Založ si blog

Len láska zostáva 2. – Zlaté zrnko na zlatokopovom site hľadáme. . .

Sú chvíle, keď naše myšlienky zostávajú len za malým plôtikom nášho súkromného sveta.

 

Zabuchneme dvere politike a darebáčinám predkladaným médiami, pracovným povinnostiam a svetu.

Lietajú tam naše každodenné starosti i radosti – rozprávková krása slnkom zaliatých strání cestou domov v buse, horský vzduch ovievajúci tvár cestou k bytovke. Zapnúť sporák, pri  vybaľovaní nákupu sa už varí polievka. Ááááá, máme kelímkový hrudkovitý tvaroh, aj falošnú tresku urobím. Stereotypy dňa.

Je to také rúfusovské –  o veciach, ktoré nás z hĺbky nedozernej vracajú k sebe prosto žiť.

 

Jasné, Rúfus a jeho rozprávky, moja srdcovka, keď potrebujem pofúkať nejakú odreninu na srdci.

Ako to povedal? Že keď siahne po rozprávke, zacíti pod nohami zem. I ja tak občas potrebujem pod nohami cítiť zem. A veriť v dobro, aby som sa dokázala nadýchnuť.

Naposledy včera.

Prezentovala som náš výskum. Skončila som, a doľahol na mňa smútok.

Teda nie že by ten výskum bol nanič – užitočný je. Vzorka deti 2. stupňa ZŠ a SŠ regiónu, vyše 600 detí. Téma sexting, covid, životné oporné body. Z môjho pohľadu viaceré zistenia varovné, Prezradím vám dva – jedno zistenie dobré – viac ako 40% všetkých tých detí uvádza ako svoj životný vzor rodiča, hlavne mamu. A zlý údaj? 22% detí malo skúsenosť s nevyžiadanou poštou intímneho charakteru od cudzích osôb. Poviem vám to ešte jasnejšie – každé piate dieťa otravoval neznámy človek zaslaním sexuálne ladenej správy, fotky či videa. Aké asi boli jeho úmysly – dobré?

 

Nie, nemyslím si ako Čaputová, že treba sociálne siete zablokovať.

Nie som taká naivná, že by to pomohlo. Zrušili by sme facebook, pokec, a čo ja viem aké vytvory ešte, no tí, ktorí cez ne robia špinavosti a bez zábran ubližujú iným, by tu zostali.

Televíziu som si pred chvíľou zapla a v relácii V siedmom nebi beží príbeh rodiny zápasiacej s rakovinou mamy. Do relácie napísal jej manžel, milujúci a spoľahlivý v ťažkej životnej situácii. Toľko ťažkých vecí, bolesti a utrpenia, nám prináša do cesty život sám, nemuseli by ich pridávať ľudia svojim nečestným konaním. Som niekedy smutná z toho, že sú medzi nami ľudia bez morálnych zábran – ženy schopné vliezť do postele každému a chlapi schopní posielať sexuálne fotky deťom. No viem, že ideálny svet nie je ideálny.

 

Na balkón som pred chvíľou zašla. Sivú deku, ktorú som podvečer mačkám na zábradlie prehodila vetrať, pokrývala vrstva snehu. Ticho padá v prednohorskej čierno-čiernej tme, kde v tejto chvíli ani drobné svetielko zdychavských lazov nebliká, len ako majáčik v tme malý svetelný bod od chaty žiari. Striasala som z deky sneh a vynoril sa mi pred očami obraz zlatokopa hľadajúceho zlato – premýva na site kopy piesku, kým uvidí malé zlaté zrnko.

No hej, tak je to i v živote pri našom hľadaní – treba premývať kopy piesku, kým na site zlaté zrnko zažiari…

 

 

Elena

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985868x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie