Založ si blog

Svetlo v nás 8. – Toto je arktické počasie? . . .

Sú ľudia, ktorí zimu milujú. Obdivujú krajinu, trblietavým snehom zmenenú na rozprávkovú. Brázdia prírodou na lyžiach, spúšťajú sa svahmi na sánkach, krúžia klziskom a zbožňujú guľovačku. Ja som ich presný opak.

Napriek detstvu v Tatrách som vzťah k zime stratila životom tu v kopcoch. Brodením sa snehom k zastávke busu skorým ránom do práce. Nekonečným mrznutím pri márnom čakaní na bus, ktorý zablokovali skrížené kamióny na Javorinách. A vláčením nákupov v tme z mesta spod kopca, lebo pre neupravenú cestu bus hore nevyšiel.

Nadšene a trochu závistlivo som pozerala minulú stredu cestou k veterinárovi  s našou mačkou, ako sa svet mení už pod kopcom. Stredné dieťa ma viezlo, a šmýkalo jej auto na kopci tak, že som zauvažovala, či vôbec máme vyraziť. Nikde nie je sneh, len tu – povedala – ale to neuveríš, kým nevidíš. Pod kopcom bol zrazu úplne iný svet – bez ľadu a kopy snehu.

A teraz zasa zima besnie. Vietor hučí šialene u nás v horách od včerajšieho rána. Zhadzuje mi znovu a znovu ťažké veľké koberce z balkónového zábradlia. Trepala som ich včera i dnes dookola aspoň tridsaťkrát, nakoniec som rezignovala. Doteraz po nimi bezpečne ukryté moje nádherne zelené rastlinky – jahôdky, petržlen, kvietky –  odkryté zlomyseľným vetrom zmrzli.

Strom pri bytovke, nádherný starý strom, v ktorom bývala malá víla, písala som vám o nej kedysi

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/11/09/slniecko-11-vila-zo-stareho-duba/

A o tom strome i moje stredné dieťa kedysi básničku napísalo

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/07/21/hlas-dna-8-svet-number-1/

Prežil víchrice, svojim náručím zastavil vietor a chránil nás, nedovolil mu preniknúť až k bytovke prudko

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/09/30/dych-pravdy-4-listy-vo-vetre/

No neprežil pílu a sekeru, vysekali ho, a vietor sa voľne preháňa a útočí tu teraz zúrivo, ničím nebrzdený.

 

V nadráne včerajška som sa ešte ticho usmievala, lebo dážď po celú noc klopkal na okenné sklá, a dážď odháňa od nás zimu kamsi ďaleko. Fúka dosť silno a na okennej rímse nočný dážď zmrzol, povedala som smutne už včera ráno po piatej, keď túrychtivé dieťa zisťovalo počasie u nás v horách. A dnes už vidím zimou podmanený svet za oknami pokrytými silnou námrazou. Zima skrátka do môjho srdca nevošla.

 

Položila som si logickú otázku – Ak je toto kúsok arktického počasia, ako sa tam môžu ľadovce topiť?

 

Elena

 

Spravodlivo 5. – V prípade útoku treba chrániť. . .

12.05.2024

Niektoré deti plakali v situácii , keď ich evakuovali zo škôl kvôli výhražnému mailu. Píše to článok v linku https://tvnoviny.sk/domace/clanok/894200-pre-hrozby-na-skolach-niektore-deti-plakali-a-bali-sa-psychologicka-radi-ako-im-mozete-doma-pomoct a ja nemám rada, keď niekto deti rozplače. Páchateľov ubližujúcich deťom by som pokojne nechala zeutanazpovať. Navyše som si [...]

Spravodlivo 4. – Čas medveďov

11.05.2024

Rozumiem strachu všetkých, ktorí sa u nás boja medveďov, pobiehajúcich dedinami a aj mestami. Nedávno som dala blog o medveďoch, len s otázkami, aby sa vám vynárali odpovede k nim Dnes vám prezradím niečo z mojich odpovedí. Ibaže tie pobiehajúce medvede – nikdy ich toľko nepobiehalo dedinami a mestami. Odkiaľ sa tak náhle vzali a prečo ich odrazu také kopy [...]

Spravodlivo 3. – Aj islandskej vláde by sme mali veci ujasniť. . .

10.05.2024

Pohoršené reakcie na internete vidno zo všetkých stán. Táto vláda napakovala „vedcovi“ Čekanovi vrecká zasa 2,5 miliónovou zmluvou, ako píše článok v linku https://www.hlavnespravy.sk/uhrik-si-posvietil-na-zaujimavu-zmluvu-cekanovi-pani-ministreka-sakova/3487846 Namiesto toho, aby prešetrovala jeho pôsobenie v kovidových časoch. Vtedy sa veru uviedol neslávne [...]

bombaj

Pád ilegálneho obrieho bilbordu zabil v Indii 14 ľudí, stovku uväznil

14.05.2024 09:10

Prudký vietor spolu s prívalovým dažďom v pondelok udrel na Bombaj.

auto, autá, emisie, doprava, zápcha

Komplikovaná doprava v Bratislave: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch

14.05.2024 09:08

Pred Kramármi smerom z centra sa zrazili dve autá. Na Ružinovskej zrazila ráno električka cyklistu.

USA New York Trump súd proces

Trump schválil platbu za mlčanie pornoherečke, povedal kľúčový svedok Cohen

14.05.2024 09:00

Trump sa obával dôsledkov, ktoré by mohlo mať zverejnenie jeho údajného sexuálneho pomeru na jeho prezidentskú kampaň.

Zuckerberg

Zakladateľ Facebooku má 40 rokov. Ako darček si kúpil jachtu za 300 miliónov

14.05.2024 08:00

Mark Zuckerberg si k narodeninám zadovážil luxusnú loď, ktorú vyrobili na objednávku ruského oligarchu. Zaplatená cena je však preňho maličkosť, vráti sa mu už za tri mesiace.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,870
Celková čítanosť: 9062093x
Priemerná čítanosť článkov: 3158x

Kategórie

Archív