Založ si blog

Veru 6. – O chlapovi, ktorý netára, ale koná. . .

Mimoriadne dôležitá vec sa dnes začína.

A k tomu nadpisu – škoda veru, že vás nemôžem nechať hádať, kto je takým chlapom na pravom mieste – koľkí z vás by to naozaj uhádli. Lebo tento chlap sa skutočne mediálne nepredvádza, ale efektívne pracuje.

Prezradím vám to teda – je to náš verejný ochranca práv.

No a toto si naozaj poriadne prečítajte, je to moc dôležité

VEREJNY-OCHRANCA-PRAV-VSIMAJME-SI-VIAC-NASICH-BLIZKYCH-POCAS-HOSPITALIZACIE-NA-PSYCHIATRII

 

Verejný ochranca práv  u nás zameral pozornosť na pomoc ľuďom, ktorí sa ocitnú v psychiatrickej liečebni, alebo ich označia ako pacienta s psychiatrickým problémom – že je v rámci nemocničnej liečby úzkostný, nepokojný, a zdravotníci pacienta „fixujú“ alebo „tlmia“.

Keď nedávno na Infovojne popísala pani Iveta desivý príbeh svojho brata, ktorý v nemocnici prišiel aj o život

https://www.infovojna.bz/prehravac/dopoludnie-na-infovojne-s-adrianom-1112023

hovorila som si, že takémuto niečomu sa nemôžeme mlčky prizerať. Ja teda rozhodne nemlčím, však som aj potom podanie GP poslala – azda ste si nemysleli niekto, že v tom blogu o liste generálnemu prokurátorovi žartujem

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2023/02/12/ooo-8-list-pre-generalneho-prokuratora/

Nie, rozhodne nie. Tak snáď už vo veci konať začali.

 

Ten, kto ale určite koná, je verejný ochranca práv – ak by zdravotníci pri hospitalizácii použili obmedzujúce prostriedky voči pacientovi – či už „fixovanie“, alebo chemické pritlmovanie, budú od dnešného dňa mať povinnosť to do 48 hodín oznámiť osobe, ktorú si určil pacient.

O každom jednom použití takéhoto prostriedku bude musieť zdravotnícke zariadenie viesť dôsledný záznam, a aj informovať pacientom určenú osobu.

Nech je prípad pani Ivety a jej brata pre nás všetkých varovaním. Jej brat sa tejto pomoci, žiaľ, nedožil. Ale vaši blízki ju oddnes majú pre svoju ochranu k dispozícii.

Žiadne zľahčovanie zdravotnej starostlivosti nadmerným pritlmovaním pacienta, ani „zvládanie nepokoja“ neagresívneho pacienta.

Od dnešného dňa platí novela zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá pacientovi toto právo v SR garantuje. Verejný ochranca práv o tom informuje vo vyššie uvedenom linku, a sú tam aj kontakty na neho – v prípade potreby neváhajte linky využiť, je to zjavne správny chlap na správnom mieste.

 

Elena

 

K diskusii  anysta  zlatko, musia to mať s Vami Vaši blízki ťažké, ak ste schopná rozprávanie pani Ivety o smrti jej vlastného brata vyhlásiť za dezinfo…

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9014782x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie