Založ si blog

Vedeli ste? 1. – Chcete byť darcovia orgánov?

Správa o úspešnej transplantácii srdca prebehla médiami, ako uvádza článok v linku

https://www.netky.sk/clanok/v-kosickom-transplantacnom-centre-odobrali-a-po-prvy-raz-transportovali-bijuce-srdce

 

Ja osobne takéto úspechy neoceňujem. Darcovi vzali dva litre krvi a bijúce srdce, t. j. odobrali mu ho zaživa.

Kto z nás  vie, či dotyčný chcel srdca dať, a či necítil bolesť? 

 

O transplantáciách sa vyjadrujem opakovane kriticky,

napríklad tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2014/10/01/dnes-28-biznis-s-mrtvymi-alias-ako-vas-mozu-v-nemocnici-vykostit/

i tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2023/07/01/kracam-8-obchodovanie-s-detskymi-organmi/

alebo tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2022/05/01/drak-sa-vracia-10-lukrativny-biznis/

aj tu, kde už v roku 2015 som poskytla video doktora Janca o kšeftoch s orgánmi na Ukrajine

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/10/18/dnes-104-nemocnicni-vykostovaci-mrtvol-alias-nasi-drahi-obcania/

 

A teraz v roku 2023 sa niekto bude tváriť, že aký objav sme urobili, keď sa prevalilo predávanie detí na orgány, ako pripomínam článkom v linku

https://bratislava.zoznam.sk/foto-desive-ukrajinec-chcel-predat-dieta-na-organy-pozname-podrobnosti/

Ak to dieťa vliekol páchateľ na Slovensko, tak kde tu zločinci majú cestu?

Vraj v charitatívnej organizácii pracoval, prečo nebolo zverejnené meno toho spolku a ani sa ten spolok verejne nedištancoval od takej činnosti svojho pracovníka? Som za zrušenie toho charitatívneho spolku na našom území. Ja osobne by som už ani centom neprispela nijakej charite pre Ukrajincov.

Prečo je o tom ticho, ako dieťa chcel previezť Slovenskom a komu ho mal kde predať? Bez spolupráce miestnych lumpov by to podľa mňa nešlo. Alebo sa môže premávať Slovenskom niekto s kúpeným dieťaťom?

Niekedy ľutujem, že sme neprevzali tresty od islamu – tí, ktorí obchodujú s ľudskými orgánmi, sú takí amorálni zločinci, že by ich podľa mňa mali verejne popraviť na námestí. A s nimi aj tých, ktorí si tie orgány kúpili – ako spolupáchateľov.

Pamätajte si, naše médiá nezverejnili názov toho charitatívneho spolku, ani akým spôsobom chcel páchateľ dieťa na orgány kúpené prepraviť Slovenskom,  ani kde ho chcel zločincom predať.  Biznis beží ďalej. 

 

Myslím, že je čas, aby sme žiadali zmenu prístupu k darcovstvu na Slovensku – z predpokladaného súhlasu na predpokladaný nesúhlas.  Aby kto chce darovať svoje orgány mohol tento súhlas vyjadriť slobodne, ale aby sa ostatní nestali zdrojom náhradných dielov len kvôli svojej neinformovanosti, že musia dať písomný nesúhlas.

 

Vedeli ste? 

https://www.medipravnik.sk/pravne-clanky/darovanie-organov-po-smrti-ako-to-je-na-slovensku-280/

Osoba (pacient) sa na zoznam nedarcov dostane iba vtedy, ak zašle písomný dokument – prehlásenie o nesúhlase s odberom orgánov a tkanív po smrti na transplantačné účely, ktorý je uverejnený na webovej stránke Národnej transplantačnej organizácie. Pre platnosť tohto prehlásenia sa vyžaduje, aby podpis osoby bol úradne overený. V princípe sa teda súhlas príbuzných na darovanie orgánov osoby, ktorá nie je uvedená v registri nedarcov, nevyžaduje.

V prípade plne spôsobilej dospelej osoby, ktorá je slovenským štátnym občanom, a ktorá počas života nevyjadrila nesúhlas s odberom neprichádza sankcionovanie poskytovateľa zdravotnej starostlivosti do úvahy, nakoľko sa v tomto prípade uplatní predpokladaný súhlas s odberom. Nesúhlas rodiny nepredstavuje právnu „prekážku“ realizovania odberu orgánu, preto jeho výkon napriek nesúhlasu blízkych nemôže byť taktiež postihnuteľný.

Čiže musíte poslať notársky overený nesúhlas s odberom orgánov a tkanív Národnej transplantačnej organizácii, ak nechcete skončiť ako darca, ktorému vezmú dva litre krvi a ešte bijúce srdce.

Tlačivo na vyjadrenie nesúhlasu je na stránke Národnej transplantačnej organizácie

https://www.nto.sk/wp-content/uploads/2022/06/Prehlasenie-o-nesuhlase.pdf

 

Odber ľudských orgánov, tkanív a buniek nie je podmienený súhlasom rodinných príslušníkov „dospelej“ spôsobilej osoby. Pri maloletých osobách alebo osobách, ktoré nedisponujú plnou spôsobilosťou na právne úkony možno odber orgánov, tkanív a buniek realizovať iba vtedy, ak jej zákonný zástupca neurobil písomné vyhlásenie o nesúhlase s odberom. Inak to je pri osobách, ktoré nie sú štátnymi občanmi Slovenskej republiky. Z tela „cudzinca“ je možné odobrať ľudský orgán, tkanivo alebo bunky, ak transplantačné centrum získa preukázateľný písomný súhlas blízkej osoby tohto mŕtveho darcu ľudského orgánu, tkaniva alebo bunky na odber ľudského orgánu, tkaniva alebo bunky.

Čiže cudzinci sú u nás v tomto smere chránení lepšie ako my sami.

 

Princíp predpokladaného súhlasu s darovaním orgánov bol do právneho poriadku Slovenskej republiky zavedený zákonom č. 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti. Kto navrhol tú novelu – Zajac?

Zákon bol doplnený v minulom roku s účinnosťou od 1.1.2023

https://www.autora.sk/zz/2022/267/20230101/

Súčasťou neodkladnej starostlivosti je neodkladná preprava darcu ľudského orgánu alebo príjemcu ľudského orgánu, ak si ich zdravotný stav vyžaduje poskytovanie neodkladnej starostlivosti počas prepravy, neodkladná preprava zdravotníckych pracovníkov, ktorí vykonávajú činnosti súvisiace s odberom ľudského orgánu, ak by odklad ich prepravy mohol ohroziť život alebo zdravie príjemcu ľudského orgánu alebo by mohol viesť k nezvratnému poškodeniu ľudského orgánu určeného na transplantáciu, a neodkladná preprava ľudského orgánu určeného na transplantáciu, ak by odklad prepravy tohto ľudského orgánu mohol ohroziť život alebo zdravie príjemcu ľudského orgánu alebo by mohol viesť k nezvratnému poškodeniu tohto ľudského orgánu. Neodkladnú prepravu vykonávajú poskytovatelia záchrannej zdravotnej služby.1)“.

Takže i vaše telo ako „darcu“ by pokojne mohli prevláčať ktovie kam, dokonca aj do zahraničia. A potom ho vyodberované privlečú zasa naspäť, alebo prepravu budú zaobstarávať pozostalí?

 

Nuž, na  veci v živote máme rôzne pohľady. Ja nenachádzam pozitíva takéhoto „darcovstva“ a „predpokladaného súhlasu“.

Som za znovuzavedenie predpokladaného nesúhlasu, bolo by to korektné voči občanom Slovenska.

 

 

Elena 

 

 

K diskusii milan1  Asi takto

https://www.facebook.com/439635906074209/photos/a.449672208403912/2230496140321501/?type=3

„Darcovi“ zviažu ruky, aby zabránili jeho pohybom. Pri prvom reze chirurga im vyskočí tlak, začnú sa potiť, hýbat sa -znak cítenia bolesti. Umierajúci alebo vlastne živí-mŕtvi ľudia dýchajú, reagujú na dotyk. Ak počas odoberania zlyhá srdce, normálne sa oživuje ako klasický živý človek…

Ak chceš riskovať, pokojne buď darcom. Ja to u seba aj mojich blízkych jednoznačne odmietam.

milan1 postup týkajúci sa označovania mozgovej smrti viem presne, keďže môjho syna odpojili z prístrojov, btw napriek môjmu nesúhlasu.

https://christianitas.sk/mozgova-smrt-je-loz-dokazuje-uznavany-neurolog/

Som si istá, že darcom by mal byť človek iba na základe vedomého súhlasu, a popísanú zmenu darcovstva v zákone pokladám za nekorektnú.

 

Ariadna 9. – Jeho matka mala radšej potratiť. . .

07.05.2024

Dnes zasa bombový deň mali vo VUB-ke celoslovensky, a aj v základných školách piatich krajov https://myzahorie.sme.sk/c/23326738/vo-viacerych-skolach-opat-nahlasili-bombu.html?ref=najcpodcl Tak už šiestich https://www.startitup.sk/aktualne-na-skolach-v-siestich-krajoch-slovenska-su-desiatky-policajtov-evakuuju-pre-bombovu-hrozbu/ Bombová hrozba bola skúmaná aj v Žiari nad Hronom, kde [...]

Ariadna 8. – Chcete robiť starostu v Telgárte?

07.05.2024

Ako píše článok v linku https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/708836-zahadna-abdikacia-starostu-svoj-koniec-oznamil-v-liste-dovod-vraj-neuviedol/ starosta v Telgárte vraj záhadne abdikoval. No tak sa na to pozrime. Pravdu poviem – starosta Telgártu ma zaujal už pred časom pri reportáži, kedy vykladal ako dostali 6 stanov pre 102 ľudí, a tak sa v jednom stane tlačí 30 [...]

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť mali predstavitelia toho [...]

Peter Pellegrini a Ivan Korčok

Pellegrini vypočítal, že minul na kampaň menej ako Korčok, podľa TIS obaja minuli viac, ako priznali

07.05.2024 11:31

V prípade Pellegriniho Transparency odhaduje, že prekročil limit až o 250-tisíc eur, Korčok o 80-tisíc eur viac, ako umožňuje zákon.

Rusko, inaugurácia Vladimir Putin

Vladimir Putin pri okázalej slávnosti zložil prezidentský sľub

07.05.2024 11:20, aktualizované: 12:20

Putin pri okázalej inaugurácii v Kremli začne svoj piaty mandát na čele krajiny.

Adolf Hitler, bunker

V bývalom Hitlerovom bunkri v Poľsku našli ľudské pozostatky. Slúžil nacistom ako hlavný štáb

07.05.2024 11:09

Súdny lekár ich skúmal pod dozorom prokuratúry. Vyšetrovanie prerušili koncom marca pre nedostatok dôkazov o spáchaní trestného činu.

Azerbajdžan SR Baku premiér Fico návšteva

Fico na výjazde v Azerbajdžane: V paláci vybavil alternatívu ruského plynu, prúdiť má cez Ukrajinu

07.05.2024 10:25, aktualizované: 11:50

Aktualizujeme Kým Maďarsko sa s Azerbajdžanom dohodlo na dovoze plynu cez južnú trasu plynovodov, Slovenská vláda rozbehla rokovania o tom, že pôjde cez Ukrajinu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,863
Celková čítanosť: 9037811x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie

Archív