Založ si blog

Svetlo v nás 8. – Toto je arktické počasie? . . .

Sú ľudia, ktorí zimu milujú. Obdivujú krajinu, trblietavým snehom zmenenú na rozprávkovú. Brázdia prírodou na lyžiach, spúšťajú sa svahmi na sánkach, krúžia klziskom a zbožňujú guľovačku. Ja som ich presný opak.

Napriek detstvu v Tatrách som vzťah k zime stratila životom tu v kopcoch. Brodením sa snehom k zastávke busu skorým ránom do práce. Nekonečným mrznutím pri márnom čakaní na bus, ktorý zablokovali skrížené kamióny na Javorinách. A vláčením nákupov v tme z mesta spod kopca, lebo pre neupravenú cestu bus hore nevyšiel.

Nadšene a trochu závistlivo som pozerala minulú stredu cestou k veterinárovi  s našou mačkou, ako sa svet mení už pod kopcom. Stredné dieťa ma viezlo, a šmýkalo jej auto na kopci tak, že som zauvažovala, či vôbec máme vyraziť. Nikde nie je sneh, len tu – povedala – ale to neuveríš, kým nevidíš. Pod kopcom bol zrazu úplne iný svet – bez ľadu a kopy snehu.

A teraz zasa zima besnie. Vietor hučí šialene u nás v horách od včerajšieho rána. Zhadzuje mi znovu a znovu ťažké veľké koberce z balkónového zábradlia. Trepala som ich včera i dnes dookola aspoň tridsaťkrát, nakoniec som rezignovala. Doteraz po nimi bezpečne ukryté moje nádherne zelené rastlinky – jahôdky, petržlen, kvietky –  odkryté zlomyseľným vetrom zmrzli.

Strom pri bytovke, nádherný starý strom, v ktorom bývala malá víla, písala som vám o nej kedysi

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/11/09/slniecko-11-vila-zo-stareho-duba/

A o tom strome i moje stredné dieťa kedysi básničku napísalo

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/07/21/hlas-dna-8-svet-number-1/

Prežil víchrice, svojim náručím zastavil vietor a chránil nás, nedovolil mu preniknúť až k bytovke prudko

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/09/30/dych-pravdy-4-listy-vo-vetre/

No neprežil pílu a sekeru, vysekali ho, a vietor sa voľne preháňa a útočí tu teraz zúrivo, ničím nebrzdený.

 

V nadráne včerajška som sa ešte ticho usmievala, lebo dážď po celú noc klopkal na okenné sklá, a dážď odháňa od nás zimu kamsi ďaleko. Fúka dosť silno a na okennej rímse nočný dážď zmrzol, povedala som smutne už včera ráno po piatej, keď túrychtivé dieťa zisťovalo počasie u nás v horách. A dnes už vidím zimou podmanený svet za oknami pokrytými silnou námrazou. Zima skrátka do môjho srdca nevošla.

 

Položila som si logickú otázku – Ak je toto kúsok arktického počasia, ako sa tam môžu ľadovce topiť?

 

Elena

 

Ariadna 2. – Krucinál, psychológovia, ako to preverujete ľudí na zbrojáky?

28.04.2024

Skutočne impozantný príspevok napísal pán do verejnej skupiny obce Trakovice. Zdieľali to s hrôzou viacerí ľudia do skupín milovníkov zvierat. Istý pán Lackovič v tom svojom diskusnom príspevku píše, že Ahojte ak mate radi svoje macky tak ich majte na svojom mieste. Akukolvek macku na mojom dvore a v okoli domu zastrelim. Moze byt vystavna s vybijanym obojkom aj s [...]

Ariadna 1. – Prečo Fico straky urazil?

28.04.2024

Verte, straky sú úžasné zvieratá. Viem o tom svoje, v časoch môjho detstva sme jednu zachránili, vychovali a vypustili. Chodila po celé roky posedávať pred balkón a krákala vďačne. Stačilo zavolať Hana, Hana – a priletela. Počúvala som dnes nadránom prejav premiéra Fica z NR SR 25.4. 2024. Musím sa s vami oň podeliť, lebo naše médiá sú akési lakomé – a [...]

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,856
Celková čítanosť: 9013832x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie