Založ si blog

Rozprávkovanie 7. – Duša lúky. . .

 

Lúka dýchala pokojom v rannom šere. Svitalo, obzor sa rozžiaril zlatistými lúčmi slnka. Stúpalo čoraz vyššie, presvetlilo oblohu. Ránom sa kde – tu ozýval ešte ospalý hlas vtáčika, príroda sa prebúdzala do nového dňa.

Postupne lúka, roztrblietaná rosou v slnečných lúčoch, ožívala bzukotom včiel. Oranžovočierny motýľ zletel na sýto fialový kvet zvončeka,  krehko trepotajúc krídlami.

„Vidíte dušu lúky?“ zaznel náhle nežný hlások víly vážky. Prichádzala machom spod stromov na úbočí, nenápadná a tichá. Šírila okolo seba sladké svetlo, pretože ružové lupienky jej sukne zmáčané rosou sa v lúčoch vychádzajúceho slnka dúhovo ligotali. „No tak, vidíte ju? Rozumiete jej?“ zopakovala naliehavo svoju otázku.

Dívala sa s úsmevom na motýľa, ktorý vzlietol ku belasejúcej oblohe. Na pozadí pomaly plynúcich oblakov, ešte fialkavo ružových v rannom opare, prelietali divé kačky. Víla vážka si sadla na veľký kameň pod šípovým krom, ktorý tak milovala a ich let sledovala zádumčivým pohľadom. Zaliaty zlatistým svetlom sa kŕdeľ divých kačíc stratil kamsi za obzor.

Ponad lúku sa od slnečného horizontu blížili dve striebristo modré vážky. Ich priesvitné krídla žiarili pri každom pohybe. Zakrúžili popri víle vážke, tíško zlietli do púpav. Lúka ožila v zábleskoch svetla, ticho šumela tráva, z mraveniska sa svojimi cestičkami rozbehli mravce.

Na šípový ker zosadla spokojne bzučiaca včela. Malý vodopád kvapiek chladivej rosy sa pri jej zosadnutí na vetvičku spustil k zemi, čeril vzduch ako malé dúhové svetielka. Rosa z vetvičky sa skotúľala priamo na vílu vážku. Tá sa rozosmiala, potriasala hlavou a rosa sa z nej rozlietala na všetky strany ako malé striebristé záblesky.

Včela vzlietla zo šípového kra a pristála na tmavoružovom ďatelinovom kvete. Nasávala nektár. Víla vážka sa k nej v záplave svetla, ktoré odrážala ranná rosa, rozbehla. „Ako včela, ako táto usilovná včela, áno, áno, presne tak“ prisviedčala si, zvonivo sa smejúc.

„No tak, no tak, vidíte ju predsa, tú dušu lúky. Vidíte ako žiari? Dokážete jej porozumieť? Cítite tú hĺbku života? Dívajte sa na ňu, tak naozaj, prosím, naozaj, celým svojim srdcom.“

Zastala uvažujúc, nadýchla sa zhlboka. Dlane si namočila v rose, spojila ich. Víla vážka fúkla do dlaní a drobné kvapky rosy sa v slnečných lúčoch na jej dlaniach dúhovo roztrblietali.

„Posielam vám trochu jej svetla, práve v tejto chvíli. “

 

 

Elena   Predná Hora, 12.11.2017

.

 22365498_1121571327979388_6344094716064146811_n

Ariadna 8. – Chcete robiť starostu v Telgárte?

07.05.2024

Ako píše článok v linku https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/708836-zahadna-abdikacia-starostu-svoj-koniec-oznamil-v-liste-dovod-vraj-neuviedol/ starosta v Telgárte vraj záhadne abdikoval. No tak sa na to pozrime. Pravdu poviem – starosta Telgártu ma zaujal už pred časom pri reportáži, kedy vykladal ako dostali 6 stanov pre 102 ľudí, a tak sa v jednom stane tlačí 30 [...]

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť mali predstavitelia toho [...]

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Základná škola Podsadek, Stará Ľubovňa, Rómovia

Ministerstvo školstva chce z plánu obnovy zaplatiť výchovnú šou. Odborník nápad kritizuje

07.05.2024 07:00

Rómska komunita je zámerom pobúrená, rezort však nápad obhajuje

izrael, gaza, rafah

Izrael podniká útoky v Rafahu niekoľko hodín po tom, ako Hamas akceptoval návrh na prímerie

07.05.2024 06:50

Izraelské letectvo podniklo údery na viac ako 50 miest spojených s Hamasom a jemu blízkym organizáciám.

Rusko, Deň víťazstva, Červené námestie, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi chcú navýšiť raketový arzenál, odradiť nepriateľov 'testovať sily Ruska'

07.05.2024 06:25

Rusi zvyšujú výrobu zbraní. USA predpokladajú, že tento rok vyrobí Rusko viac munície ako všetkých 32 členov NATO dohromady.

Hrad Likava, Likavka, Ružomberok

Najväčší hrad na Liptove opravia za milióny eur. Pre návštevníkov chystajú novinky

07.05.2024 06:00

Stredovekej pamiatke „odklepli“ veľký balík peňazí. Pribudnú tam nové priestory aj moderné prvky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,862
Celková čítanosť: 9036597x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív