Založ si blog

Haf 3. – Naletíme zasa raz?

Kapustné hlavy by sme museli mať, aby sme neprehliadli túto hlúpu hru na odpútavanie pozornosti. Je to smutný fakt – Kollárova diplomka centrom sveta sa stala na Slovensku na dva týždne – a pár hlupákov na to skočilo.

Ostatní si položili tie správne otázky.

Psy štekajú a karavána zatiaľ ešte stále ide ďalej. Dokedy?

 

V živote je podľa mňa mimoriadne dôležité vedieť dať si správne otázky.

Odpovede nie sú natoľko dôležité ako otázky – lebo odpovede potom hľadáme. A akosi som presvedčená, že práve správne otázky nám pomáhajú nájsť ten správny smer. Lebo odpovede sa v čase môžu meniť, otázky by mali zostávať ako svetlo betlehemskej hviezdy.
Prezradím vám teraz jednu naozaj hlbokú vec o mne – najviac na mňa zapôsobí človek, ktorý mi pri prvom stretnutí s ním položí múdru otázku. Lebo rozumiem, že ide za presne takým svetlom, ako spomínam vyššie. Je to taká moja tajná hra – opýtaj sa ma niečo, a ja pochopím, aký si človek. 

Neprezradím vám, pravdaže, akú otázku pokladám za No.1.

 

Od čoho sa odpútava pozornosť? 

Žeby od podmienok, za akých by sme „dostali“ peniaze na opravu letiska Sliač?

Žeby od problematiky migrácie a „úspešnosti“ integrácie migrantov v krajinách, kam ich primigrovali?

Žeby od zúfalosti situácie, v ktorej teraz Slovensko je – a jej neriešenia?

Veď uvažujme – koľko problémov máme.

Pribúda nám prípadov COVID. 

Myslím, že to problém bude. A že pribudne aj mŕtvych – skrátka ja nie som natoľko otrlá, aby som mávla rukou ako niektorí, že veď ľudia umierajú na kadečo, tak čo by nie i na COVID, aby sme to nedramatizovali. Pre mňa žiadny ľudský život bezcenný a nepokladám ho za list hodený do koša, len tak, bezcitne a bez zábran. Vidím zakaždým za ním človeka, ktorý chcel a mohol žiť. Mal svoje obyčajné ľudské sny a radosti. Mal, no ktosi spôsobil, že jeho cesta skončila. Mnoho ľudí by dnes celosvetovo žilo – keby nebolo bezohľadných a nedbalých, ktorí jazdia bezohľadne, konajú bezohľadne, alebo v súvislosti s koronou rozvláčajú nákazu, lebo sa im lení sedieť v karanténe, či dať si spraviť testy.

Pribúda nám nezamestnaných.

Hŕba ľudí sa primigrovala zo zahraničia, neplatili tu poistné odvody zdravotnej a sociálnej poisťovni, a sú pre nás v tomto smere záťažou navyše. Hoci i bez nich sme tu mali ťažkú situáciu, lebo rastie nezamestnanosť, ktorú mnohé firmy skrývajú pod hlavičku COVID.

Pribúda hrozieb v našom životnom štýle.

Od všetkým viditeľných a pozornosť pútajúcich – ako počasie prinášajúce pohromy, cez rastúce ceny a životné náklady, až po také zdanlivo neviditeľné, ako je meniaca sa pozícia ľudí vo vzťahu ku spoločnosti. Stávame sa na jednej strane otrokmi konzumu, a veľmi ťažko vieme žiť bez základných civilizačných výdobytkov, ako je elektrina, mobil, auto. Na druhej strane sa stávame v dôsledku toho otrokmi na gombík, za žobrácke mzdy pracujeme a za čoraz menej prijateľných podmienok. A na tretej strane spoločnosti a štátu dôverujeme čoraz menej.  O tom všetkom by sme mohli písať hodne dlho.

 

Odpovedí na otázku, čo všetko sa týmito malými humbugmi zakrýva, by sme mohli nájsť ešte viac – ale nejdem konšpirovať. Je na každom z nás, aby sa dobre díval, a uvažoval a uvažoval…

 

 

Elena  9.7.2020

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť predstavitelia toho spolku, [...]

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

polícia zatknutir naháňačka

Muži a žena. Zadržali páchateľov, ktorí z predajne ukradli trezor s 50-tisícmi eur

06.05.2024 13:19

Lup si odniesli na ubytovňu. Tam prekonali zabezpečenie trezoru a jeho obsah si ponechali.

preukaz, zdravotná poisťovňa, všeobecná, union, dôvera

Dôvera a Union vyplatili akcionárom 24 miliónov eur. Palkovič: Nesprávne

06.05.2024 12:57

Spoločnosť Penta , ktorá je akcionárom Dôvery, podotkla, že zdravotná poisťovňa mala koncom roka 2023 nerozdelený zisk z minulosti vo výške 162 miliónov eur.

Tusk, Leyenová

Leyenová: V Poľsku už neexistuje riziko porušenia zásad právneho štátu. Eurokomisia ruší konanie

06.05.2024 12:50, aktualizované: 13:16

Takzvaná procedúra podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii bola proti Poľsku spustená v roku 2017.

Hungary National Day

Magyar sa pustil sa do jamy levovej: Debrecínsku demonštráciu proti Orbánovi si všimli svetové médiá

06.05.2024 12:40

Portál Euronews podčiarkol, že Magyar sa za tri mesiace stal vyzývateľom Orbána číslo jeden.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,861
Celková čítanosť: 9034475x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív