Založ si blog

DNES 73. – Fico má pravdu aj do tretice

Predstavte si, že aj do tretice mal Fico pravdu. Že v čom? Už v roku 2006 vyhlásil, že tento štát nie je právny. To isté vyjadrenie poskytol mediálne (v relácii RTVS) aj v roku 2013.

 

Svoj výrok, že „Slovensko nie je právny štát“ premiér Fico aj náležite vysvetlil – človek, ktorý má vážne právne ťažkosti sa dostáva na Slovensku do obrovských problémov. Ľudia s vyšším príjmom podľa neho dostávajú na súdoch viac spravodlivosti, pretože si vedia zaplatiť lepších advokátov.

 

Uviedol príklad, že s vymáhaním práva je to ako so slobodou pohybu – ak máte príjem ledva na cestu do okresného mesta na nákup základných potravín,  tak je vám sloboda pohybu cez otvorené hranice nanič. Je to naozaj pekný a výstižný príklad, čo poviete? Na to, aby sa ľudia domohli práva, musia mať peniaze – a pokiaľ nebude na Slovensku životná úroveň porovnateľná s krajinami západnej Európy, tak tu nemožno hovoriť o štandardnom právnom štáte.

 

Premiér Fico má v tejto veci určite pravdu. Mnohí to môžeme potvrdiť z vlastnej skúsenosti.

 

Ja s premiérom Ficom plne súhlasím nielen čo sa týka tej reálnej nevyužiteľnosti slobody pohybu pre mňa a moju rodinu, ale aj tej (ne)právnosti Slovenskej republiky. Mám s tým veľmi smutnú skúsenosť. V prípade zabitia môjho syna, čo je potvrdené vyšetrovaním Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj tromi znaleckými posudkami, som zo strany tohto štátu nedostala žiadnu pomoc.

Nemám peniaze na právnikov – môj manžel syna opatroval a zostal nielen bez práce, ale i bez akéhokoľvek príjmu, podľa tohto štátu nám všetkým spolu s tromi študujúcimi dcérami postačí môj plat.

Neviem sa účinne brániť  – a kým páchateľovi poskytuje štát všemožné práva, aby sa mohol účinne brániť  – mne ako obeti tento štát neposkytol žiadnu pomoc a mám byť v súdnom riešení prípadu zabitia môjho syna iba pasívnym svedkom diania.

Dokonca na prvom a doteraz jedinom pojednávaní – na rozdiel od dvoch cudzích divákov – ma sudca poslal s manželom von z miestnosti, kým páchateľka vypovedala. Ja som chcela a potrebovala byť pri výpovedi páchateľky. Ale ako som sa tomu mala brániť?

Ako sa môžem v tejto situácii celkovo účinne brániť ja sama ako obeť – ako môžem účinne brániť svoje dieťa, aby jeho smrť nezostala reálne nepotrestaná? Hoci lekárka moje dieťa zabila závažnejším spôsobom zabitia (je to uvedené v trestnom rozkaze), vinníčku by chceli vykrútiť z celej veci podmienečným 4,5-ročným trestom a zákazom činnosti na tri roky (podotýkam, že ide o osobu, ktorá už celé desiatky rokov pracuje nad dôchodkovým vekom). To by predsa nebol žiadny trest a pokladám taký rozsudkový scenár za výsmech tejto spoločnosti môjmu mŕtvemu synovi i mne. Keby som taký trest strpela, boli by sme – ja a môj syn – dvojnásobnou obeťou tejto spoločnosti. Jednou už sme tým, že Maroško prišiel o život bolestným spôsobom, pretože tento štát umožňuje za naše zdravotné odvody „poskytovať zdravotnú starostlivosť“ neodborne. Druhýkrát by sme sa stali obeťou, ak by som takýto pochybný rozsudok akceptovala.

 

Maroško by mal budúci týždeň 16 rokov. Nedožil sa ani 15 rokov, pretože ho jedna lekárka svojim neodborným postupom zabila.

Rozhodla som sa, že je jedna vec, ako sa vyrovná s vinníčkou tento štát a druhá vec je, že ja trvám na spravodlivom treste. Pre môjho mŕtveho syna a i pre moje tri dcéry. Bez dôvery k svetu sa nedá žiť. Nemožno veriť v dobro, ak nie je zlo potrestané.

 

Ale vráťme sa k múdrym slovám premiéra. A opäť si niečo zacitujme. Spravodlivosti sa podľa neho nebudeme môcť všetci dobrať dovtedy, „kým nebudeme mať na Slovensku životnú úroveň primeranú krajinám západnej Európy“.

No to by sme sa načakali, nie?

 

Premiér má pravdu – Slovensko ani ja nepokladám za právny štát. Ibaže kým ja môžem na jeho pravdivé slová prikývnuť, že to tak v tomto štáte je, on ako premiér tohto neprávneho štátu už mal dávno konať – aby sme vymožiteľnosť práva mali všetci.

Aby sme nezostávali bez spravodlivosti.

Aby sme nemuseli spravodlivosť brať do vlastných rúk.

E. K. I. Predná Hora, 11.7.2015

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Na proteste proti zásahom do RTVS a 2. dôchodkového piliera sa zišli tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 20:40

Protest zorganizovalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

radev

NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch. Slovensko chýba

02.05.2024 19:44

Ruské škodlivé aktivity podľa NATO spočívajú v sabotážach, dezinformačných kampaniach, násilných činoch či kybernetických útokoch.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,857
Celková čítanosť: 9023766x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív