Založ si blog

Zázračnenie 4. – Ako mama. . .

Mám rada medvede.

Priplávala mi táto myšlienka náhle včerajším popoludním. Ach, možno to nie je vhodná téma v krajine, kde sa medvede potĺkajú pomaly už aj v obchodných centrách a pribúda aj útokov na ľudí. Nechcem ich bagatelizovať, no na druhej strane rozumiem, že aj zvieratá potrebujú svoje miesto pre život a pokoj niekde v horách –  ten im narúšajú turisti čoraz viac.  Až dusivo na mňa pôsobí „turistický ruch“, aký nastal pri sysľoch a na Prednej Hore, nijako sa mi nepáčia tieto premeny, a hovorím si, že ľudí je zrejme skutočne priveľa, keď vidím tú záľahu áut pri sysľoch cestou busom z práce. Takže úprimne s medveďmi súcitím.

Som nejakým spôsobom s medveďmi spojená, už som to i v blogu spomínala – medveď podľa predpovede šamana ma bude sprevádzať. Aj v rituáli zomierania a znovuzrodenia mal šaman toto silové zviera, ako mi oznámil hneď v druhej vete. Zaspomínala som na ten zážitok teraz  – a s odstupom času vidím, aké silné posolstvá som vtedy získala.

Áno 8. – Poviem vám príbeh. . .

Poznanie si teraz s odstupom času dosadlo, že aká to bola hodne symbolická cesta. Lebo aj životom som šla tak ako na šamanskej ceste vtedy, bez ohľadu na boľavé šrámy, ktoré mi to spôsobovalo. Až tie obrovské krvavé šrámy v živote mi pomohli určiť si pevné hranice sebaochrany.

Ako povedal v tom príbehu havran – nie som strom.

 

Zalistovala som blogom a zistila, že som písala o medveďovi veľakrát.                                                                                                                                                                                                                A písala som o medveďovi aj tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2022/07/14/zlatobyl-9/

Veru pobavilo ma, že môj v blogu spomenutý obľúbený parfum s horko-sladkou dušou som práve v tomto týždni znovu kúpila.

A hej, tak mi to nejako teraz dosadlo, že presne takí ľudia sa mi páčia – ako rastlina, z ktorej je ten parfum vyrobený – zdanlivo nenápadní a obyčajní, ale stoja pevne v zlých časoch. Ten parfum je z rebarbory, je to rastlina ktorej krásu vidíte až keď sa pozorne dívate – zažiaria jej červenkasté stonky, dokonca má aj jemný snehovobiely alebo nežne ružovkastý kvet. – pripomína mi čistú dušu. To kedysi bolo to, čo som hľadala, človeka s čistou dušou. Hľadala som síce zle, ale i dnes čistú dušu pokladám u človeka za to, čo je v živote najviac dôležité.

Hlboko ľudskí, pevní v zlých časoch – mám ich okolo seba prekvapujúco veľa. Ďakujem, že si mi to ukázal, dodala som úprimne Zámeru sveta. Iba sa šumivo zasmial – nešlo by to, keby si nenašla odvahu mi dôverovať . Tak to je, uvedomila som si.

 

Aj tu som písala o medveďoch, zvláštne, ako mi vypadli z pamäti tie šamanove slová vtedajšie o spojení s medveďom a že ma stále vidí

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/04/clovecina-5/

a nebudem sa tváriť múdro – ani dnes im ešte moc nerozumiem – aký je to múdry medveď, Zámer sveta? Neohrozujúci – priplávalo mi do mysle z jeho odpovede – dostatočne silný, aby ti neubližoval. Nemusíš sa báť, bez tej sily ho k tebe nepustím, dodal.

Pravdou je, že jeden medveď ma verne sprevádza. Od kontajnera zachránený jednouchý Macko Uško je môj dávny kamoš. Sedí v kresle, a občas sa spolu rozprávame. Najnovšie je jeho náruč prístavom pre už nie túlavú mačku, ktorá ešte stále nemá meno. Akosi žiadne z tých, ktoré jej dávajú, jej podľa mňa nesadlo. Musí sa liečiť v pokoji a izolovane od iných mačiek. Má šialene zranený pohľad, musela toho preskákať zúfalo veľa. Ukrytá pod kreslom pozerá, čo jej prinášame. Ja v skorom ráne mačacie paté a podelím sa s ňou o kadečo – veľmi jej chutila vyprážaná cuketa. Upratovačka Martuška poobede donesie žĺtok, mačička vylizuje misku dookola.

Na tenučkých dlhánskych labkách sa mačka naddvihne a díva sa na mňa spoza skrinky ako pracujem. Neviem či ma vidí medveď, o ktorom vykladal šaman – ale tá mačka určite áno. Po troche jej dorastá srsť na ubolenom vychudnutom chrbátiku, a začína chápať, že svet môže byť aj dobré a láskavé miesto.

Macko Uško ju drží v náručí láskavo. Ako mama.

 

Elena

 

K diskusii luna5    Iste, aj ona je v jednom z tých spomenutých blogov.

 

Mia007  SKutočne netuším, čo na tom diskusnom príspevku mohlo adminovi prekážať. Luna5 v ňom spomenula prípad utýranej medvedice.

Lebo 3. – Vôbec sa nečudujem, že sa Slováci modlia za Fica. . .

20.05.2024

Veru, životná realita nám náležite odhalí niektoré veci. Tak aj teraz po atentáte na premiéra, Polícia pracuje s verziou, že páchateľ nekonal sám, ako uviedol článok v linku https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/710649-jednou-z-verzii-vysetrovania-atentatu-na-fica-je-ze-utocnik-nebol-osamelym-vlkom/. podľa ktorého facebooková a komunikačná história páchateľa bola [...]

Lebo 2. – Harabin má pravdu. . .

18.05.2024

Harabin navrhol rozpustiť Progresívne Slovensko. Pokladám ho za múdreho a rozhľadeného človeka, na rozdiel od mnohých iných má schopnosť anticipovať. Plne sa stotožňujem s jeho návrhom. Návrh na rozpustenie strany by mal podať generálny prokurátor, takže Žilinka by sa mal rozhýbať k činu. Šimečkov včerajší preslov o atmosfére v spoločnosti je falošný [...]

Lebo 1. – Taký milý a tichý pán. . .

17.05.2024

Ako to už býva, zmäť informácií sa objavuje aj v prípade páchateľa atentátu proti premiérovi. Nejdem osobnosť páchateľa rozoberať zoširoka, len na pár aspektov situácie poukážem. Prekvapenie susedov a jeho blízkych ma prekvapuje. Vraj milý a tichý pán to bol – no tak o ňom veľa nevedeli, akoby sa o neho zaujímali len tak povrchne. Zato jeden z jeho známych [...]

majský

Zomrel známy slovenský podnikateľ Jozef Majský

19.05.2024 19:38, aktualizované: 20:58

Spája sa najmä s kauzami tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia.

atentát Fico nemocnica rooseveltova

Padli prvé tresty. Jeden muž schvaľoval atentát na premiéra, druhý sa vyhrážal ministrovi a poslancom

19.05.2024 18:19, aktualizované: 20:19

Polícia zatiaľ identifikovala takmer 50 vyjadrení na sociálnych sieťach, z ktorých vyplýva podozrenie z verejného schvaľovania trestného činu.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Jednou z verzií vyšetrovania atentátu na Fica je, že útočník nebol osamelým vlkom

19.05.2024 16:38, aktualizované: 17:50

Šutaj Eštok upozornil, že spolupáchateľmi neboli dvaja ľudia z Handlovej, ako sa šírilo na sociálnych sieťach.

Irán, Ebráhím Raísí

Zrútil sa vrtuľník s iránskym prezidentom, záchranári po ňom ďalej pátrajú

19.05.2024 16:04, aktualizované: 21:49

Vrtuľník viezol i ministra zahraničných vecí. Pátranie komplikuje zlé počasie a príchod noci.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,876
Celková čítanosť: 9083440x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív