Založ si blog

Verím 7. – Sloboda pohybu. ..

 

 

Milovala by matka svoje dieťa, ak by odmietla pustiť ho na dlážku, pretože nevie chodiť a mohlo by spadnúť a zraniť sa? Alebo ho dospievajúce nepustila von, lebo ešte nevie žiť? Keby ho ustavične ochraňovala pod zámienkou, že ho ušetrí životných skúšok, zabila by v ňom človeka, ktorým sa má stať.

Milujúca mama nechá dieťa, aby skúšalo prvé kroky na zemi, či v živote. Musí riskovať, že i padne na zadok, aby sa naučilo chodiť a nabije si nos, aby sa naučilo žiť.

Rovnako aj Boh – tým je povedané všetko o tom, prečo v živote zažívame utrpenie a o životných skúškach.

 

Nuž tak, dnešná nenáhodne náhodná odpoveď knihy dáva presne odpoveď na záver minulého blogu. Zakaždým ma prekvapuje ako Zámer sveta komunikuje s nami, trpezlivo nám ukazuje cestu znovu a znovu. Teraz pozornejšie načúvam jeho hlasu ako kedysi, aj keď niektoré cinknutia mi odhalia svoj význam až po dlhom čase. Nič nie je náhodné, máme životné poslanie ako maximálne naplnenie svojich možností – a tie najťažšie skúšky vedú k najsilnejšiemu poslaniu. A myslím, že postoj „prijímam  s dôverou, hoci nechápem“ je  tým najzmysluplnejším vykročením k jeho prijatiu a naplneniu.

Pre mňa je cinknutie, ktorému ešte nerozumiem, havran. Obraz havrana – fascinuje ma, vo mne je čosi hlboko spojené s havranmi. Zväčša ma sprevádzajú vrany, naozaj prilietajú, keď treba – občas som spomínala aj v blogu niektoré tie zážitky. Dokonca celú jedenástku rozprávok Rozprávač príbehov mám takú vraniu. Tento týždeň som sa k tým rozprávkam vrátila a čítala som si ich, vlastne mi dávajú odpovede na niektoré otázky, ktoré práve teraz v sebe mám.

Havrany sú zriedkavejšie, ale občas ku mne prilietajú. Dva, vždy spolu. Krúžia mi nad hlavou, vlastne jeden krúži a druhý sedí, teraz som si to uvedomila. Hm. Po dlhom čase som ich videla teraz v pondelok popoludní, obrovské, pôsobili rozprávkovo. Chcela by som chovať havrana, teda dvoch, aby tomu jednému nebolo smutno – fakt, mňa nenalákate na zlato a šperky a kadejaké značkoviny, ale taký havran, to by mi naozaj spravilo radosť.

 

No dobre, tá predstava havrana ma tak rozradostnila, že prezradím i tú včerajšiu koincidenciu.

Človeku je vlastné vystavovať svoj život rozumnému riziku.

No, tak je to vonku, moja včerajšia koincidencia – ktorú som pôvodne nenapísala, lebo je silne výpovedná o mojich hlbokých strachoch. A už keď som spomenula tie moje rozprávky, tak práve túto som si včera prečítala – áno, kladiem si otázku – písala som to ja, alebo Zámer sveta? Lebo odpovede tam sú presne k tomu, čím teraz idem.

„Ak dôverujeme Zámeru sveta, potom kráčame životom s presvedčením o hlbokom zmysle vecí, ktoré sa dejú“.

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2017/03/24/rozpravac-10-krok-za-krokom-s-laskou-a-trpezlivo/

A chápať, že nič nie je náhodné a veci sa dejú, lebo to má svoj zmysel, je veľké poznanie.

„Snažíme sa ich posolstvo prijať, pochopiť. A riadime sa ním, pretože Zámer sveta nám ukazuje cestu, nekráča ňou namiesto nás.“

No ale to je predsa tá sloboda pohybu, ktorú som spomenula v nadpise blogu…

Práve preto len ak dôverujeme Zámeru sveta, môže nás viesť…

 

Elena  13.2.2019

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

SR Bratislava NRSR parlament 9. schôdza BAX

Opozícia kritizuje neskorú voľbu kandidátov na sudcu ÚS i počet uchádzačov

30.04.2024 11:05

Parlament by sa mal následne venovať aj návrhu na odvolanie členov súdnej rady, ktorí sú volení parlamentom.

DN - SIAF

Tohtoročný SIAF sa bude niesť v znamení osláv troch výročí i krstu stíhačky F-16

30.04.2024 10:31

Podujatie sa uskutoční na leteckej základni Kuchyňa-Malacky 31. augusta a 1. septembra.

nehoda, priechod, bratislava

Na priechode pre chodcov v Bratislave zrazilo auto 16-ročné dievča

30.04.2024 10:26

Alkohol v dychu vodiča nezistili.

Daniel Lipšic

Lipšic sa mal na generálnej prokuratúre dopustiť protiprávneho konania. Normalizácia pokračuje, reagoval prokurátor

30.04.2024 09:29

Prokurátor tvrdí, že rozhovor absolvoval počas obedňajšej prestávky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9018235x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie