Založ si blog

Kvapky dúhy 9. – Hubovanie. . .

 

Čas húb nastal. Ľudia sa valia do lesov a každý túži priniesť niečo v košíku. „No tak poď, áno, áno, áno“ – kričí les vábivo. Dúhovo sa trbliece táto predstava pre mnohých z nás – podobne úžasne ako les v lúčoch vychádzajúceho slnka. Dobre, hoďme dnes aspoň takto zopár jeho zlatoligotavých lúčov na oblohu, zahalenú u nás šedosivými mrakmi, bežiacimi pred vetrom ako splašené ovečky.

Zbierate radi huby? Aj ich radi jete? Hm, hm, ja tiež.

 

Naozaj ľudia nosia množstvo húb, plné koše…

Už rastú? Klasická otázka, ktorú keď počujeme kdesi zaznieť, poskočí naše srdce a už-už cítime vôňu dubákov, vidíme kôš plný húb a hubovú polievku, praženicu, paprikáš či fašírku, vyprážané bedle. Hm, hm, ja teda aj „kuriatkovo-zemiakový mišmaš“, jedlo, ktoré asi ani nemá bežný názov a neviem, či ho pod nejakým názvom poznáte – ja som ho kedysi vyrobila v časoch, keď „tak ešte toto máme doma a potrebujeme obed“.  Poznáte takú situáciu poniektorí tiež, však? Prezradím recept – popražíme cibuľku, aj nadrobno nasekané huby, ja to varím len s kuriatkami – môžeme ich predtým trochu obvariť – pridáme čierne korenie, soľ, uvarené zemiaky a chvíľu dusíme. Nakoniec zamiešame do jedla 2-3 vajíčka, nasekanú cibuľkovú  či petržlenovú vňať a miešame do zhustnutia. So zeleninovým šalátom je to skvelé.

I včera som zapadla popoludní do lesa s kolotočom myšlienok, prepletala som sa pomedzi popadané stromy, padlo ich zopár v posledných dňoch pod silným vetrom. Popritom som kuriatka i jeden dubák našla. A to tu pobieha celý deň veľa hubárov – i napriek medveďom a hlavne diviakom, ktoré popod bytovky rozryli celý chodník.

 

Huby, huby, huby, o jéééé…

Čas húb je pre mňa aj časom spomienok –  moc rada spomínam na hubárčenie so starým otcom u nás doma pod Tatrami, v ihličnatých lesoch. Je to úplne iné, ako tu v listnáčoch – sladká vôňa ihličia, mach pod nohami.

Nie som kvantitatívny hubár, neláka ma nájsť stovky dubákov. Trochu na usušenie, zavarenie a zjedenie stačí. Prajem aj iným – vidím často hubárov s vedrami húb, kráčajúcich ulicou v meste. Niektorí si ich nesú domov, iní ich predajú. A keď čakám na autobus z práce domov (áno, niekedy sa dostanem domov aj popoludní), tak ma naozaj teší, ako sa radostne náhlia na autobus s ruksakom potravín za tie huby nakúpeným. Pripomína mi to, ako to bolo kedysi u nás doma. Manžel tak chodil na huby, niekedy i s deťmi – vtedy som mala pocit súdržnosti, zdieľania.

A občas uvedomujem, ako táto doba zmenila ľudí, ako ich ubila. Lebo to, čo im žiari v očiach pri návrate domov s nákupom je hlavne pocit, že sa cítia užitoční, že niečo dokázali vlastnými rukami získať. No hej, zlaté časy socializmu, keď každý mal prácu.

 

Záverom…

Ach, áno, huby. Je to úžasný dar Zeme. Ja ich zbieram opatrne, aby som nepoškodila podhubie.  Na záver vždy lesu poďakujem.

Les je skrátka môj priateľ – hej, hlboko mu dôverujem.

Medzitým i slnko vybehlo na oblohu. Alebo sú to tie lúče, čo som vyhodila v úvode tohto blogu?

 

 

Elena   Predná Hora, 1.7.2018

 

 

P.S.: Nie, tieto nezbieram. Ale bola taká nádherná, že som ju aspoň odfotila.

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Takže tak 4. – Mali by sme brániť spojencov v NATO?

05.04.2024

Nuž, neviem ktorý hlupák by sa hrnul pomáhať spojencom v NATO, ktorí by sa stali obeťou útoku Ruska iba preto, že vytrepali svojich vojakov na Ukrajinu. Povedzme si rovno – zmluva o vzájomnej pomoci v prípade napadnutia platí, ale týka sa nepochybne situácie, že sa členská krajina stala obeťou útoku. A nie že sama svojou hlúposťou ako agresor vyprovokuje odvetný [...]

ČR SR politika premiér Fico návšteva prvá

Prieskum: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov

16.04.2024 14:15

Opačný názor má 17 percent populácie.

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,848
Celková čítanosť: 8971488x
Priemerná čítanosť článkov: 3150x

Kategórie