Založ si blog

Dračia 6. – Áááách, byť expertom. . .

Sú situácie, kedy by bolo namieste. Teda, bolo by to namieste prinajmenšom často, ale niekedy je to záležitosť prežitia. Napríklad v lese. Byť expertom na les nie je vôbec jednoduché, poviem vám.

Tam konečne vyrážam. Rozhodla som sa do synových narodenín, ktoré má v júli, splniť si nejaký sen. A tak som sa preberala svojimi nesplnenými snami. Bolo to v podstate jednoduché, lebo ich nemám veľa. Veľké len dva, z nich reálny jeden. Les. Do kariet mi nahral osud aj termín – keďže si na pokyn zamestnávateľa mám práve teraz vyčerpať väčšinu minuloročnej dovolenky. Je jej dosť na hodne dlhý pobyt v lese.

Stan pre rozviedčíkov mám z minulého roka. Pravdu povediac, veľmi dlho som naň čakala, prišiel až po pár mesiacoch, preto som ho nestihla odskúšať vonku. Je z pogumovanej celty a tak sa trochu obávam o priedušnosť. Ale zasa určite prežije každý dážď. A je dosť veľký, pre dvoch rozviedčikov – asi chodili po dvaja ako policajti. To ja idem sama, ale zasa mám aspoň dosť miesta na spacák, do ktorého by sa tiež zmestili tí dvaja rozviedčíci – neznášam mumiospacáky a spacák mám nadštandardne široký a extra dlhý, superpohodlný.

Tak som si dnes cez internet doplnila výbavu o použité švajčiarske vojenské topánky – keďže tie minuloročné „lode“ som darovala dcérinmu priateľovi, ktorý má o pár čísel väčšiu nohu – tento raz som si ich zohnala v tej najmenšej dostupnej mužskej veľkosti.

Potom som objavila super výstroj – vojenskú, ako inak. No čo všetko len ľudia nevymyslia, vravela som si v duchu obdivne. Vodu môžete piť odkiaľkoľvek, a tak jednoducho, filtračnou slamkou. A to vykresanie ohňa, no to je dôležité – tak ako na to? Lupe som veľmi neverila, čo keby nebolo slnko? Zato kresadlo je úplne úžasná vec – pozrela som si aj inštruktážne video, expert tam oheň kresal a kresal. Iskry šľahali doďaleka. No občas sa mu nezadarilo, a to je expert, tak som zaváhala, či radšej so sebou nevziať obyčajné zápalky, ktoré určite dokážem použiť, to už mám overené.

Úplne ma nadchli ohrievače – teda do chvíle, kým som si o nich veci prečítala. Je to super mať nádherné teplo v topánkach, a ohrievač na ruky, a ohrievač do vrecka na drevené uhlie. Ach, ponorila som sa do predstavy, ako chudáci vojaci kráčajú v treskúcej zime – a len tá malá škatuľka s čiernym uhlím ich hreje vo vrecku. Fujtajbl, kto len vymyslel vojnu, je to kruté, vravela som si súcitne.

Dokelu, ani za nič by som nechcela mať vo vrecku škatuľku s horiacim dreveným uhlím, však by ma to ešte popálilo, preskočila som realisticky do premietania, čo z tých zázrakov chcem mať ja. Tie ohrievače do topánok sú len jednorazové ? – vravela som sklamane. Chytilo sa toho moje najstaršie dieťa – Mami, aké ohrievače? Načo sú ti ohrievače do topánok? To chceš vyraziť do Antarktídy?

Nie, prečo, však v noci je v lese zima, bránila som svoju predstavu „ chcem trochu viac tepla“. Dcéru stránka zaujala tiež, a tak sme spolu prezerali detektory kovov – no pozri, pištoľ to vraj odhalí na 20 centimetrov, to je kráp, kto už by len s veľkou pištoľou čakal, kým k nemu prídeš tak blízko, ja by som strieľala aspoň z 2 metrov – odhalila som hneď zbytočnosť niektorých pomôcok. Po chvíli dieťa odišlo – a ja som našla na inej stránke vložku do spacáka, ktorá je vyhrievacia, vyhrieva sa z powerbanky, ááá  No to je teda úžasný vynález. A potom som dodala sebakriticky – veď som spala v mojom spacáku vonku na štvordňovom rituáli zomierania a znovuzrodenia iba v tričku s krátkym rukávom a nebola mi zima  (btw, je do mínus 28 stavaný).

No, medzi nami – to už sa podľa mňa úplne vytráca tá radosť z táborenia v prírode, ak sa zvalíte do spacáku s vykurovanou podložkou (a 4 stupne tepla na tom môžete dokonca regulovať), a všetko je to také umelo dokonalé a pohodlné. Ja mám rada autentickosť, a nepotrebujem stan s tromi miestnosťami a predsieňou. Stačí mi ku šťastiu vatra, a trebárs nech aj prší, len ak sa nebude blýskať, lebo z bleskov mám hrôzu.

Nuž, čas pokročil, chcem ešte obzrieť, čo všetko ponúkajú army stránky na cestu lesom. Možno sa ešte nabudúce podelím o nejaké poznanie v tomto smere.

 

Elena 17.5.2020

 

K diskusii bonnefoi, ďakujem z radu – ale tam veľmi nemá čo tlačiť, však tie vojenské topánky sú o dva čísla väčšie ako moja noha.

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8939349x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie