Založ si blog

Dalasair 5. – Cesta Delftie. . .

Život nás vedie rôznymi cestami. Učí nás chápať podstatu vecí a dívať sa na ne z rôznych uhlov pohľadu.

Jeho metódy sú niekedy tvrdo efektívne, zasiahnu nás do hĺbky srdca i celej našej dovtedajšej existencie.

A zrazu v jednej chvíli porozumieme.

 

Cez životné lekcie kráčame témami, ktoré potrebujeme pochopiť. Mojimi boli záväzok, strata a zrada.

Pri záväzku Zámer sveta preverí, nakoľko pevne dokážeme stáť pri niekom či niečom a dodržať životné záväzky. Ukáže nám, že nie je dôležité žiariť akoslnko,alevedieť sprevádzať ťažkými časmi ako mesiac. Viem stáť pevne.

Stratóu nás učí ceniť si to, čo máme v živote a porozumieť, čo je pre nás naozaj dôležité. Mne strata pomohla pochopiť, že láska je najväčšou životnou silou a ide cez hranicu času. A tiež to, že niektoré straty nie sú stratou.

Skúsenosť so zradou a neverou mi dala zabrať – vernosť pokladám za samozrejmosť, dlhšie mi trvalo pochopiť, že mi to zrkadlí ako neverná som bola sama sebe prílišnou empatiou a sebaobetavosťou voči iným. Súcitím i dnes, ale vnímam hranicu medzi pomocou a využívaním. A chápem, že dôveru ľuďom možno dať len na základe dôveryhodnosti ich skutkov.

 

Na ceste, ktorou ideme, máme dve zásadné otázky – kam ideme (poslanie) a  s kým ideme (vzťahy s ľuďmi) a vďaka životným lekciám na ne nachádzame odpovede.

S kým? Dnes poznám hodnotu ľudí, ktorí majú zlatý spoj. Kintsugi, kincugi, či kincukuroi. Všetky tie slová označujú metódu zlatého spoja  a ukazujú  nám rôznosťou pomenovaní, že nezáleží na slovách, ale na výsledku. Stará japonská metóda opravy poškodeného porcelánu zlatom sa historicky viaže podľa legendy ku šógunovi Jošimasa Ašikaga, ktorý dal opraviť svoju obľúbenú čajovú misku. Pochopenie tejto metódy spočíva v tom, že tú opravu vnímame ako proces, ktorého podstatou nie je iba napáckanie zlata do spoja, ale i dlhá, dlhá práca – aj mnohotýždňová – pri očisťovaní, opravovaní, starostlivosti o poškodený predmet ešte pred vytvorením zlatého spoja na poškodenom mieste. Práve tá práca dodáva tomu zlatého spoju zmysel, nemožno ich oddeliť.

Keď nás život rozbije ťažkou životnou skúsenosťou, skladáme kúsky dokopy dlho, dlho. Zámer sveta nás vedie k tomu, aby sme ich starostlivo čistili, kráčajúc lekciami. A v jednej chvíli, ak sme naskladali čistením sa čriepky životnej múdrosti, spojí to všetko zlatým spojom.

Akí ľudia môžu vkročiť do môjho sveta? Popri zlatom spoji pokladám za dôležitú usporiadanosť a hrejivosť. Ak sme usporiadaní, máme jasné životné priority a dokážeme stáť pri nich pevne. A hrejivosť je nielen o schopnosti byť detsky radostný a vnímavý k zázračnu všednosti, ale i hlboko súcitiť. Neprejsť popri vyhodenom mačiatku s ľahostajnosťou voči jeho osudu. Hej, mám rada pochabých záchrancov sveta.

Kam? Poslanie dáva životu zmysluplnosť a umožňuje nám dosiahnuť naše najhlbšie hranice. Veľké poslania sú dvojplamenné a majú presah, vždy sú prínosom nielen pre nich samých, ale i pre spoločenstvo. Sú veľké, no náročné na zrelosť oboch k nim predurčených ľudí. Musia byť ako Delftie, vedieť meniť na zlato.

 

Delftia acidovorans sú baktérie tvoriace zlato ako súčasť svojho obranného mechanizmu. Dokážu prežiť v extrémne toxickom prostredí a pomocou proteínu delftibaktínu sa chránia proti iónom zlata rozpusteným vo  vode,ktoré sú toxické. Spracujú ich do mimobunkového zlata. Pravdaže v nanometroch.

Ach, áno, baktérie tvoriace zlato skutočne existujú

https://www.geologyin.com/2016/03/researchers-discover-bacteria-that.html

 

 

Elena


				

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987383x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie