Založ si blog

Raz 5. – Sú medvede hlavným problémom Slovenska?

Ach, musím vám dnes povedať pravdu, milí čitatelia blogu – nepokladám práve medvede za zvieratá, ktoré sú hlavným problémom Slovenska.

A pritom, ak ste sledovali večerné správy, viete že cez internet sa v súčasnosti kupuje najviac sprej proti medveďom. Až niekoľko sto percent vzrástol dopyt po ňom. Slováci zjavne vyrazili do hôr – medvede, traste sa. Hoci – úprimne – chcela by som vidieť toho borca, ktorý v situácii útoku medveďa začne loviť v ruksaku spray a potom naštvávať už beztak rozzúreného medveďa tým, že na neho ten spray bude z dostatočnej blízkosti a dostatočne presne striekať.

Myslím že by to s tým použitím spreja proti medveďom v prípade, že by vás medveď niekde v lese skutočne napadol, dopadlo podobne, ako keď si človek neznalý streľby kúpi zbraň na svoju ochranu pred zlodejmi. Pravdepodobnosť  že zraní seba či zastrelí niekoho nevinného je o dosť vyššia ako tá, že by trafil v prípade potreby toho lupiča. Upozorňuje na to v jednej svojej knihe Gavin De Becker, popredný odborník na fenomén násilia a jeho riziká, ktorý sa zaoberal ochranou VIP osôb. Pripomína tiež, mimochodom, že ak sa človek vyhýba búrke zo strachu  o život, urobí lepšie ak prestane fajčiť, lebo pravdepodobnosť úmrtia na následky fajčenia je o dosť vyššia ako pravdepodobnosť zásahu bleskom.

Viete, keď tak sledujem chod udalostí na Slovensku vo vzťahu ku tým medveďom, myslím že nám čosi uniklo.

A tak o tom v dnešnom blogu pár slov poviem.

 

Vyzeralo to, že občanov Slovenska netrápi nič iné ako medvede.

Iste, sú oblasti, v ktorých sú stretnutia s nimi častejšie a niekedy končia tie stretnutia s medveďom zle. Úprimne súcitím s rodinou, ktorej po stretnutí s medveďom zahynul otec, či s tými, ktorých medveď v lese napadol a prežili s ranami – uvedomujem si, že je to pre nich celoživotná trauma. Môžem poľutovať i tých, ktorým prekáža, ak si medveď prilezie nazbierať do ich záhrady na strom ovocie a spôsobí im tým škodu a obavu.

Na druhej strane ale i medvede majú právo tu žiť. Chcú žiť v lesoch, no čoraz častejšie ich vídame v dedinách i mestách dokonca.  Vídame aj inú lesnú zver – sama som líšku vo Zvolene v skorom ráne videla pred tromi rokmi pochodovať. Aj diviaky – tie tam pobiehajú už pár rokov, aj na youtube ich viacerí v priebehu času ponatáčali.

Preto si myslím, že by sme mali uvažovať o medveďoch v širšom rámci a položiť si otázku, prečo zvieratá prichádzajú čoraz častejšie do obývaných oblastí.

Chcú byť bližšie ľuďom, lebo nás majú rady? Sotva, však – netvária sa o nič šťastnejšie ako vy. keď sa s nimi stretnete.

Alebo je im pohodlné žiť z odpadkov? Podľa mňa aj naši bezdomovci a iní spoluobčania vyberajúci kontanery by nezháňali odpadky, keby mali dostatok potravín a peňazí. S tou potravou v lese je to zrejme čoraz horšie. Spoluobčania chodia s vedrami čučoriedok a brusníc, ponúkajú ich na predaj. To, čo sa v lese urodí, tak nezostáva zverine. Neviem ani, či niekdajšie rozľahlé čučoriedkoviská a malinoviská existujú v takej miere, ako kedysi. Dosť o tom pochybujem, lebo i tu kedysi boli a už nie sú svahy s malinovými kríkmi. Tak neviem, či by toto bol hlavný dôvod, lebo medvede boli plaché zvieratá.

Alebo sa narušili civilizáciou bezpečné miesta, kde žili? Turisti sa vláčia kde-kade, ujúkajúc na lesy doďaleka. Všade sa čosi buduje – trieska a píli sa od skorého rána do večera. Vidím to aj na Prednej Hore, ktorá kedysi bola oázou ticha a prírody, no teraz ju označiť za ticho hôr môže akurát tak Bratislavák.

 

Že medvede nie sú premnožené, tvrdí článok v linku

https://dennikn.sk/2981133/slovenske-medvede-nie-su-premnozene-zistila-analyza-vzoriek-dna-za-incidentmi-treba-hladat-nieco-ine/

Generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska podotkol, že hoci k výrazným zmenám početnosti medveďov nedochádza, úlohu zohrávajú aj iné faktory. „To, čo sa výrazne zmenilo, nie je počet medveďov, ale ich správanie. Nezabezpečené kontajnery, vnadiská, pestovanie kukurice v podhorských oblastiach, či urbanizácia prírodného prostredia zapríčinili, že sa medvede zdržujú v čoraz tesnejšej blízkosti ľudských obydlí a strácajú plachosť,“ konštatoval Karaska s tým, že všetky tieto faktory zvyšujú riziko stretu človeka s najväčšou slovenskou šelmou.

Na druhej strane iné zdroje tvrdia, že ten výskum ich počtu nebol presný, a údaje nie sú pravdivé. Tak si vyberte.

 

Tak či onak, medvede podľa mňa určite nie sú najproblémovejším zvieraťom Slovenska – oveľa viac ťažkostí máme kvôli hojne zastúpeným somárom, tým dvojnohým…

 

 

Elena

 

P.S.: Tie protimedvedie spreje si riadne zaistite a odložte, aby ich nebodaj nevzali deti do školy. Skutočne čakám, kedy sa kde s takto hystericky nakupovanými kopami sprejov stane nejaký problém.

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9028311x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív