Založ si blog

Ojojoj 10. – Ako sa Kaliňák prerátal. . .

O tých stíhačkach F-16 – so správnym názvom „tie drahé americké krápy“ najnovšie  Kaliňák vyhlasuje, že vraj 14 nám ich je málo a chce dokúpiť ešte aspoň 4 také krápy navyše. Či štyri a ešte nejaké ďalšie štyri lietadlá, ako som kdesi šum zachytila? 

Však nemáme v štátnej kase peniaze teraz a musíme šetriť, tak začnem tým, či sa Kaliňák neprerátal s tými počtami, aby sme na nákupoch ušetrili – a potom ešte aj nejaký úsporný nápad prihodím.

 

Vraj na 6 miliárd nás mali výjsť tie americké krápy, čo sme už objednali. Lebo objavila sa suma 1,6 miliardy eur pôvodne, ale ako to už chodí, nebola tak celkom pravdivá.

Taká je pravda 4. – Predávame 14 stíhačiek i s príslušenstvom. . .

 

Ak nám tu niekto tvrdí, že tie krápy nás vyjdú na 1,6 miliardy, tak my tu našťastie máme Vlada Bednára – v tomto blogu som link na jeho článok k problematike ceny tých amerických krápov dala – odporúčam vám prečítať si to

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/05/01/a-ideme-7/

Slovensko podľa návrhu pre Americký Kongres zaplatí za stíhačky F-16 nie 1,6 miliardy eur, ale až 2.91 miliardy dolárov. No to je cena za lietadlo a výzbroj.

K tomu sa musí prirátať  i údržba, zaškolenie pilotov a pozemného personálu (a len pilotov k nim bude treba minimálne 22 ľudí – tie krápy majú prevádzku pekne drahú – uvádza sa 40 000 dolárov za lethodinu), prevádzkovanie, dobudovanie potrebnej infraštruktúry a iste aj nákup munície k tomu, však nebudú lietať bez nej.

 

Ale pokračujme  – koniec životnosti tých krápov odhadujú na roky 2040 až 2063. Takže každoročný údržbový servis.

A uvedomte si, že k tým 14 stíhačkám sme potrebovali vraj výcvik 22 pilotov. platený samozrejme, s letovými hodinami, ktoré musia každoročne potom nalietať cvične. A samozrejme letové hodiny pre každého letca, vraj 140 hodín minimálne je ideálne nalietať ročne. No tak x 40 000 dolárov za hodinu. 1 letová hodina 1 toho krápu údajne stála 40 000 dolárov, koľko stojí dnes?

Tie americké krápy sú pre nás skrátka skutočne pridrahé.

Je tu i článok, ktorý vykladá nielen o školení pilotov, ale potrebujeme vraj i aj výcvik zhruba 160 členů pozemního a 22 členů leteckého personálu v USA, no to á ale tie náklady rastú, nie? 

https://www.armadninoviny.cz/smlouva-na-nakup-slovenskych-stihacek-f-16.html

A dodáva, že  Klíčovou technologií stíhaček F-16 Block 70/72 je radiolokátor APG-83 od firmy Northrop Grumman. APG-83 vychází z radaru APG-81 stíhačky F-35 Lightning II. Podle tiskových materiálů APG-81 a APG-83 mají z 95 % stejnou konstrukci. APG-83 (oproti starším radarům F-16) kromě vyššího výkonu, odolnosti proti elektronickému rušení a nižší ceny, nabízí vyšší spolehlivost a schopnost pracovat současně v režimech vzduch-země i vzduch-vzduch. APG-83 tedy dokáže objevit, sledovat a identifikovat mnohem rychleji větší počet cílů na mnohem větší vzdálenosti. Radar má také schopnost detailního mapování země, což umožňuje identifikaci pozemních cílů (tanky, BVP, atd.).

Našu kúpu nazývajú zbytočným luxusom.

 

Ozaj, pozrime sa na počty tých amerických krápov, ktoré sme zakúpili v počte 14.

Ajajaj 9. – Ako sa dá jednoducho, ľahko a rýchlo z NATO vystúpiť. . . . .

 

KTOVIE PREČO UŽ NIE JE DOSTUPNÁ analýza NKU k tomu pôvodnému nákupu. 

https://www.nku.gov.sk/documents/10157/1460168/Nakup_F-16_analyza_NKU.pdf

Pripomeňme si, čo NBU zistil

https://www.nku.gov.sk/aktuality/-/asset_publisher/9A3u/content/nku-nepreukazalo-sa-ze-nakup-14-stihaciek-f-16-bol-opodstatneny

No a dokument nie je dostupný – no ktovie prečo asi…

 

My sme už tých 14 amerických krápov nepotrebovali rozhodne. 

Neviem, či si pamätáte, ale už v čase, kedy vláda schvaľovala nákup stíhačiek, generál Svoboda ako vtedajší veliteľ letectva u nás vykladal, že vraj  „optimálny počet je tých 14“. Zvažovalo sa ale zníženie o dva krápy, do ich počtu na 12. Udajne aj to bolo nadhodnotené, 4 sme mali požičiavať či prenajímať údajne, ako o tom vtedy tárali.

Teraz Kaliňák prišiel s tým, že vraj ďalšie 4 také krápy máme dokúpiť.

https://www.aktuality.sk/clanok/U0GOvt3/minister-kalinak-pripustil-ze-stat-nakupi-dalsie-americke-stihacky/

A to už prečo? Azda sme obsadili aj my kus územia Ukrajiny? Alebo  kde sa naša krajina plošne rozrástla? Inak si totiž tú potrebu vysvetliť neviem.

No čo k tomu dodať? Kaliňák sa veru prerátal s tými počtami potrebných stíhačiek. Cena za tie ďalšie krápy, zarátam všetky tie letové hodiny  pre 22 pilotov, školenia a údržby a palivo – no to sú obrovské peniaze navyše zasa..

 

Tieto krápy majú životnosť 30 rokov a potom treba kúpiť iné.

Svojho času minister Gajdoš vyhlásil, že by sme museli platiť 60 miliónov za ochranu nášho neba každoročne.

Lenže za tie krápy doterajšie by sme mali tú ochranu zaistenú bezmála na polstoročie.

Však tu treba kohosi za nehospodárne narábanie s verejnými prostriedkami a možno aj za vlastizradu stíhať.

 

Elena

 

 

K diskusii  palenque  Isteže nemyslím generála Ludvíka Svobodu,

ten v čase schvaľovania stíhačiek bol už hodne dlho po smrti. Je to len jeho menovec – všetci to chápu okrem Vás zrejme.

 

Ariadna 3. – Česko má nedostatok psychiatrov. . .

02.05.2024

Veru, poviem, vydesilo ma to, čo som videla. Určite majú Česi zúfalý nedostatok psychiatrov, povedala som si. Lebo zjavne ujetí ľudia potom zostávajú bez odbornej pomoci. A kadečo vystrájajú. Ak vás tento môj výrok zarazil, tak pozrite Zdroj: https://www.facebook.com/photo/?fbid=395464043388992&set=g.674985475874242 Teda, ak ste nepochopili, čo to majú [...]

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Libanon, Ursula von der Leyenová, Najib Mikati, Nikos Christodoulides

EÚ poskytne Libanonu jednu miliardu eur, Leyenová chce riešiť problémy s migráciou

02.05.2024 11:44

V Libanone tiež žije približne 210 000 palestínskych a 1,5 milióna sýrskych utečencov. To vyvoláva obavy, že regionálna nestabilita by mohla spustiť utečeneckú vlnu smerujúcu do Európy práve cez Cyprus.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Protesty, hádky aj bitky: Gruzínsky parlament podporil kontroverzný zákon o zahraničných agentoch

02.05.2024 11:22

Opozičný zákonodarca Beqa Liluašvili počas stredajšieho rokovania naživo vysielal z rokovacej sály parlamentu. Na videu vidno, ako poslanci kričia a fyzicky sa navzájom konfrontujú.

Milan Olekšák

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Podľa medializovaných informácií Olekšák odmietol prepúšťať zamestnancov. Tarabovi odkázal, aby začal šetriť znížením počtu štátnych tajomníkov.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,857
Celková čítanosť: 9022604x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív