Založ si blog

Dalasair 1. – Ako urobiť svet lepším. . .

Možno si raz za čas každý z nás kladie otázku ako urobiť svet lepším.

Toto je pravá a jediná verzia sveta, bez ohľadu na to, koľko paralelných realít má –  zasyčal Zámer sveta.

No pre jeho dobro môžeme i tak  čosi urobiť, odpovedala som. Nerozhadzovať odpadky, pomáhať túlavým zvieratám, postaviť sa za pravdu.

Áno  – už milšie povedal a dodal – páči sa mi krok dôvery aj tvoj spôsob hľadania – zasmial sakde sa dá niečo lepšie ukryť ako na očiach?

Iba ten, kto nás naozaj vidí, dokáže porozumieť, tak môžeme rozpoznať pravé – prikývla som. Toľko k názvu jedenástky.

 

Na úvod blogu prezradím, že tému dobra sveta občas riešim – spomenula som si na to pri čítaní článku

https://www.reflex.cz/clanek/reportaze/114739/zabit-se-v-patnacti-varovne-stoupa-pocet-sebevrazd-deti-a-mladistvych.html

ktorý uvádza za posledné tri roky nárast detskej samovražednosti o 110 %. 

Sme naozaj čoraz šťastnejší a lepšie žijúci, keď zomiera dobrovoľne vlastnou rukou čoraz viac detí?

Čo všetko zažívajú naše deti? Koľko z nich je vystavené nepriaznivým životným okolnostiam? Ak si myslíte, že ide len o chudobu a deti z osád, mýlite sa. Nepriaznivé životné okolnosti (ACE) sú pojem, ktorý zahrňuje rôzne negatívne faktory, pôsobiace na dieťa a zanechávajúce stopy na jeho telesnom, duševnom aj sociálnom zdraví celoživotne. Sú deti, ktoré zažívajú chudobu, hlad, násilie v rodine či škole, kyberšikanu, smrť blízkeho  či jeho pokus o samovraždu, ale i psychiatrickú liečbu či väzbu rodiča, jeho nezamestnanosť či odchod za prácou mimo domova, sociálne odsúdenie rodiny, neveru a rozvod. Hŕbu bolesti, strachu, úzkosti. Koľko z tých vecí by deti nemuseli zažívať, keby dospelí boli naozaj dospelí, žili čestne a zodpovedne.

Moc by som priala všetkým deťom dobrý a láskavý svet…

Pred časom sme s mojim najstarším dieťaťom spoločne napísali prácu na výzvu jednej medzinárodnej konferencie „ako zanechať lepší svet tým po nás“. Uvažovali sme prečo v spoločnosti skôr pribúda zla – problémov a rôznych negatívnych javov  – keď máme toľko prevencie rôzneho druhu, aj toľko odborníkov a vedeckých inštitúcií, snažiacich sa svet vylepšovať. Pripomenuli sme v tej práci popri inom aj Honzákove slová o terajšom stave spoločnosti a spôsobe jej života – a ja ich aj teraz spomeniem, lebo ich pokladám za výstižné –  „prieči sa Matke prírode a psychiatrom zaisťuje dostatok pacientov aj do budúcnosti“. 

 

Snažíme sa zlepšovať životné prostredie, a ako to dopadlo? Všade mikroplasty, antibiotiká aj v rybách v riekach, namiesto raja na Zemi. Snažíme sa vylepšovať náš život – a narastá chudoba aj násilie, pribúda psychických porúch, závislostí, samovrážd, depresií, upadá morálka. Zbavujeme sa rasového apartheidu, a namiesto neho nastoľujeme apartheid výzorový, vekový, majetkový, sociálny a už aj názorový.

Krucinál, už sa radšej nič nesnažte vylepšovať – chce sa človeku zakričať…

 

Zrejme to najlepšie, čo môžeme urobiť pre svet, podľa mňa je dopracovať sa ku vlastnej zrelosti, zodpovednosti, čestnosti a odvahe čeliť zlu tým, že nie sme ku jeho prejavom ľahostajní.

 

 

Elena

 

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Ariadna 8. – Chcete robiť starostu v Telgárte?

07.05.2024

Ako píše článok v linku https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/708836-zahadna-abdikacia-starostu-svoj-koniec-oznamil-v-liste-dovod-vraj-neuviedol/ starosta v Telgárte vraj záhadne abdikoval. No tak sa na to pozrime. Pravdu poviem – starosta Telgártu ma zaujal už pred časom pri reportáži, kedy vykladal ako dostali 6 stanov pre 102 ľudí, a tak sa v jednom stane tlačí 30 [...]

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť mali predstavitelia toho [...]

čaputová

Čaputová vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

07.05.2024 19:28, aktualizované: 19:40

Namieta, že ňou dochádza k zníženiu štandardov transparentnosti a odbornosti pri obsadzovaní funkcií.

France China

Riziko zrážky francúzskych sudov s čínskymi autami. Macron robí záchranára vývozcom koňaku

07.05.2024 18:55

Peking sa dlhší čas vyhráža, že uvalí vysoké clo na dovoz koňaku z Francúzska. Mohol byť šéf Elyzejského paláca spokojný po debate s čínskym lídrom?

Predseda KDH Milan Majerský

Smer sa pri téme zmien pohlavia pridal k progresívnej opozícii, tvrdí šéf KDH

07.05.2024 16:52

Majerský hovorí o „premárnenej šanci zabrzdiť pomýlené ideológie, ktorých obeťami sú najmä zraniteľné dospievajúce deti“.

nehoda

Na Račianskej sa zrazil kamión s električkou: Zranili sa dvaja ľudia, tvoria sa kolóny

07.05.2024 16:06, aktualizované: 16:17

Obchádzka vedie po Jarošovej a Vajnorskej.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,863
Celková čítanosť: 9039352x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív