Založ si blog

Vlastnou cestou 3. – Hudba srdca. . .

Hlas jeleňa, nesúci sa úbočím. Presnejšie hlasy dvoch jeleňov – jeden hlboký, druhý vyšší. Načúvala som im v nedeľnom podvečere, na balkóne chvíľu. Sila života v nich bola. A aj neklamné znamenie jesene, spolu s fialkastými jesienkami a šerom, naťahujúcim čoraz viac ruky skorým ránom aj skorým podvečerom.

Jeseň mám rada, no zato šero ma nenadchýna. Nemám rada cestu do práce v tme a príchod z práce v skoro tme či tme, ani zimu tu v horách – brodenie sa snehom a nekonečné mrznutie pri čakaní na bus. Oveľa viac ma teší druhá polovica roka, keď čoraz včasnejšie ruky naťahuje úsvit  a slnečné lúče. A nielen kvôli sebe samej to tak vnímam, ale sú to ťažké časy i pre túlavé a lesné zvieratá. Hladné srnky sa motajú popri ceste, túlavé mačky hľadajú teplé miestečko a trochu stravy. Viem, že nezachránim celý svet, ale čo vám budem klamať – chcela by som.

Jelenie ručanie sa v nedeľu podvečer rozliehalo prednohorským lesom. Vo včerajšom podvečere ale lesu vládlo ticho. Ticho je veľký priestor, v ktorom počujeme kadečo, dokonca aj sami seba. Myšlienky, predstavy, sny nás ním sprevádzajú. I rozhovory samých so sebou. Samota je rozhodne lepšia ako spoločnosť väčšiny ľudí. tú menšinu tvoria pre mňa ľudia mojej krvnej skupiny. Prirodzení, jednoduchí, na nič sa nehrajúci. S podobným zmyslom pre humor, s hlasom vchádzajúcim do môjho srdca. Lebo môžeme s niekým debatovať po celé hodiny, a zostáva v nás z toho prázdno, a s niekým prehodíme dve vety, a a obe vchádzajú do nášho srdca. Nemám problém s rozdielnymi názormi, sú často inšpiratívne, no v zásadných veciach je pre mňa u ľudí v mojom svete dôležitá rovnakosť.  Napríklad vo vzťahu ku zvieratám, neporozumela by som si s nikým, kto dokáže zvieratám ublížiť.  Kebyže mám dom, motali by sa mi doma zo dva – tri psy z útulku, aj zopár mačiek. Malý zbor invalidov, poviem úprimne – mačky bez očka či labky, ktoré nikto nechce, by určite končili u mňa. Mačky samozrejme doma mám i teraz v byte, včera so mnou posedávali na balkóne a pri jeleňom zarevaní sa zakaždým započúvali, čo je to za zviera. Mačky sú múdre zvieratá.

Zauvažovala som, prečo som nad tým teraz zauvažovala – cítila som sa trochu osamelo. Dieťa vyrazilo do školy, uvidíme sa po celé mesiace iba na jeden večer v týždni, na jeden deň ide k priateľovi a potom zasa ráno cestuje do školy. Odišli tak časy nášho kreatívneho varenia, nových jedál, dnes som sa po príchode z práce ledva donútila urobť aspoň varené zemiaky a vyprážanú cuketu. Spoločnosť nám vnucuje veľa vecí, určuje aj rytmus nášho života. Kopu času a energie míňame na štúdium, neskôr aj na „pracovný týždeň“. Celý ten systém spoločnosti, v ktorom najviac doplácajú tí, ktorí sa správajú zodpovedne a dávajú poctivo. Viete, už samotné toto konštatovanie pre mňa vypovedá, že spoločnosť degeneruje, lebo vedie ľudí k pochopeniu, že správať sa zodpovedne a čestne nie je v nej pre nich užitočné.

