Založ si blog

Aerian 9. – Eutanazovať, eutanazovať. . .

Príbeh o eutanazovaní priniesla Markíza predvčerom večer. Nevidela som ho, televíziu sledujem málokedy. Podľa fb vyjadrení bol to dojímavý príbeh muža, ktorý vážne ochorel a postupne strácal hybnosť v rámci ASL. A všetci odušu vypisovali, ako je potrebné eutanazovať…

Nuž, tichý hlások vo mne zapracoval – vytiahne ktosi iniciatívne návrh na zavedenie eutanazovania aj u nás rýchlo, alebo podhodia ešte nejaký príbeh, aby si súhlas davov utvrdili? Je to skrátka jedna veľká hra.

 

Iste, sú v živote nepochybne situácie, kedy človek iba trpí v dôsledku vážnej choroby, bez šance na zlepšenie, či v situácii ustavičného zhoršovania stavu a veľkých bolestí. Vtedy ľudia prajú svojmu blízkemu, aby mohol zomrieť čo najmenej bolestne, a tým sa zbaviť utrpenia. V takých situáciách nepochybne ľudia súhlasia so zavedením eutanázie ako jediného správneho a najlepšieho východiska. 

Povedia vám, že samozrejme to vy sa budete rozhodovať, bez toho lekári konať nemôžu. Ale potom sa to časom nebadane kdesi zvrtne – a dozviete sa, že odborníci lepšie vedia ako vy, čo je potrebné pre vášho blízkeho či pre vás samých. Napríklad v takom Anglicku platí, že

ak sa verejný orgán domnieva, že výber rodiča nie je v najlepšom záujme jeho dieťaťa, a nie je možné dosiahnuť dohodu, môže tento výber napadnúť súdnou cestou.

Ešte im doktorom doklepne i súd – však nitky ťahajúci svojich ľudí a kadejakých úchylov na najvyššie miesta podosádzajú, aby ich mohli mať v hrsti a manipulovať nimi…

A tak súd schváli nevydať dieťa rodičom, aby ho vzali do nemocnice, kde by ho liečili, a ponechá ho „humánne“ v pôvodnej nemocnici na prirodzenú eutanáziu – zomierať bolestne v postieľke bez jedla a vody po celé dni. Keď ste takí nadšenci eutanázie – chceli by ste byť na mieste tých rodičov?

Je to pravdivý príbeh – 5-ročné dievčatko Tafida utrpelo devastačné poranenie mozgu – nikdy sa nevylieči, ale rodina ju chcela s láskou opatrovať. Písala som o nej vtedy https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/08/02/ocami-dietata-11-tafida-budeme-sa-prizerat-ako-zomiera/

Ten príbeh našťastie skončil dobre – a po tom, ako sa odvážni ľudia po celom svete postavili proti tomu, súd povolil jej prevoz. A po pár mesiacoch jej lekári rozbiehali spontánne dýchanie na pár hodín. Nie, nevylieči sa, ale budú sa o ňu rodičia starať, kým raz nezomrie prirodzene

https://www.bbc.com/news/uk-england-london-51055153

 

 Nože, povedzme si, čo je to eutanázia? 

  • To, že sa chorý muž v príbehu Markízy dožadoval smrti a robil pre to všetko možné, aby ho zeutanazovali?
  • Alebo i to, že ktosi rodičom po narodení dieťaťa s postihnutím dá otázku „a chcete ho?“ – ak povedia „no ani nie“, tak ho usmrtí? A možno im ju ani nedá, ale rozhodne o smrti dieťaťa, lebo usúdi že jeho život by bol menejcenný a spoločnosť obťažujúci?
  • Alebo i to, že ktosi povie, že vaše choré dieťa je pre vás obťažujúce, vy to nevidíte správne a že je preň život utrpením, tak ho zeutanazuje?
  • A i 17-ročné dievča, ktoré po znásilnení trpí traumou a chce zomrieť, treba podľa vás zeutanazovať?

Myslíte si, že preháňam a že sa nič také stať nemôže?  Veď sa to deje.

Sú krajiny, ktoré všetky tieto veci už teraz robia.

O „eutanazovaní“ som písala párkrát v mojom blogu –  a všetky tie desivé veci spomenuté nájdete napríklad tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/02/06/s-laskou-mama-10-tie-najmudrejsie-slova-o-eutanazii/

i tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/11/13/par-slov-5-nie-nie-to-nie-je-veterna-elektraren-ten-hukot/

i tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/06/05/tvarou-v-tvar-sebe-11-vidiet-zlo/

i tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/08/02/ocami-dietata-11-tafida-budeme-sa-prizerat-ako-zomiera/

i tu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/07/14/cas-vykrocit-9-vincent-a-vyspela-europa/

 

Kde máte, doparoma, oči, hlavu a srdce? Prečo nemáte odvahu, aby sme zomkli sily a zastavili tie špiny, ktoré takéto darebáčiny rozbiehajú?

Vincent PLAKAL, keď ho “ prirodzene eutanazovali“ ponechaním zomrieť pripútaného ku posteli bez jedla a vody. Toto je podľa vás eutanázia? Podľa mňa je to vražda, sprostá a primitívna vražda.

Chceli by ste byť takto eutanazovaní? Však nie?

A koho by ste tak chceli eutanazovať – vašu babku, mamku, dieťa, manžela či manželku? Iba niekoho cudzieho? Ale veď i ten Vincent mal blízkych – a tí za neho bojovali, aby ho nezabíjali…

 

Slová Normana Kunza, o ktorom v jednom z tých mojich blogov píšem – pripomeniem – zákon o eutanázii pripravuje Kanaďanov s postihnutím o bezpečnú sieť duševného zdravia, pretože postihnutie u človeka vníma ako „správny“ dôvod, prečo by mohol  chcieť zomrieť.

 

Vnímate vôbec, ako sa manipulatívne posúva naša morálna citlivosť – nie vyššie, žiaľ, ale smerom ku morálnej otrlosti a bezzábranovosti?

Ako sa nám tu premáva čoraz viac ľudí bez morálnych hraníc a morálnych zábran, ktorí ako jedinú hodnotu vidia seba a svoje užívanie si, na úkor kohokoľvek a čohokoľvek? Ako sa zbezvýznamňuje hodnota rodiny, spoľahlivosti, trvácnosti? Ako sa sunú nadol najskôr hodnoty menej nápadné – čestnosť, vernosť, zodpovednosť – a postupne prechádzame i ku zbezvýznamneniu takých hodnôt, ako je život, jeho dôstojnosť a úcta k nemu?

Toto je podľa mňa horšia nákaza ako covid – ten morálny úpadok. Znormálňuje nenormálne hodnoty – veď keď to robia toľkí, tak je to bežné a už aj normálne, nie?

 

Elena

 

P. S.:

No čo poviete – život človeka s postihnutím nemá cenu? Lebo je bezvládny, imobilný, nedokáže sa brániť vašej predstave o šťastí?

Dáme hru – má pre vás rovnakú hodnotu

  • život človeka na vozíku, ktorý sám nepohne ani svalmi, nehovorí a dorozumieva sa len očami pomocou monitoru počítača,
  • život človeka, ktorý sa hýbe a hovorí, je aktívny, spoločensky úspešný a intenzívne komunikuje s davmi?

Koho z tých dvoch by ste radšej prijali za premiéra?

Nevolili by ste Hawkinga?

Aké sú naše voľby, taká je naša cesta…

 

Ariadna 7. – 20 rokov s NATO. . .

06.05.2024

Dvadsiate výročie nášho vstupu do NATO podaktorí minulý mesiac oslavovali. Odvtedy už prešlo viac ako mesiac, no ja som doteraz uvažovala, čo to vlastne oslavovali. Na nič som neprišla, čo by bolo hodné oslavovania v tejto veci. Dvadsať rokov sme v tom spolku, a čo dobré urobil pre svet? No nič. Zato výčiny, za ktoré by sa od hanby kanálmi plaziť predstavitelia toho spolku, [...]

Ariadna 6. – Choď a dívaj sa. . .

05.05.2024

Ak mlčím, neznamená to, že nemám čo povedať. A už vôbec to neznamená, že veci nevidím, Dnes vám prezradím jednu z vecí, ktoré naozaj sledujem. Tá kopa medveďov. Sú všade, aj tam, kde nikdy neboli. Prečo ich je odrazu tak veľa, keď minulý rok ešte takto všade nepobiehali? A je ich vôbec veľa? Prečo pobiehajú? Akým spôsobom možno medvede dohnať k tomu, aby [...]

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

polícia zatknutir naháňačka

Muži a žena. Zadržali páchateľov, ktorí z predajne ukradli trezor s 50-tisícmi eur

06.05.2024 13:19

Lup si odniesli na ubytovňu. Tam prekonali zabezpečenie trezoru a jeho obsah si ponechali.

preukaz, zdravotná poisťovňa, všeobecná, union, dôvera

Dôvera a Union vyplatili akcionárom 24 miliónov eur. Palkovič: Nesprávne

06.05.2024 12:57

Spoločnosť Penta , ktorá je akcionárom Dôvery, podotkla, že zdravotná poisťovňa mala koncom roka 2023 nerozdelený zisk z minulosti vo výške 162 miliónov eur.

Tusk, Leyenová

Leyenová: V Poľsku už neexistuje riziko porušenia zásad právneho štátu. Eurokomisia ruší konanie

06.05.2024 12:50, aktualizované: 13:16

Takzvaná procedúra podľa článku 7 Zmluvy o Európskej únii bola proti Poľsku spustená v roku 2017.

Hungary National Day

Magyar sa pustil sa do jamy levovej: Debrecínsku demonštráciu proti Orbánovi si všimli svetové médiá

06.05.2024 12:40

Portál Euronews podčiarkol, že Magyar sa za tri mesiace stal vyzývateľom Orbána číslo jeden.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,861
Celková čítanosť: 9034348x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív