Založ si blog

Dračia 6. – Áááách, byť expertom. . .

Sú situácie, kedy by bolo namieste. Teda, bolo by to namieste prinajmenšom často, ale niekedy je to záležitosť prežitia. Napríklad v lese. Byť expertom na les nie je vôbec jednoduché, poviem vám.

Tam konečne vyrážam. Rozhodla som sa do synových narodenín, ktoré má v júli, splniť si nejaký sen. A tak som sa preberala svojimi nesplnenými snami. Bolo to v podstate jednoduché, lebo ich nemám veľa. Veľké len dva, z nich reálny jeden. Les. Do kariet mi nahral osud aj termín – keďže si na pokyn zamestnávateľa mám práve teraz vyčerpať väčšinu minuloročnej dovolenky. Je jej dosť na hodne dlhý pobyt v lese.

Stan pre rozviedčíkov mám z minulého roka. Pravdu povediac, veľmi dlho som naň čakala, prišiel až po pár mesiacoch, preto som ho nestihla odskúšať vonku. Je z pogumovanej celty a tak sa trochu obávam o priedušnosť. Ale zasa určite prežije každý dážď. A je dosť veľký, pre dvoch rozviedčikov – asi chodili po dvaja ako policajti. To ja idem sama, ale zasa mám aspoň dosť miesta na spacák, do ktorého by sa tiež zmestili tí dvaja rozviedčíci – neznášam mumiospacáky a spacák mám nadštandardne široký a extra dlhý, superpohodlný.

Tak som si dnes cez internet doplnila výbavu o použité švajčiarske vojenské topánky – keďže tie minuloročné „lode“ som darovala dcérinmu priateľovi, ktorý má o pár čísel väčšiu nohu – tento raz som si ich zohnala v tej najmenšej dostupnej mužskej veľkosti.

Potom som objavila super výstroj – vojenskú, ako inak. No čo všetko len ľudia nevymyslia, vravela som si v duchu obdivne. Vodu môžete piť odkiaľkoľvek, a tak jednoducho, filtračnou slamkou. A to vykresanie ohňa, no to je dôležité – tak ako na to? Lupe som veľmi neverila, čo keby nebolo slnko? Zato kresadlo je úplne úžasná vec – pozrela som si aj inštruktážne video, expert tam oheň kresal a kresal. Iskry šľahali doďaleka. No občas sa mu nezadarilo, a to je expert, tak som zaváhala, či radšej so sebou nevziať obyčajné zápalky, ktoré určite dokážem použiť, to už mám overené.

Úplne ma nadchli ohrievače – teda do chvíle, kým som si o nich veci prečítala. Je to super mať nádherné teplo v topánkach, a ohrievač na ruky, a ohrievač do vrecka na drevené uhlie. Ach, ponorila som sa do predstavy, ako chudáci vojaci kráčajú v treskúcej zime – a len tá malá škatuľka s čiernym uhlím ich hreje vo vrecku. Fujtajbl, kto len vymyslel vojnu, je to kruté, vravela som si súcitne.

Dokelu, ani za nič by som nechcela mať vo vrecku škatuľku s horiacim dreveným uhlím, však by ma to ešte popálilo, preskočila som realisticky do premietania, čo z tých zázrakov chcem mať ja. Tie ohrievače do topánok sú len jednorazové ? – vravela som sklamane. Chytilo sa toho moje najstaršie dieťa – Mami, aké ohrievače? Načo sú ti ohrievače do topánok? To chceš vyraziť do Antarktídy?

Nie, prečo, však v noci je v lese zima, bránila som svoju predstavu „ chcem trochu viac tepla“. Dcéru stránka zaujala tiež, a tak sme spolu prezerali detektory kovov – no pozri, pištoľ to vraj odhalí na 20 centimetrov, to je kráp, kto už by len s veľkou pištoľou čakal, kým k nemu prídeš tak blízko, ja by som strieľala aspoň z 2 metrov – odhalila som hneď zbytočnosť niektorých pomôcok. Po chvíli dieťa odišlo – a ja som našla na inej stránke vložku do spacáka, ktorá je vyhrievacia, vyhrieva sa z powerbanky, ááá  No to je teda úžasný vynález. A potom som dodala sebakriticky – veď som spala v mojom spacáku vonku na štvordňovom rituáli zomierania a znovuzrodenia iba v tričku s krátkym rukávom a nebola mi zima  (btw, je do mínus 28 stavaný).

No, medzi nami – to už sa podľa mňa úplne vytráca tá radosť z táborenia v prírode, ak sa zvalíte do spacáku s vykurovanou podložkou (a 4 stupne tepla na tom môžete dokonca regulovať), a všetko je to také umelo dokonalé a pohodlné. Ja mám rada autentickosť, a nepotrebujem stan s tromi miestnosťami a predsieňou. Stačí mi ku šťastiu vatra, a trebárs nech aj prší, len ak sa nebude blýskať, lebo z bleskov mám hrôzu.

Nuž, čas pokročil, chcem ešte obzrieť, čo všetko ponúkajú army stránky na cestu lesom. Možno sa ešte nabudúce podelím o nejaké poznanie v tomto smere.

 

Elena 17.5.2020

 

K diskusii bonnefoi, ďakujem z radu – ale tam veľmi nemá čo tlačiť, však tie vojenské topánky sú o dva čísla väčšie ako moja noha.

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9014982x
Priemerná čítanosť článkov: 3157x

Kategórie