V mojom svete je zodpovednosť a čestnosť dôležitá. Neznášam povrchnosť tejto spoločnosti, preráža v kadečom – v názoroch aj v konaní, vo vzťahoch, v definovaní vecí, ktoré sú v nej dôležité. Venuje sa dosahovaniu dokonalej okrúhlosti jabĺk, zakriveniam zeleniny a povolenému výkonu vysávača, ale nie férovosti a normalite ľudského správania. Za normu je vydávaná nenormalita. A teraz vonkoncom nemyslím len LGBTQ+ problematiku, kde jednu časť spektra tvoria odlišnosti akceptovateľné a druhú liečiteľné. Ale i neveru a ďalšie patológie správania. Napríklad i to včerajšie – Pročka ohádzal niekto do hlavy vajíčkami, niekto ho i udrel do tváre.Píšeo o tom i článok

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/681896-dalsi-predvolebny-incident-prockovi-hodili-vajicka-na-hlavu-dalsi-muz-ho-vraj-udrel-pastou/

Videla som na fb celú nahrávku – a ktosi si to všetko natáčal, a smial sa pritom. Bolo mi zle, keď som sa na tú nahrávku dívala – akú cestu sme prešli ako spoločnosť od čias, ako sa prevalila informácia, že Kollár bez zábran udrie ženu, k bezzábranovému násiliu.

Skutočne chcete žiť vo svete, kde budeme po sebe pľuť, trieskať jeden druhého po hlavách, a ohadzovať sa vajíčkami?

 

Elena

 

 

K diskusii  lavida  agresivita je isteže vývojovo prirodzenou obrannou súčasťou našej výbavy, avšak násilie ako zámerná agresia s cieľom  ublížiť nejakou formou konania  ňou rozhodne nie je. Násilie a nevera sú patologické a nezrelé prejavy, LGBTQ ani nehovorím – snaha identifikovať sa ako pes, či vydávať sa za luster nájde určite porozumenie na uzavretom oddelení psychiatrie.

 

 

 

 

Ariadna 11. – Ach, cesty, prach ciest. . .

08.05.2024

Vietor duje od polnoci u nás šialene, možno aj prach ciest rozmetáva. A možno privieva prach spomienok, aby sme nezabudli na časy, ktoré boli. 8. máj k tým časom rozhodne patrí. Výročie ukončenia 2. svetovej vojny je dátum, ktorý by sme si mali pripomínať s najväčšou úctou. Lebo vojna je zlo. Každá vojna. Utrpenie, ktoré zažívali ľudia v časoch 2. svetovej vojny, je [...]

Ariadna 10. – Ako som na umenie skoro zanevrela. . .

07.05.2024

Poviem vám, teda, plánovala som sa popri písaní aj inak umelecky rozvíjať. Maľovanie ma láka, keď budem mať chvíľu voľného času. No ale šok z umenia som zažila v tomto týždni, tak nad prínosom niektorých foriem umenia v tejto chvíli dumám. Umelecké vystúpenie pražskej umelkyne ma ohúrilo, ako píše článok v linku [...]

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Izrael môže prísť o americké zbrane. Biden: Bomby od USA zabíjali civilistov

09.05.2024 06:10

Izrael podľa amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané USA na útoky, pri ktorých v Pásme Gazy zomierali palestínski civilisti.

psychológ Viktor Križo

Psychológ o bombovej hrozbe: je to nebezpečnejšie, ako jednorazové incidenty. Nikde sa zrazu necítite bezpečne

09.05.2024 06:00

Psychológ Viktor Križo z Centra poradenstva a prevencie vysvetlil, že destabilizovať krajinu je možné práve tak, že sa hrozba namieri na to najzraniteľnejšie čo krajina má.

Jarmak s manzelkou

Kedysi by ani mravcovi neublížil. Teraz slávny ukrajinský spevák hovorí, že ruským vojakom odsekáva hlavy, ruky i nohy

09.05.2024 06:00

Oleksandr Jarmak je medzi Ukrajincami obľúbený raper. Hudbu však vymenil za front. Hovorí, že pri likvidácii nepriateľa sa cíti ako pri počítačovej hre.

SR Bratislava polícia UK zásah vyhrážky preverovanie BAX

Každá škola dostala svojho policajta. Vinníkovi za teroristické bombové vyhrážky hrozí aj doživotie

09.05.2024 05:00

Štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská ubezpečila, že vyučovanie môže od štvrtka pokračovať a oznámila, že každá základná a stredná škola dostala prideleného policajta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,865
Celková čítanosť: 9045642x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív