Založ si blog

Raz 5. – Sú medvede hlavným problémom Slovenska?

Ach, musím vám dnes povedať pravdu, milí čitatelia blogu – nepokladám práve medvede za zvieratá, ktoré sú hlavným problémom Slovenska.

A pritom, ak ste sledovali večerné správy, viete že cez internet sa v súčasnosti kupuje najviac sprej proti medveďom. Až niekoľko sto percent vzrástol dopyt po ňom. Slováci zjavne vyrazili do hôr – medvede, traste sa. Hoci – úprimne – chcela by som vidieť toho borca, ktorý v situácii útoku medveďa začne loviť v ruksaku spray a potom naštvávať už beztak rozzúreného medveďa tým, že na neho ten spray bude z dostatočnej blízkosti a dostatočne presne striekať.

Myslím že by to s tým použitím spreja proti medveďom v prípade, že by vás medveď niekde v lese skutočne napadol, dopadlo podobne, ako keď si človek neznalý streľby kúpi zbraň na svoju ochranu pred zlodejmi. Pravdepodobnosť  že zraní seba či zastrelí niekoho nevinného je o dosť vyššia ako tá, že by trafil v prípade potreby toho lupiča. Upozorňuje na to v jednej svojej knihe Gavin De Becker, popredný odborník na fenomén násilia a jeho riziká, ktorý sa zaoberal ochranou VIP osôb. Pripomína tiež, mimochodom, že ak sa človek vyhýba búrke zo strachu  o život, urobí lepšie ak prestane fajčiť, lebo pravdepodobnosť úmrtia na následky fajčenia je o dosť vyššia ako pravdepodobnosť zásahu bleskom.

Viete, keď tak sledujem chod udalostí na Slovensku vo vzťahu ku tým medveďom, myslím že nám čosi uniklo.

A tak o tom v dnešnom blogu pár slov poviem.

 

Vyzeralo to, že občanov Slovenska netrápi nič iné ako medvede.

Iste, sú oblasti, v ktorých sú stretnutia s nimi častejšie a niekedy končia tie stretnutia s medveďom zle. Úprimne súcitím s rodinou, ktorej po stretnutí s medveďom zahynul otec, či s tými, ktorých medveď v lese napadol a prežili s ranami – uvedomujem si, že je to pre nich celoživotná trauma. Môžem poľutovať i tých, ktorým prekáža, ak si medveď prilezie nazbierať do ich záhrady na strom ovocie a spôsobí im tým škodu a obavu.

Na druhej strane ale i medvede majú právo tu žiť. Chcú žiť v lesoch, no čoraz častejšie ich vídame v dedinách i mestách dokonca.  Vídame aj inú lesnú zver – sama som líšku vo Zvolene v skorom ráne videla pred tromi rokmi pochodovať. Aj diviaky – tie tam pobiehajú už pár rokov, aj na youtube ich viacerí v priebehu času ponatáčali.

Preto si myslím, že by sme mali uvažovať o medveďoch v širšom rámci a položiť si otázku, prečo zvieratá prichádzajú čoraz častejšie do obývaných oblastí.

Chcú byť bližšie ľuďom, lebo nás majú rady? Sotva, však – netvária sa o nič šťastnejšie ako vy. keď sa s nimi stretnete.

Alebo je im pohodlné žiť z odpadkov? Podľa mňa aj naši bezdomovci a iní spoluobčania vyberajúci kontanery by nezháňali odpadky, keby mali dostatok potravín a peňazí. S tou potravou v lese je to zrejme čoraz horšie. Spoluobčania chodia s vedrami čučoriedok a brusníc, ponúkajú ich na predaj. To, čo sa v lese urodí, tak nezostáva zverine. Neviem ani, či niekdajšie rozľahlé čučoriedkoviská a malinoviská existujú v takej miere, ako kedysi. Dosť o tom pochybujem, lebo i tu kedysi boli a už nie sú svahy s malinovými kríkmi. Tak neviem, či by toto bol hlavný dôvod, lebo medvede boli plaché zvieratá.

Alebo sa narušili civilizáciou bezpečné miesta, kde žili? Turisti sa vláčia kde-kade, ujúkajúc na lesy doďaleka. Všade sa čosi buduje – trieska a píli sa od skorého rána do večera. Vidím to aj na Prednej Hore, ktorá kedysi bola oázou ticha a prírody, no teraz ju označiť za ticho hôr môže akurát tak Bratislavák.

 

Že medvede nie sú premnožené, tvrdí článok v linku

https://dennikn.sk/2981133/slovenske-medvede-nie-su-premnozene-zistila-analyza-vzoriek-dna-za-incidentmi-treba-hladat-nieco-ine/

Generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska podotkol, že hoci k výrazným zmenám početnosti medveďov nedochádza, úlohu zohrávajú aj iné faktory. „To, čo sa výrazne zmenilo, nie je počet medveďov, ale ich správanie. Nezabezpečené kontajnery, vnadiská, pestovanie kukurice v podhorských oblastiach, či urbanizácia prírodného prostredia zapríčinili, že sa medvede zdržujú v čoraz tesnejšej blízkosti ľudských obydlí a strácajú plachosť,“ konštatoval Karaska s tým, že všetky tieto faktory zvyšujú riziko stretu človeka s najväčšou slovenskou šelmou.

Na druhej strane iné zdroje tvrdia, že ten výskum ich počtu nebol presný, a údaje nie sú pravdivé. Tak si vyberte.

 

Tak či onak, medvede podľa mňa určite nie sú najproblémovejším zvieraťom Slovenska – oveľa viac ťažkostí máme kvôli hojne zastúpeným somárom, tým dvojnohým…

 

 

Elena

 

P.S.: Tie protimedvedie spreje si riadne zaistite a odložte, aby ich nebodaj nevzali deti do školy. Skutočne čakám, kedy sa kde s takto hystericky nakupovanými kopami sprejov stane nejaký problém.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Mykola Solskyj

NABU podozrieva ukrajinského ministra Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy

23.04.2024 12:18

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo viacero korupčných káuz.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8998022x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie