Založ si blog

Odpovede 1. – Niečo ako láska. . .

Valentín sa lepí na nás. Už-už nám dýcha na krk.

Niektorí sa tomu radujú, lebo veď láska je v živote dôležitá, dať jej v ten deň jasný význam sa im páči – a vyjadriť ju nejakým darčekom pokladajú za príjemné.

Iní ho odháňajú od seba ako dotieravého zablateného psíka – taký falošný cudzí zvyk odkiaľsi prišiel, láska by mala kráčať s nami deň za dňom, a nie „zrazu ju objaviť“ v jeden deň a na jeden deň – odmietajú tlak „valentínskeho darčekovania“.

Nech každý „valentínuje“ ako chce, pre mňa je ten deň príležitosťou v blogu pouvažovať o hodnote lásky.

 

Láska…

Vraj je zložitá, niektorí to tvrdia.

Ja si myslím, že láska patrí k tým základným veciam života, ktoré sú vo svojej podstate jednoduché.

Stretneš človeka, ktorého miluješ a zvolíš si ho za partnera. Stojíš pri ňom v dobrom a zlom. Navždy a stále. Jeden či jedna na celý život. Bodka. Koniec.

 

Láska…

Vraj je len jediná pravá, niektorí to tvrdia.

Nemyslím si, že by striedanie partnerov či partneriek v živote svedčilo o láske a schopnosti lásky. Nanajvýš o prelietavosti a zamilovanosti. Z predstavy, že ľudia s niekým skúšajú chodiť a žiť – „či im to vyjde“ – mi je akurát tak smutno. Nie, lásky v tom nie je ani zrnko, ani len k sebe nie. Lebo ak mám rada úprimne seba, neuspokojím sa s lacnou náhradou lásky. A ani neexperimentujem so svojim životom – je pre mňa príliš cenný na to, aby som ním šla štýlom pokus a omyl, pokus a omyl, pokus a omyl. Chcem budovať „dom na skale, nie na piesku“, vážim si hodnotné veci, stále v čase – a dávam vo vzťahoch dôraz na kvalitu, nie na kvantitu.

To, že niektorí ľudia dnes preferujú lacné náhrady vzťahov a nemajú v úcte tradičné hodnoty ako rodina, nič nemení na mojom názore. Je to o nich, nie o mne. Takým ľuďom je zbytočné hodnoty vysvetľovať, nechápu ich – nemajú úctu k tomu, čo budujú iní roky, ani k bolesti cudzích detí, sú egoisticky zameraní len na uspokojovanie svojich potrieb. Nedochádza im ani, že v konečnom dôsledku na ich nečestnosť doplatia najviac ich vlastní blízki, lebo svojim deťom a vnúčatám nechávajú ako hodnotový odkaz

  • buď že oni sami boli čiernou ovcou rodiny, ktorej príklad nasledovať neradno,
  • alebo že sú vzorom a rodinnou normou, takže v ich rodine je normálne žiť nečestne, bezohľadne, bez morálnych hodnôt, byť neverný a podvádzať, klamať….

Šťastím pre takých ľudí je akurát to, že žijú ako jednodňovky v bezprostrednom užívaní si a nevidia tak prenikavo do budúcnosti – svojim spôsobom šťastní, a svojim spôsobom hlboko nešťastní.

 

Láska…

Vraj je, niektorí to tvrdia.

 

Elena   13.2.2020

 

K diskusii   Nie, ako vdovec či vdova predsa stojíš pri partnerovi až do smrti. Ak si niekto nájde partnera po smrti pôvodného partnera, je to prirodzený vývin života, tam si dostál svojmu životnému záväzku. Je to niečo úplne iné ako striedanie partnerov. Neviem či chápeš ten rozdiel?

Ariadna 5. – Kde je vôľa, tam je cesta. . .

03.05.2024

Pouvažujeme o tom, že nie všetko, čo sa tvári ako podpora, je v skutočnosti podporou. Polepši sa, Elena, dodala som sebakriticky popri všetkých tých článkoch, čo sa tu o Ukrajine valia z médií, vezmi si príklad z tých, ktorí si berú z Ukrajiny príklad. Tak som si dala poctivé predsavzatie, že niečo nasledovaniahodné pohľadám. Predstavte si, že polmaratón [...]

Ariadna 4. – Zabi bobra, zachrániš strom. . .

03.05.2024

Slová profesorky Hogenovej sa mi vynorili v mysli o banalizácii zla, ktorá prebieha v spoločnosti. Kedysi som o nich aj blog písala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/17/ejha-3-ked-hodnoty-zomieraju/#google_vignette Nezvažujeme dôsledky svojich činov, priplávalo mi k tomu do mysle dnes. Veľa príkladov mi k tomu napadá. O robotickom psovi som čítala, ktorý má [...]

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

EU Dollar Euro Parity Explainer

Lídri susedných štátov svoje sľuby o eure nesplnili. Kedy Slováci prestanú platiť korunou, forintom a zlotým?

05.05.2024 11:23

Politici v Česku, Poľsku a Maďarsku mali ambiciózne plány s prijatím spoločnej európskej meny. Zostalo pri kvetnatých rečiach. Ako to vyzerá teraz?

Partizánske / Prietrž mračien / Potopa / Pes /

Stačilo 15 minút. Po prietrži mračien vytopilo časť Partizánskeho, vyhlásili mimoriadnu situáciu

05.05.2024 10:42

Okrem mimoriadnej situácie vyhlásili aj tretí stupeň povodňovej aktivity.

Vesmír / AStronómia / Hviezdy /

Z Hurbanova do brazílskeho Ria. Pätica slovenských študentov postúpila na medzinárodnú olympiádu v astronómii

05.05.2024 10:28

Do medzinárodného kola sa prebojovali Patrik Prítrský, Mário Tlamka, Vladimír Slanina, Tomáš Kubrický a Marek Baňárek.

Willy Brandt / Günter Guillaume /

Špión Stasi Guillaume stál pred 50 rokmi za odstúpením kancelára Willyho Brandta

05.05.2024 09:50

Keď 24. apríla 1974 zatkli v Bonne pracovníka úradu spolkového kancelára Güntera Guillauma, jeden z najväčších škandálov v Nemeckej spolkovej republike bol na svete.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,859
Celková čítanosť: 9030788x
Priemerná čítanosť článkov: 3159x

Kategórie

Archív