Založ si blog

Vedieť viac 11. – Buď pripravený! Vždy pripravený!

Som proti tomu, aby táto vláda odišla. 

A teraz vám vysvetlím, že prečo.

 

Áááá, spomínate si podaktorí na branné cvičenia z čias socializmu? A na pokriky, ktoré sa s tým spájali?

Buď pripravený! zavelil učiteľ. A žiaci odpovedali Vždy pripravený!

Ale aby ste nenadobudli dojem, že byť pripravený je nejaké spiatočnícke mámenie socialistických čias, potrebu byť pripravený hlásajú všetky príručky hovoriace o zlých časoch, aj o budúcnosti, aj o prežití.

Byť pripravený je veľmi dôležité.

Pozrime sa tento aspekt z druhej strany – na čo treba byť pripravený?

 

Vážne niekto očakáva, že ak zostanú obrovské skupiny pracujúcich občanov bez zvýšenia mzdy v tejto situácii, tak budú fungovať poslušne ako dojné kravy na „pomoc Ukrajine“ a platiť drahé energie?

Ako upozorňuje článok v linku, pri neschválení rozpočtu nedá vláda už verejne sľúbené peniaze viacerým kategóriám zamestnancov, a ani garantované ceny energií

https://www.startitup.sk/mozu-padnut-dolezite-dohody-na-pomoc-obcanom-apeluje-kollar-gro-je-schvalit-statny-rozpocet/

Šéf parlamentu upozornil, že ak nebude prijatý rozpočet, nebude si môcť plniť vláda záväzky voči zdravotníkom, učiteľom i ďalším občanom. Nebude podľa neho vedieť ani garantovať ceny energií. „Je toho veľa, aké problémy by to spôsobilo,“ podotkol.

A Sulík vyhlasuje, že oni rozpočet nepodporia

https://www.ta3.com/clanok/254190/po-pade-vlady-je-ohrozeny-aj-rozpocet-kollar-chce-schvaovanie-urychlit-sulikovci-navrh-nepodporia

A tak pripomínam

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2022/10/24/oooooch-11/

Rezort hospodárstva presadil čiastočnú dereguláciu cien energií, právnu úpravu akumulácie aj vstup nových účastníkov na energetický trh. Zvýraznila som vám, kto je autorom – náš drahý Sulík – no tak si pekne položte otázku, čo ešte chcel dorobiť, keď sa tak vehementne hrabal späť do vlády, z ktorej dobrovoľne odišiel? Viete, že v rámci toho  deregulovania schválili zrušenie regulovaných cien pre koncových spotrebiteľov? 

No čo k tomu poviem – keď pozerám na prieskumy ako by ľudia volili, o duševnom zdraví národa pochybujem. Vážne tu ešte niektorí chcú Sulíka voliť?

 

Čo bude, ak rozpočet neschvália?

No tak to aby začala vláda ihneď robiť úsporné opatrenia, aby sa pre občanov na dôstojné prežitie v  našom rozpočte zvýšilo.

Je potrebné zastaviť našu účasť na „pôžičke“ Ukrajine, lebo to nikdy nevrátia a my im dávať nemáme z čoho. Vrátili nám už Gréci pôžičku? Na jej požičanie sme si požičali – a od tohto roku by sme to mali splácať práve. Takže poďme, otvorene a verejne – vrátili nám už Gréci to, čo sme im požičali? 

Som proti tomu, aby zadĺžili nás  i našich pravnukov ešte i pre Ukrajinu.  Nech Ukrajine za pôžičku ručí strana Oľano a vlastným majetkom premiér Heger.

 

Žeby sme šli cestou šetrenia a šetrenia a šetrenia nás občanov?

Pripomeňme si „kecy „odborníkov“ zo septembra, pripomína ich článok v linku

https://tvnoviny.sk/ekonomika/clanok/277401-setrenie-energiami-je-psou-povinnostou-kazdeho-z-nas-tvrdi-odbornik-a-radi-ako-na-to

Pravdou je, že väčšina Slovákov bude musieť stráviť zimu vo svetri. Radiátory bude nevyhnutné priškrtiť a v sprche si zvyknúť na vlažnú vodu.

To sa beztak neosvedčuje, ako už snáď pochopili aj tí „odborníci“ – ako ukazuje článok v linku, nebude to tá správna cesta

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/344058-znizenie-kurenia-v-domacnostiach-moze-zvysit-pocet-ludi-s-nachladnutim-lekari-odporucaju-tieto-minimalne-teploty

Situácia sa zhoršuje

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/388863-napor-u-pediatrov-je-enormny-hrozi-ze-po-sviatkoch-bude-chorych-deti-este-viac

Áno, choré deti zatvárajú školy. A prepĺňajú čakárne u lekárov.

Môžete si tým šetrením ohroziť i životy seba a svojich detí, ako píše článok

https://tvnoviny.sk/domace/clanok/353037-energiami-setrite-s-rozumom-varuju-hygienici-opisali-co-vsetko-moze-byt-nebezpecne-rady-a-tipy

A finančne tiež nemáme na čom šetriť mnohí.

https://www.trend.sk/spravy/charitu-vyhladavaju-aj-pracujuci-slovaci-rozpocet-im-zial-zakladne-potreby-nestaci?itm_brand=trend&itm_template=article&itm_modul=najcitanejsie&itm_area=najcitanejsie-24h&itm_position=4

Potravinovú pomoc v Charite už v súčasnosti vyhľadávajú aj pracujúci ľudia, ktorým rozpočet nepostačuje ani na zabezpečenie základných potrieb. Charitu žiada o pomoc čoraz viac ľudí, nárast je až 50-percentný, hovorí pre TREND I. Strýček.

Takže poďme inou cestou.

 

Byť pripravený je dôležité – ja pripravená na túto alternatívu som – a tak tú inú cestu vidím.

Začnime tým, že my by sme tu mali mať elektriny vyrobenej dosť  – a za lacno. Že ju vraj niekto predal až do konca roku 2025? Niekto presne za to bral v tomto štáte plat, aby chránil strategické oblasti štátu pre jeho obyvateľov. Medzi ne patria nepochybne aj energetické zdroje na naše prežitie.  TEN NIEKTO JE VLÁDA. Lebo vláda tu má byť na to, aby nás viedla ku lepšej budúcnosti a zaisťovala nám dôstojné prežitie službami štátu za naše dane.  Nie na to, aby  nám vykladala ako máme pomáhať Ukrajine a podpísala „pôžičku“ Ukrajincom s garanciou ich dlhu Slovenskom a teda nami, našou životnou úrovňou a životnou úrovňou i našich pravnukov.

Pripomínam, ak ste náhodou zabudli, že Slovenské elektrárne  – a hodne pod cenu – predal Dzurinda. Toho prvého treba stíhať, keď už máme takú odvážnu a neskorumpovanú NAKU teraz. A spolu s ním toho, kto pripustil aby sa taká strategickú surovina zo Slovenska v týchto časoch popredala. Kde je generálny prokurátor? Treba toho, kto umožnil popredať lacne vyrábanú slovenskú elektrinu a tým občanov Slovenska vystavil hrozbe finančnej nedostupnosti elektriny, bezodkladne stíhať za verejné ohrozenie a vlastizradu. A elektrárne treba bezodkladne znárodniť. 

A takisto plyn. Vážne sa budeme tváriť, že nekupujeme ruský plyn, ak ho kupujeme drahšie „cez tretiu stranu“? Sú to naše peniaze, ktoré nám takto ktosi vyťahuje z vreciek.  A spôsobuje nám tým problémy. Je to stále ruský plyn, akurát že niekto na ňom kšeftuje na úkor nás. Tých, ktorá umožňujú túto sprostú hru voči občanom, treba tiež bezodkladne stíhať za verejné ohrozenie a vlastizradu. A kupovať plyn najlacnejšie ako sa dá, to znamená priamo od Rusov, aby si na tom nenapáchávali kešene „sprostredkovatelia“ – ale tí sa už poistili, všakže. Drahá vláda, je to pravda, že na 20 rokov dovozu americké firmy zmluvy pouzavierali?

O to, že by sa znárodnením museli ísť na Slovensku elektrárenskí a plynárenskí tigri postaviť do charity sa skutočne trápiť nemusíte. Pripomínam

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2022/09/10/tazke-casy-7-3/

Štyri z desiatich najziskovejších firiem na Slovensku pôsobia v energetike. Vyplýva to zo štatistiky za rok 2019, ktorú zverejnil portál Finstat.sk. Najziskovejšou je SPP Infrastructure Rebríček firiem s najvyšším ziskom v minulom roku vedie spoločnosť SPP Infrastructure, ktorá minulý rok uzavrela s hospodárskym výsledkom viac ako 600 miliónov eur. Spoločnosť podľa tohtoročnej analýzy Bisnode patrí aj medzi najziskovejšie firmy krajín V4.

A tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2022/09/10/tazke-casy-8-este-par-slov-k-elektrine/

K čistým dovozcom elektriny počas januára až júna patrilo v Európe aj Slovensko, ktoré importovalo 1,1 TWh.

Dakto nám tu skrátka s elektrinou kšeftuje bez hraníc.

Som za to, aby tí, ktorí mali niesť zodpovednosť a chrániť záujmy nás občanov niesli následky toho, do čoho nás zatiahli. Žiadne ranče v Austrálii či domy v USA. Nech nesú zodpovednosť za to, do čoho nás navliekli.

Som proti tomu, aby táto vláda odišla.

Nech si tu odsedí následky svojich činov.

 

Táto vláda zatiaľ nebola žiarivým príkladom starostlivosti o mnohých z nás.

Ak si myslia nejakí psychopati „a la USA“, že budem odporúčať ľuďom ísť do ulíc, aby vytiahli vodné delá, tak starú belú. Doma poseďme. Všetci.

Učitelia, pripomínam vám, táto vláda vám ani jediný raz počas ich vládnutia platy nezvýšila. Za celé roky ich vlády ani jediný raz. A teraz by vám nedali od januára ani tých mizerných 10 %, za ktoré vás zapredali vaši odborári? Lebo to zvýšenie vám nepokryje ani súčasný rast inflácie.

Ste to vy, nie lekári, koho by tento štát nemal chcieť naštvať.

Lebo nemocniční lekári majú dosah len na chorých – a povedzme si otvorene, i tak im koľkí pozomierali pri ich liečbe. Štát im dáva stabilizačný príplatok – ale pritom koľko učiteľov chýba v školstve v súčasnosti – azda by ste si tie príplatky nezaslúžili tiež?

Navyše nemocničným lekárom štát už pri ich predošlom vydieraní nahodil platový automat, o čom skromne mlčia – im sa mzdy dvíhajú pravidelne každoročne „samé od seba“. A teraz si navydierali obrovské platy – sebecky mysleli iba na seba  na úkor ambulantných lekárov a na úkor nás všetkých ostatných.

Ste to vy, učitelia, kto má dosah zavretím škôl a škôlok na hodne odvetví – vlastne, na ktoré nie?

 

Elena

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984788x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie