Založ si blog

Doba covidová 1. – Ako odchádzajú. . .

Mrazivé neskorojesenné popoludnie a zvuk zvonov, šíriaci sa do diaľky. Stromy popri ceste obielene srieňou, no cesta bez snehu. Ja v krémovo bielom kabátiku s drobným vzorom a s tmavými gombíkmi, osem rokov som mohla mať. Kráčali sme briežkom ku miestnemu cintorínu. Neviem už, čí to bol pohreb, ale táto spomienka mi so slovom pohreb asociuje ako prvá.

Dávam túto spomienku, lebo uvažujem o dobe covidovej a o tom, čo v nás zmenila. Ako zmenila nás samých.

 

Chodievala som na pohreby ako dieťa, pravdaže.  Zvuk zvonov sa rozliehal dedinou a sprevádzal mŕtveho na jeho poslednej ceste. Obrad v kostole. Za rakvou kráčal kňaz, príbuzní mŕtveho a hromada ľudí z dediny. Rituál dôstojnej rozlúčky s človekom. Výpoveď o tom, že bol pre ľudí dôležitý. A že tvoríme spoločenstvo.

A ešte dva dni predtým boli dôležité, lebo na tretí deň od smrti pohreb býval – ešte tie dva dni predtým bol mŕtvy vystavený doma. Na modlitby sa chodilo k mŕtvemu, pozostalí cítili, že v smútku nie sú sami a že ostatní s nimi zdieľajú ich smútok. Hovorilo sa o mŕtvom s pozostalými a spomínalo sa naň. Aký to rozdiel oproti dnešku, kde každý radšej po konštatovaní o smrti hodí nanajvýš vetu  s otázkou ako zomrel, a dosť.

Zalovila som v pamäti moje prvé stretnutie so smrťou doma – starý otec. Zomrel náhle, s nožnicami v rukách sediac na diváne v kuchyni, v priebehu pár minút kedy stará mama zašla do obchodu s potravinami, susediaceho s našim domom. Bola som už vysokoškoláčka, no neveriac smrti som občas vošla do obývačky a dívala som sa, či je naozaj mŕtvy. Spomínala som na naše hubárske vychádzky, na zdobenie vianočného stromčeka, na rôzne okamihy. Ľudia chodili na modlitby a spomínali. Zvony sa opakovane v tých dvoch dňoch rozozneli na pripomienku mŕtveho počas dňa. Čriepky spomienok na život starého otca od dedinčanov, zasýpali ma útechou, že žije v spomienkach toľkých ľudí…

 

Možno preto si uvedomujem a prekáža mi, ako odchádzajú naši blízki teraz. V igelitovom vreci,  bez obradov, bez toho aby ste ich čo i len videli. A tak rozumiem tomu, že niektorí vnútorne ani neprijímajú ich smrť.

 

Elena

 

 

 

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936052x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie