Založ si blog

Čooo 9. – Fakticky ekologicky. . .

Zelená vlna sa valí svetom.

Musíme svet zachrániť – a tak opatrenia Európska únia hádže, akoby tam v europarlamente ktosi celoročné zásoby koksu za mesiac minul.

 

Zachraňovať planétu? A veď iste, ja mám les a kvietky rada, aj zvieratká – a dokonca i kamene majú poličku v mojom srdci. Tak, Pachamama, poďme na to. Zbieram gaštany a sadím ich už pár rokov. Aj jablkové semienka začínam sadiť, nech zeleň pribúda.

Akurát že tie podaktoré opatrenia Európskej únie sú nezmyselné. Rozhodne som za zmenu dopravy bežnými autami na dopravu na bicykloch či na elektrokolobežkách, lebo na elektroautá mnohí mať nebudú. Aj rikše a koče môžeme zaviesť, v tom som naklonená dohode s EÚ.

Ale prestať kúriť drevom a uhlím, či plynom a všetky budovy efektívne zatepliť, platiť ekodane z kadečoho?  Pokladám tie opatrenia za nerealistické. Verím tomu – ako vyhlasujú podaktorí – že by nás to ožobračilo a mnohých pripravilo aj o strechu nad hlavou. Nemôžem s nimi súhlasiť.

Ale zato – veď ma poznáte, nikdy nekritizujem len tak naprázdno – mám samozrejme poruke niekoľko oveľa efektívnejších nápadov. Bezodkladne a  bezodplatne.

 

Takže namiesto tých eurobludov navrhujem, aby sme leteckú dopravu úplne zrušili, obmedzíme dopravu osobnými autami – bicykle a kolobežky namiesto toho budú v doprave zavedené. Necháme samozrejme sanitky, a pridáme autobusy. Emisie pôjdu prudko dole, rozhodne viac ako z kúrenia drevom u nás. A tiež – viete si predstaviť, ako prezidentka pôjde napríklad na summit do USA? Na bicykli zájde niekam do Španielska alebo Talianska, a potom sa bude plaviť loďou do USA a po summite rovnako späť. Táto krajina bude oázou pokoja.

Takisto aj tie emisné povolenky, tie by boli strašne drahé – povedzme si otvorene. Odteraz ekologicky úsporné veci musíme nakupovať. Tak začnime tými stíhačkami z USA, tie zožerú veľa benzínu leteckého a emisií vyplodia. Ja osobne som síce presvedčená, že prinajmenšom väčšina z nich pôjde rovno na drahú Ukrajiinu a my ich budeme len desaťročia splácať, ale nemôžeme riskovať – čo keď nejaký jeden či dva z tých krápov zostanú aj nám?  Nemôžeme riskovať – musíme skrátka USA požiadať, aby nám poslali ekologickú verziu tých krápov, buď na elektriku ako elektroautá musia byť, alebo potom na pedále, ako bicykle. Alebo teda neviem, však nech ponúknu nejakú inovatívnu ekologické verziu – možno na zelené palivo, napríklad trávu.

A to isté všetky tie vojenské výzbroje, ktoré nám tu Naď sáčkuje – kadejaké vojenské autá a tanky – všetko prísne ekologicky treba nastaviť. Žiadne neekologické palivá nesmú mať, chránime planétu. Požiadavku dáme presne ako pri tých amerických stíhačkách – elektromobilné, alebo na pedále ako bicykle. Však slovenskí vojaci si aspoň kondičku zlepšia – keby nás náhodou napadli Maďari alebo Rusi niekedy, aby boli pripravení, v dobrej kondícii.

 

Som tiež rozhodne za to, aby sme zaviedli emisné limity na vojenské lode a ponorky. My ich našťastie nemáme, ha-ha, o to ľahšie môžeme také opatrenia navrhovať.

Tiež som za to, aby nám šli príkladom tí, ktoré sú na čele štátu – nie v ekologizácii domov, lebo na to z luxusných platov majú. Ale v ekosprávaní – takže žiadne vládne limuzíny, ale vlakom a na bicykloch majú naši vládni predstavitelia putovať všade.

 

A teraz vážne – europoslanci idú v päťdesiatke do dôchodku s deväťtisícovými dôchodkami? Ako odmena za to, že odhlasujú špinavosti proti nám?

Ľudia, naozaj chcete mlčať a prizerať sa tomu, ako nás tí lumpi v europarlamente tými chorými opatreniami ožobračujú?

 

 

Elena

 

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9027322x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív