Založ si blog

Len láska zostáva 2. – Zlaté zrnko na zlatokopovom site hľadáme. . .

Sú chvíle, keď naše myšlienky zostávajú len za malým plôtikom nášho súkromného sveta.

 

Zabuchneme dvere politike a darebáčinám predkladaným médiami, pracovným povinnostiam a svetu.

Lietajú tam naše každodenné starosti i radosti – rozprávková krása slnkom zaliatých strání cestou domov v buse, horský vzduch ovievajúci tvár cestou k bytovke. Zapnúť sporák, pri  vybaľovaní nákupu sa už varí polievka. Ááááá, máme kelímkový hrudkovitý tvaroh, aj falošnú tresku urobím. Stereotypy dňa.

Je to také rúfusovské –  o veciach, ktoré nás z hĺbky nedozernej vracajú k sebe prosto žiť.

 

Jasné, Rúfus a jeho rozprávky, moja srdcovka, keď potrebujem pofúkať nejakú odreninu na srdci.

Ako to povedal? Že keď siahne po rozprávke, zacíti pod nohami zem. I ja tak občas potrebujem pod nohami cítiť zem. A veriť v dobro, aby som sa dokázala nadýchnuť.

Naposledy včera.

Prezentovala som náš výskum. Skončila som, a doľahol na mňa smútok.

Teda nie že by ten výskum bol nanič – užitočný je. Vzorka deti 2. stupňa ZŠ a SŠ regiónu, vyše 600 detí. Téma sexting, covid, životné oporné body. Z môjho pohľadu viaceré zistenia varovné, Prezradím vám dva – jedno zistenie dobré – viac ako 40% všetkých tých detí uvádza ako svoj životný vzor rodiča, hlavne mamu. A zlý údaj? 22% detí malo skúsenosť s nevyžiadanou poštou intímneho charakteru od cudzích osôb. Poviem vám to ešte jasnejšie – každé piate dieťa otravoval neznámy človek zaslaním sexuálne ladenej správy, fotky či videa. Aké asi boli jeho úmysly – dobré?

 

Nie, nemyslím si ako Čaputová, že treba sociálne siete zablokovať.

Nie som taká naivná, že by to pomohlo. Zrušili by sme facebook, pokec, a čo ja viem aké vytvory ešte, no tí, ktorí cez ne robia špinavosti a bez zábran ubližujú iným, by tu zostali.

Televíziu som si pred chvíľou zapla a v relácii V siedmom nebi beží príbeh rodiny zápasiacej s rakovinou mamy. Do relácie napísal jej manžel, milujúci a spoľahlivý v ťažkej životnej situácii. Toľko ťažkých vecí, bolesti a utrpenia, nám prináša do cesty život sám, nemuseli by ich pridávať ľudia svojim nečestným konaním. Som niekedy smutná z toho, že sú medzi nami ľudia bez morálnych zábran – ženy schopné vliezť do postele každému a chlapi schopní posielať sexuálne fotky deťom. No viem, že ideálny svet nie je ideálny.

 

Na balkón som pred chvíľou zašla. Sivú deku, ktorú som podvečer mačkám na zábradlie prehodila vetrať, pokrývala vrstva snehu. Ticho padá v prednohorskej čierno-čiernej tme, kde v tejto chvíli ani drobné svetielko zdychavských lazov nebliká, len ako majáčik v tme malý svetelný bod od chaty žiari. Striasala som z deky sneh a vynoril sa mi pred očami obraz zlatokopa hľadajúceho zlato – premýva na site kopy piesku, kým uvidí malé zlaté zrnko.

No hej, tak je to i v živote pri našom hľadaní – treba premývať kopy piesku, kým na site zlaté zrnko zažiari…

 

 

Elena

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,857
Celková čítanosť: 9024130x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív