Založ si blog

Takže zasa raz 2. – Vyhláste nás za medvede. . .

Volala mi kamarátka Janka v utorok. Jeden z ľudí, ktorých mám moc rada a vážim si ich.

Chcem, aby ma zapísali medzi medvede – povedala mi smutne. Lebo keby som napísala, že zviera týrajú hladom, zdvihla by sa vlna rozhorčenia v národe. Ak poviem, že zamestnávateľ mi nevypláca mzdu a tým trpím, len ľudia kývnu rukou.

Spomínala  si tým na  náš niekdajší list. Prezradím vám, že kedysi som písala list v mene matiek, ktorých deti zomreli pochybením lekárov, na Úrad vlády SR, v ktorom som požiadala, aby naše deti medzi medvede zaradili.

A myslela som to úplne vážne ja i ostatné mamy Otvoreného listu premiérovi SR vtedy.

Spomenula som si na tie časy opäť.

 

Včerajší článok v Pravde mi túto situáciu pripomenul

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/617428-rodina-muza-zabiteho-medvedom-odskodne-od-statu-je-vysmechom/

Ako uvádza spomenutý článok –  Dušan Mydliar (†57) zahynul minulé leto po tom, ako na neho nečakane zaútočil medveď. Zo smrti milovaného manžela, otca a starkého sa rodina dodnes nevie spamätať.

Hovorí o pocitoch pozostalých, ktorým zomrel blízky po útoku medveďa. 22 500 eur dostali ako odškodnenie za jeho smrť. A jeho manželka sa tým cíti ponížená, že iba natoľko si tento štát váži život človeka. Veľmi dobre rozumiem pocitom tej ženy. Nie, to nie je o tom, že chcete ryžovať peniaze v takej situácii – ale cez ne vnímate úctu spoločnosti k jeho životu.

I život môjho syna, ktorý mu vzala  svojim pochybením lekárka, ocenil štát touto sumou.  Hlbokú bolesť a poníženie cíti človek v takej situácii, že si štát a celá táto spoločnosť necení život vášho blízkeho vyššie. Je to hanba, hanba takej spoločnosti – plne chápem tých pozostalých a ich pocity. Mňa to doviedlo k tomu, že nemám potrebu solidarizovať so spoločnosťou, ktorá primerane nesolidarizuje so mnou.

 

Spomenutý článok  tiež píše, že sa tej pani dotklo správanie ministerstva, ktoré je necitlivé. „Chceme poukázať najmä na necitlivosť ministerstva. Doteraz nás nijako nekontaktovalo, neprejavilo sústrasť listom, telefonicky či osobne,“ poznamenala.

Tak to poznám dôverne tiež – mne Ministerstvo zdravotníctva na môj list kedysi, ktorým som poukazovala na potrebu riešiť legislatívne  postavenie obetí lekárskych pochybení napísalo, že je v poriadku, lebo pri nespokojnosti „osoba môže požiadať nemocnicu o nápravu stavu“.

Ako by ste sa cítili na mojom  mieste?  Vážne si myslíte, že som mala napísať na základe ich inštrukcie nemocnici, aby mi vrátili syna živého? 

Bol to veru smutný príbeh,  lebo v ten istý deň som dostala listy dva – jeden z Ministerstva zdravotníctva a druhý z Ministerstva spravodlivosti. Prekvapivú pointu som popísala vtedy i v blogu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2014/10/03/dnes-29-ryba-smrdi-od-hlavy/

 

Ako v spomínanom článku uviedla pani, ktorej muž zomrel po útoku medveďa, hodnota zvieraťa je podľa nej na Slovensku vyššia ako cena človeka.

Plne s ňou súhlasím. Predstavte si, že keby jej muž utĺkol na tej prechádzke toho medveďa, pokuta by sa mohla vyšplhať do úplne inej sumy.

Článok o poľovníkoch z roku 2008, ktorí u nás omylom zastrelili jedného medveďa navyše, dokresľuje tento fakt. Poľovať na neho s povolením spolu šli viacerí poľovníci a rozdelili sa na dve partie. Keďže v lese nemali mobilný signál, zabila jedného medveďa každá z nich. Omyl nahlásili čestne sami. Dostali pokutu 80 000 korún vtedy.  Ale ako písal čánok v linku, do miliónov mohla ísť.

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/208342-polovnici-zaplatia-pokutu-medveda-strelili-omylom/

Nie, nie som za zabíjanie medveďov.

Ale ani za zabíjanie ľudí nie…

 

Elena

 

 

P S.:  Predstavte si, aj tu sa objavil článok k téme

https://www.cas.sk/diskusia/2645673/dusana-57-zabil-zurivy-medved-jeho-rodina-dostala-odskodne-je-to-hanba-a-vysmech/

A pod ním toľko primitívnych komentárov ohľadne odškodnenia pre pozostalých, že keby podaktorých tých diskutérov medveď roztrhal, mali by sme mu poslať ďakovný list.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984964x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie