Založ si blog

Dych pravdy 6. – Viac ako viac. . .

 

Zamatová tma sa rozprestieralo krajom doširoka – doďaleka v kopci pod balkónom. Zamatovo čierna a zamatovo hebká, vlažná. Rozliehalo sa ňou ticho, také pravé prednohorské, aké inde nekúpiš. Hviezdy sa ligotali a vo výške letel nebom blikajúci satelit. Vešala som bielizeň – a uvažovala som o kráse toho okamihu. Bol prekrásny, taký viac ako viac…

Viac ako viac – čo to znamená? Sú to veci, ktoré nám vyrážajú dych a ani ich nevieme presne pomenovať, len ich naplno prežívame.

Čoho v živote máme či chceme „viac ako viac“? O tom uvažujem v tejto chvíli.

 

Čím viac máš…

Nejdem teraz hovoriť o bohatstve – je stará známa vec, že niektorým ľuďom vniká hlboko pod kožu. Ruší všetky ich hranice, ak nejaké vôbec kedy mali. Poškodzuje aj ich myslenie – ak nejaké kedy mali, lebo sú presvedčení, že si možno kúpiť všetko a všetkých. Peniaze ma neovládajú ani neriadia, nemám na sebe visačku – ďalej nemám potrebu riešiť tento aspekt témy.

Ľudia niekedy hovoria, že majú viac ako dosť toho, čo je okolo nás – politických pletích a špinavostí. No koľkí sú ochotní dať sa kúpiť korýtkom, akokoľvek úbohým a malým, a preto ozlomkrky lezú ako členovia do nejakej z nekonečna novovznikajúcich strany? A koľkí podpisujú hárky za zakladanie nových a nových strán?

Postoj „viac ako viac“ preniká však do nášho života nielen zbohatlíckym pozlátkom majetku, luxusu, moci a peňazí, derie sa k nám denne cez kadečo. Mne to bleskne hlavou zakaždým, keď vidím autá preplnené hubami všetkého druhu s komentármi – našiel som už tretí raz tento týždeň vyše 900 dubákov. Čo s nimi taký hubár robí, prosím vás – podelí sa s celou dedinou? Alebo ich azda počas roka zavarené a zamrazené zje sám? (Ak áno, gratulujem, tá rádioaktivita v hubách je vyššia ako paradajkách…).

A teraz vážne – uvedomujete si, ako drancujeme prírodu? Doslova ju drancujú podaktorí. Aj ja rada občas nájdem pár húb, niečo zjeme a aj zavaríme, nasušíme. Ale nie na stovky. Vyzbierame huby, maliny, čučoriedky, brusnice. Zvieratám ničíme ich prirodzenú potravu – a potom sa pohoršujeme, že medvede lezú do dedín a vyhrabávajú smetné koše. Však sú hladné – a do obchoďákov na nákup na rozdiel od nás nechodia. Myslím, že nám chýba taká zdravá hranica ohľadu – vezmem si a nechám aj pre iných, ohľaduplnosť voči prírode.

 

Čoho máme „viac ako viac“?

Aby ste si nemysleli, že len prázdno filozofujem – budem teraz praktická a adresne osobná, čoho mám viac ako viac ja.

Kníh. Som si istá, že by ste mnohí nepredýchali moju knižnicu. Mám knihy rôzneho druhu. Odborno-psychologické, aj alternatívne – šamanské, konštelačné, o horoskopoch, kuchárske, o záhradách. Kedysi som mala veľa kníh o zvieratách a vesmíre, tie som nechala u mamy. Poéziu mám, aj humoristické knihy a romány nejaké, pravdaže. V priebehu rokov som na Vianoce od bývalého manžela dostala pár krásnych románov, tie som po jeho odchode nevyhodila, moje knihy mám rada. Mala som aj „viac ako viac“ časopisov – o ručných prácach ich mám už len pár, aj tie o varení a bývaní plánujem pretriediť.

Snov. Som stále veľký snívač, či som bola? Vo vzťahu ku knihám  mojim snom bolo mať čitáreň s pohodlným kreslom, krbom a veľkým oknom. Postupne som to pri kreslení plánov na „náš dom“ zredukovala na čítací kútik – výklenok s kreslom pri okne v chodbe a knihy poukladané v skrinkách, lemujúcich dlhú chodbu popri izbách. Po Maroškovej smrti som prestala kresliť plány domu. Kedysi boli moje sny radostné, plávali mojim srdcom ako veľké dúhové bubliny – možno mám teraz strach snívať o čomkoľvek.

Odpovedzte aj vy, len sami sebe, na otázku – čoho máte „viac ako viac“? A čoho by ste chceli mať „viac ako viac“?

 

Čoho by som chcela „viac ako viac“ ja?

Času – zápasím s ním zasa raz. Konečne do Červenice pôjdem budúci týždeň, ešte ma držia neodkladné pracovné povinnosti najbližšie tri dni. Potom ešte sobotňajšia Hubertka a v nedeľu popradské konštelácie. Slnečné jesenné dni milujem, lákajú ma do hôr – snáď hrejivé počasie ešte vydrží. Do Česka pôjdem do hôr za pár dní, na miesta, kde som nikdy nebola a osud skladá, aby som tam zašla.

Dôvery. Nie voči ľuďom, tam vypínam „načúvanie, počúvanie i zvuk“, uzavrela som sa. Pritom mám okolo seba hodne láskavých ľudí, no neviem, či chcem niekomu naozaj veriť. Chcem viac dôvery voči Zámeru sveta, a s tým spojeného prijatia voči prichádzajúcemu. Počujem jeho tichý hlas „no tak, no tak, pokojne“, ale pokojná nie som.

 

 

Elena   1.10.2019

 

Blýskanie na časy 1. – Gratulujem Američanom k nevydarenému obchodu

07.09.2024

Poviem vám, kadečo som si o Američanom myslela – ale predpokladala som, že aspoň biznis im nejako ide. No ale ukázalo sa, ako hlboko som sa mýlila. Sú totálne krepí – odkupujú Seditu na Slovensku. To si nerobili prieskum slovenského trhu pred zrealizovaním toho ich biznis nápadu? Zrejme nie. Lebo inak by zistili, že vonkoncom nielen ja, ale aj kopa ďalších [...]

V mlčaní 11. – Vem si prášky na hlavu, Máňo. . .

07.09.2024

Unavene som sa večer plížila schodmi po celodennom upratovaní pivnice. Nečakala som, že ma niekto rozosmeje. A vidíte – Máňo. Teda Maniak, ako sa označuje. Už to samo osebe by bol dobrý dôvod na pár elektrošokov pre neho. A to bezbrehé táranie, ktoré údajne vyprodukoval médiám, by malo vydať aspon na ročnú psychiatrickú liečbu na uzavretom oddelení, predpokladám. [...]

V mlčaní 10. – Smrť psychológa. . .

06.09.2024

Smrť psychológa Radima Ptáčka rozvírila diskusie. Mňa v prvom rade zaujalo, že pani, ktorej sa s niečím zdôveroval a ona to po jeho smrti vyvesila na sociálne siete, sa označuje ako jeho kamarátka. Moja definícia kamarátstva je teda o dosť iná – a ak sa mi s niečím zdôveríte, nevykvačujem to po sociálnych sieťach. Médiá spustili viac či menej nevydarené [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,954
Celková čítanosť: 9424459x
Priemerná čítanosť článkov: 3190x

Kategórie

Archív