Založ si blog

Kde bolo 7. – Tri vianočné priania. ..

Zvianočnieva sa. Tento čas nás posypáva láskou a láskavosťou. Predstavujeme si svet idylicky, s pevnými putami vzťahov medzi ľuďmi a radostným zvonením rolničiek.

A tak sa o to viac môjho srdca dotýkajú správy, ktoré sú kruté.

 

Niektoré sa týkajú starých ľudí…

Začiatkom mesiace článok už druhej potvrdzujúcej kontroly písal o desivých praktikách personálu v DSS v Prievidzi

https://www1.pluska.sk/regiony/starcekov-privazovali-nemohli-napit-zistila-to-dalsia-kontrola-prievidzskom-domove

a včera sa prevalila správa o zariadení v Leviciach

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/572493-klienti-dss-zili-v-otrasnych-podmienkach-bez-dostatku-jedla/

Ozýva sa vo mne zasa raz otázka, ako to je skutočne vo všetkých tých zariadeniach kde sú starí, chorí, či psychiatrickí pacienti. A tiež v čase vianočnom úvaha o dvojtvárach – namaľujú si hubu pri odchode z práce a vylezú von ako „úplne nový človek, rozdávajúci láskavosti všade okolo seba“? Akosi tomu neverím.

Nenadchýna ma robotizácia spoločnosti, ale i tak si myslím, že im by bolo zrejme bezpečnejšie s robotickou obsluhou, ako s takýmto personálom, ktorý obmedzuje ich potreby a týra ich. Moc a moc si prajem, aby všetci tí ľudia boli v bezpečí, a nemohol im nikto ubližovať.

 

Niektoré sa týkajú zvierat…

Spomenula som v blogu prípad pána Gabriela, ktorý sa stal populárnym i v Česku  lebo údajne sa svojho psa zbavil tým, že ho prešiel autom. Ďalší článok Blesku ale uvádza, že pán psa dobil palicou a tak ho dal doraziť

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/664263/gabriel-nabizel-nechteneho-psa-za-odvoz-v-navalu-vzteku-ho-pak-zbil-tyci-a-nechal-dorazit.html

Potvrdzuje sa to, čo  som písala v blogu https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/12/14/kde-bolo-tam-bolo-9/

že pán Gabriel môže previesť kadečo zrejme. A ak ho prešetruje polícia, okamžite by ho mala monitorovať i sociálka – kvôli dcére.

Je priveľa zvierat, ktoré trpia bez domova či v osadách či u nezodpovedných majiteľov. Moc a moc si prajem, aby všetky zvieratá boli v bezpečí a mali domov plný lásky.

 

Oba tie prípady majú niečo spoločné – nemali by sme sa len prizerať zlu a mali by sme proti nemu zavádzať bezpečnú ochranu. Nikdy nedokážeme predvídať všetky zlé činy, no mali by sme vytvoriť systém zodpovednosti – ak niekto týra bezbranných ľudí v DSS, tak už nikdy by nemal pracovať v podobnej oblasti, jednoducho doživotne by mal mať zákaz, A človeka čo spáchal nejaký takýto čin (utýral zviera, týral zanedbávaním klientov v DSS) by automaticky mal štát monitorovať prostredníctvom sociálky aspoň rok vo vzťahu ku starostlivosti o jeho vlastné deti pravidelne raz týždenne, aj povinnú dlhodobú terapeutickú starostlivosť by mal taký páchateľ povinne dostať.

 

A uvažujem aj o tom, ako sa v systéme desivo fungujúcom zachováme. Ak človek nastúpi do takej DSS, začne to po krátkom čase pokladať za normálne? Alebo len ticho trpí, lebo nemôže prísť o prácu? Kde sú hranice našej ľudskosti a odvahy postaviť sa zlu?

 

Moja večná dilema – boj dobra a zla. Hej, viem že keby nebolo zla, tak by sme si cenu dobra neuvedomovali. No i tak moc a moc prajem každému z nás v srdci o kvapku dobra viac.

 

Elena

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987419x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie