Založ si blog

Dalasair 9. – Dni ako tento. . .

Záplava hrejivých slnečných lúčov. Priezračné horizonty hôr. Svetlotyrkysová obloha. Zlatisté listy pomaly kde-tu padajúce zo stromov. V zelenej tráve pod balkónom fialovejúce sa astry. Svet plný farieb. Dni ako včerajší si ukladáme do srdca, aby sme ich mohli vytiahnuť v tých časoch. keď metelica rozmetáva sneh priehrštiami bielobielym krajom a ľadový dych vetra nás mrazí do kostí. Hlbokú radosť a vďačnosť cítim za tento nádherný čas.

Mačky nadšene spali v teplom dni na balkóne, ja som čistila opratú rohožku od ich srsti, užívajúc si deň s nimi. Nič mimoriadne – žiadna záchrana sveta – len obyčajný deň, pokojne plynúci s každodennými povinnosťami.  Sú dni, do ktorých sa musíme výkonovo oprieť, letiace upachteným tempom. A potom taký výkonový medzičas, v ktorom si užívame jeho pomalosť po kvapkách. Bezmyšlienkovite, nefilozoficky, meditujúc akurát tak o tom, či je na jablká v župane lepšie jablká krájať na kolieska podľa vzoru starej mamy pre pocit dodržania tradície, alebo na mesiačiky a la ja, čo je rýchlejšie a praktickejšie. O niečo neskôr, v hustnúcom podvečere, keď už jablká v župane rozvoňali byt vanilkovým cukrom, som si prečítala článok ako Slováci prechádzali okolo človeka s epizáchvatom

https://zilina.zoznam.sk/foto-slovaci-co-je-to-s-vami-umierajuceho-cloveka-ludia-zdaleka-obchadzali-muselo-sa-stat-az-toto/2/

No čo už navykladáte ľuďom, aby neboli ľahostajní, keď ľahostajní sú.

Zvláštne nás formuje čas ako ľudské spoločenstvo. Kedysi dávno-dávno boli ľudia súdržní, lebo inak by neprežili. Dnes je to akési roztrieštené, s filozofiou mnohých získať pre seba čo najviac na úkor iných, a mnohí bez zábran prejdú popri niekom ležiacom bezmocne na zemi. A práve preto podľa mňa nás táto doba má doviesť ku pochopeniu toho, aká bola súdržnosť cenná – bude to neľahká cesta, no ak ňou dokážeme prejsť, budeme môcť oveľa lepšie čerpať z múdrosti minulosti.

Akosi scesty však smerujú v postoji ku minulosti podaktorí „aktivisti za budúcnosť“

https://plus7dni.pluska.sk/zahranicie/co-ma-vacsiu-hodnotu-umenie-alebo-zivot-kricali-demonstranti-psycholog-to-vidi-takto?itm_modul=centrum_topbox&itm_brand=centrum&itm_template=hp&itm_area=plus_7_dni&itm_position=4

Môže byť zdravý rast, ak odstrihneme svoje korene? Čo pozitívne je na nápade ničiť minulosť – umelecké diela – pod zámienkou boja za budúcnosť?

 

Mám úctu k minulosti, dedičstvu tých, ktorí tu boli pred nami – k ich osudom a odkazu. A mám rada ľudí starých čias – láskavých, s tradičnými hodnotami, spoľahlivých. Kedysi som aj napísala v blogu, že v reči kvetov by to boli sedmokrásky. Iste, mám rada kapucínky a krásky, oboje sú moje naj…, aj nocovky, púpavy, slnečnice a maky, kosatce, prvosienky, no uvedomujem si jedinečnosť sedmokrások. Až keď sa im prizriete pozorne, vidíte Ich nežnú farebnosť – žltá, biela a paleta ružových odtieňov.  Práve takých ľudí mám rada, nie vyzývavo hlučných a predvádzajúcich sa, ale nevyumelkovaných, krehko pôvabných. Kvitnú od skorého začiatku roku celoročne, zdanlivo nenápadné a krehké, no vytrvalé.

Symbolizujú presne vlastnosti, ktoré si dnes cením u ľudí najviac.

Krehkosť – schopnosť uchovať si čistú dušu – spája pre mňa detskú radostnosť, hlbokú súcitnosť, nevulgárnosť – nemám rada vulgárne vtipy, a nadávky používam iba keď som naozaj nahnevaná,  a aj nezištnosť k nej patrí.

Obyčajnosť – veľa ľudí chce byť výnimočnými, lebo nie sú. Obyčajnosť je pre mňa vyššia forma jedinečnosti, aj schopnosť tešiť sa z maličkostí a vnímať zázračno v každodennosti.

Spoľahlivosť – lebo za ňou je pochopenie, čo znamenajú ťažké časy, a a aké je cenné byť spoľahlivý, je v nej aj vnútorná odvaha stáť za niečím pevne.

 

Ach, áno, aj dnešok je slnkom prežiarený. Bezoblačná obloha sa tiahne k priezračným horizontom, a moje kapucínky kvitnú v kvetináči na balkóne, akoby sa čas zastavil.

 

 

Elena

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Video zo zdemolovania semaforu stále nezverejnili

26.04.2024 09:26

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005272x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie