Založ si blog

Čakanie 2. – Právo na dôstojnú smrť. . .

 

Boli porušené práva zomierajúceho dievčaťa. Na Slovensku.

Nie o tom som dnes chcela pôvodne písať, môj dnešný blog mal mať názov Na slnečnej strane dúhy (možno ho raz dopíšem). Ale veci sa menia a tak dnešný blog venujem mŕtvej Nikolke, jej statočnej mame a situácii, ktorá je v slovenskom zdravotníctve.

 

Ľady sa pohli…

V mojom blogu Ak A, potom aj B. 9. –  Viac ako sedem statočných…

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2017/02/17/ak-a-potom-aj-b-9-viac-ako-sedem-statocnych/

som písala o dvoch statočných ženách, ktoré po smrti svojich blízkych v martinskej nemocnici verejne prehovorili – pani Alici a pani Gabike.

Teraz sa objavila ďalšia statočná matka, ktorá v tej istej nemocnici prišla o dieťa a prehovorila – pani Miriam.

A predstavte si, nemocnicu začalo prešetrovať Ministerstvo zdravotníctva SR. Riaditeľ nemocnice priznal chybu a pomenoval konkrétne kroky k náprave.

 

O akej morálke je slovenské zdravotníctvo…

Praktiky slovenského zdravotníctva sú otrasné.

Nemocnica v Martine neumožnila matke zostať pri dcére mimo návštevných hodín, aj napriek tomu, že boli Vianoce a napriek tomu, že jej dcéra zomierala.

Jej dcéra zomrela na 1. sviatok vianočný.

Pani Miriam, v mojom bloku kopem za takých ľudí ako ste Vy – a ako bola Vaša dcéra. Aby toto nezažívali iní.

A hej, je mi moc ľúto, čo ste zažili, plne chápem Vaše pocity – nás zasa vyšetrovateľ v prípade vyšetrovania smrti nášho syna zavineného lekárkou pozval uzavrieť spis na 23. decembra popoludní (napriek nášmu nesúhlasu ho uzavrieť bez dovyšetrenia).

Takto sa slušní ľudia nesprávajú, bezcitne a bez svedomia.

 

Boli porušené pacientske práva …

Slovenská republika prijala Chartu práv pacientov dňa 11. apríla 2001 pod uznesením číslo 326.

V článku 8, bod 3 Starostlivosť o nevyliečiteľne chorých a umierajúcich – Pacient má právo, aby ho v posledných chvíľach života sprevádzala osoba podľa jeho želania.

Nikde nie je uvedené, že by to mal schvaľovať akýkoľvek primár.

Pani Miriam, poriadne nahlas to treba povedať – tento štát porušil práva Vašej zomierajúcej dcéry.

 

Nie, sedem statočných rozhodne nestačí…

Keď som v mojom blogu napísala, že v tomto národe potrebujeme nachádzať viac statočných ľudí, ktorí sa neboja ozvať za správnu vec, pretože „sedem statočných rozhodne nestačí…“, verila som, že sa tí ďalší statoční nájdu.

Nemlčme, ľudia.

 

Záverom…

Pán premiér Fico, vyjadrite sa verejne – načo  Slovenská republika prijíma právne záväzky, ktoré potom neakceptuje???!!

Vyzývam týmto verejne vládu Slovenskej republiky, aby bezodkladne zaistila dodržiavanie Charty práv pacientov vo všetkých zdravotníckych zariadeniach v SR v ich plnom rozsahu

Vyzývam týmto verejne ombudsmanky, Stredisko na ochranu ľudských práv v SR a všetky tie ďalšie spolky, ktoré majú chrániť ľudské práva na Slovensku, aby podnikli bezodkladne kroky  na kontrolu, či sú práva pacientov v zmysle platnej legislatívy slovenskými zdravotníckymi zariadeniami v plnom rozsahu dodržiavané.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 24.2.2017

 

P.S.:  A áno, článok o porušení práv zomierajúceho dievčaťa priniesli už i české médiá. Tomu sa hovorí zviditeľnenie Slovenska. A la Hérostratos…

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9014969x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie