Založ si blog

Zázračnenie 4. – Ako mama. . .

Mám rada medvede.

Priplávala mi táto myšlienka náhle včerajším popoludním. Ach, možno to nie je vhodná téma v krajine, kde sa medvede potĺkajú pomaly už aj v obchodných centrách a pribúda aj útokov na ľudí. Nechcem ich bagatelizovať, no na druhej strane rozumiem, že aj zvieratá potrebujú svoje miesto pre život a pokoj niekde v horách –  ten im narúšajú turisti čoraz viac.  Až dusivo na mňa pôsobí „turistický ruch“, aký nastal pri sysľoch a na Prednej Hore, nijako sa mi nepáčia tieto premeny, a hovorím si, že ľudí je zrejme skutočne priveľa, keď vidím tú záľahu áut pri sysľoch cestou busom z práce. Takže úprimne s medveďmi súcitím.

Som nejakým spôsobom s medveďmi spojená, už som to i v blogu spomínala – medveď podľa predpovede šamana ma bude sprevádzať. Aj v rituáli zomierania a znovuzrodenia mal šaman toto silové zviera, ako mi oznámil hneď v druhej vete. Zaspomínala som na ten zážitok teraz  – a s odstupom času vidím, aké silné posolstvá som vtedy získala.

Áno 8. – Poviem vám príbeh. . .

Poznanie si teraz s odstupom času dosadlo, že aká to bola hodne symbolická cesta. Lebo aj životom som šla tak ako na šamanskej ceste vtedy, bez ohľadu na boľavé šrámy, ktoré mi to spôsobovalo. Až tie obrovské krvavé šrámy v živote mi pomohli určiť si pevné hranice sebaochrany.

Ako povedal v tom príbehu havran – nie som strom.

 

Zalistovala som blogom a zistila, že som písala o medveďovi veľakrát.                                                                                                                                                                                                                A písala som o medveďovi aj tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2022/07/14/zlatobyl-9/

Veru pobavilo ma, že môj v blogu spomenutý obľúbený parfum s horko-sladkou dušou som práve v tomto týždni znovu kúpila.

A hej, tak mi to nejako teraz dosadlo, že presne takí ľudia sa mi páčia – ako rastlina, z ktorej je ten parfum vyrobený – zdanlivo nenápadní a obyčajní, ale stoja pevne v zlých časoch. Ten parfum je z rebarbory, je to rastlina ktorej krásu vidíte až keď sa pozorne dívate – zažiaria jej červenkasté stonky, dokonca má aj jemný snehovobiely alebo nežne ružovkastý kvet. – pripomína mi čistú dušu. To kedysi bolo to, čo som hľadala, človeka s čistou dušou. Hľadala som síce zle, ale i dnes čistú dušu pokladám u človeka za to, čo je v živote najviac dôležité.

Hlboko ľudskí, pevní v zlých časoch – mám ich okolo seba prekvapujúco veľa. Ďakujem, že si mi to ukázal, dodala som úprimne Zámeru sveta. Iba sa šumivo zasmial – nešlo by to, keby si nenašla odvahu mi dôverovať . Tak to je, uvedomila som si.

 

Aj tu som písala o medveďoch, zvláštne, ako mi vypadli z pamäti tie šamanove slová vtedajšie o spojení s medveďom a že ma stále vidí

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/04/clovecina-5/

a nebudem sa tváriť múdro – ani dnes im ešte moc nerozumiem – aký je to múdry medveď, Zámer sveta? Neohrozujúci – priplávalo mi do mysle z jeho odpovede – dostatočne silný, aby ti neubližoval. Nemusíš sa báť, bez tej sily ho k tebe nepustím, dodal.

Pravdou je, že jeden medveď ma verne sprevádza. Od kontajnera zachránený jednouchý Macko Uško je môj dávny kamoš. Sedí v kresle, a občas sa spolu rozprávame. Najnovšie je jeho náruč prístavom pre už nie túlavú mačku, ktorá ešte stále nemá meno. Akosi žiadne z tých, ktoré jej dávajú, jej podľa mňa nesadlo. Musí sa liečiť v pokoji a izolovane od iných mačiek. Má šialene zranený pohľad, musela toho preskákať zúfalo veľa. Ukrytá pod kreslom pozerá, čo jej prinášame. Ja v skorom ráne mačacie paté a podelím sa s ňou o kadečo – veľmi jej chutila vyprážaná cuketa. Upratovačka Martuška poobede donesie žĺtok, mačička vylizuje misku dookola.

Na tenučkých dlhánskych labkách sa mačka naddvihne a díva sa na mňa spoza skrinky ako pracujem. Neviem či ma vidí medveď, o ktorom vykladal šaman – ale tá mačka určite áno. Po troche jej dorastá srsť na ubolenom vychudnutom chrbátiku, a začína chápať, že svet môže byť aj dobré a láskavé miesto.

Macko Uško ju drží v náručí láskavo. Ako mama.

 

Elena

 

K diskusii luna5    Iste, aj ona je v jednom z tých spomenutých blogov.

 

Mia007  SKutočne netuším, čo na tom diskusnom príspevku mohlo adminovi prekážať. Luna5 v ňom spomenula prípad utýranej medvedice.

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Volodymyr Zelenskyj

Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

08.05.2024 22:04

Vlani Kolomojskému urobili domovú prehliadku a vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť.

Boeing 747

A opäť Boeing. Stroju sa pri pristávaní nevysunul predok podvozku

08.05.2024 21:18

Nikomu sa nič nestalo, nehodu ale vyšetruje turecké ministerstvo dopravy.

plenkovič

Chorvátsku bude vládnuť aj krajná pravica. Plenkovič sa dohodol s Penavom

08.05.2024 20:40

Hnutie za vlasť povedie ministerstvo poľnohospodárstva a aj nové ministerstvo demografie.

petr pavel

Rusko rozpútalo rovnako ničivú vojnu, akou bola druhá svetová, uviedol Pavel a citoval Havla

08.05.2024 19:43

Vojnu na Ukrajine označil český prezident za ťažkú skúšku nielen pre Európu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9045499x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív