420&attachment_id=580209666200590&message_id=mid.%24gAA4LRnCQwcR5zL3igVzm3iNtHsSp

 

Súčasťou našej cesty sa stalo bojovať i za to, aby už v slovenskom zdravotníctve zbytočne neumierali ďalšie deti. Aby sme ochránili vaše deti. Lebo podľa medzinárodných štatistík je u nás situácia v zdravotníctve zúfalá. 11 000 mŕtvych ľudí, ktorí by žili, keby dostali potrebnú zdravotnú starostlivosť. Každý rok nám takto vymrie jedna väčšia dedina, alebo jedno menšie mestečko. Naši i vaši blízki.Nemlčme, ľudia.

Cesta za zmenu v slovenskom zdravotníctve, ktorú sme začali v posledných dvoch rokoch, priniesla vďaka vďaka ústretovosti kompetentných prvé zmeny. Už v slovenskom zdravotníctve nemožno beztrestne falšovať zdravotnícku dokumentáciu. Pozostalí môžu podávať žalobu bez súdnych poplatkov, ktoré im často bránili v ceste za spravodlivosťou. No sú potrebné i ďalšie zmeny, aby u nás deti zbytočne neumierali.

 

 

Vôľa Božia nie je len v tom, aby sme iným odpúšťali, nech čokoľvek spravia. Je i v tom, že po chybe musíme vedieť niesť svoju vinu statočne. V Biblii sa píše „Každý ponesie svoj vlastný náklad“… Galaťanom 6:5. Výpovedné pre nich sú tiež slová „Nech dokáže, aké je jeho vlastné dielo, a potom bude mať príčinu jasať nad sebou“. Galaťanom 6:4. Nielen ľudská, ale aj Božia etika ukladá zdravotníkom, aby prísne bdeli nad svojimi krokmi. Je medzi nimi aj mnoho čestných a naozaj ľudských, tým treba vzdať obdiv a vďaku za ich obetavosť. No sú i takí, na ktorých sa hodia z Biblie akurát slová   „majú oči a nevidia, majú uši, ale nepočujú.:.“  Jeremiáš 5:21. Nechcú vidieť bolesť a stratu, ktorú zavinili, nechcú počuť ani slovo o svojej zodpovednosti a potrebe konať v živote čestne.

Boh sa díva na skutky každého z nás. I na skutky zdravotníkov.  A žiaľ, naše skúsenosti hovoria o tom, že po chybe nedokázal ani v jedinom z mnohých prípadov zdravotník prijať dospelo zodpovednosť. Ani v jedinom z prípadov sa nedokázali ku svojmu pochybeniu postaviť čestne a povedať „je mi to ľúto, čo som spôsobil“. Ani v jedinom prípade sa nesnažili zmierniť svojimi krokmi bolesť, ktorú zavinili nesprávnym postupom, svojou vlastnou chybou. Namiesto toho urážky a zastrašovanie, psychická retraumatizácia obetí – tomu všetkému boli vystavené mamy, ktoré bojujú za spravodlivosť pre svoje mŕtve deti. Je zrejmé, že popri odbornej úrovni je potrebné u niektorých slovenských zdravotníkov posunúť aj ich úroveň etickú.

Fotografia pochádza z osobnej komunikácie Jakubkovej mamy a je zdieľaná s jej súhlasom. Práve Jakubkova mama bola vystavená po synčekovej smrti dokonca i prešetrovaniu formou trestného stíhania, lebo zdravotníčky sa jej údajne báli, keďže sa im o nej vraj snívalo.

 

 

Ďalším krokom pri riešení problémov slovenského zdravotníctva a ochranu ľudí je efektívne posunutie vecí v rámci multirezortného stretnutia zainteresovaných rezortov a kompetentných inštitúcií. Práve dnes sme dostali my mamy Otvoreného listu premiérovi SR list od pána premiéra Matoviča vo veci. Nanesieme tam nielen popis situácie obetí a prístupu zdravotníkov, aj  návrhy, ktoré môžu pomôcť ku zlepšeniu situácie. Je nutná spolupráca všetkých zainteresovaných rezortov, preto pokladáme pripravované multirezortné stretnutie za významný krok vpred v prospech občanov Slovenska z hľadiska zmien v  zdravotníctve. Veríme, že pán minister zdravotníctva v rámci svojho poverenia zorganizuje toto stretnutie pružne v čo najkratšom čase a že spoločnými silami zrealizujeme zmenu k lepšiemu v prospech ľudí.

Aby deti v slovenskom zdravotníctve zbytočne neumierali.

 

Elena 29.7.2020

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986778x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie